Home / Internet / Google street view vozilo u Beogradu

Google street view vozilo u Beogradu

Juče je zvanično počelo mapiranje ulica Srbije kako bi panoramske fotografije i naših gradova postale dostupne na servisu „Street view“

google maps beograd

 

Zelenkastobela „opel astra” sa kamerama i velikom plavo-crnom kuglom na krovu, nalik fudbalskoj lopti, juče u jutarnjim časovima privukla je pažnju sugrađanima. Pojedini znatiželjnici ubrzo su saznali da je na prestoničkim ulicama svoj prvi radni dan i demonstracionu vožnju imao prvi „guglmobil”, automobil koji će snimati gradove i druga mesta u Srbiji kako bi i oni postali deo „Street view“ servisa. Na njemu će uskoro osvanuti panoramske fotografije Beograda, Novog Sada, a posle zime i drugih delova naše zemlje. Njima će prvi put moći virtuelno da krstare i domaći i strani korisnici informacionih tehnologija, piše Politika.

Googlove vozilo u Srbiji juče je prvu vožnju imalo po centralnim prestoničkim ulicama – Kralja Milana, Ilije Garašanina, Takovskoj, ali i na Terazijama, Trgu Slavija… Automobil, koji ima pregled pod uglom od 360 stepeni, kretao se istom brzinom kao i sva ostala vozila.

Za razliku od drugih ulica u gradu, prolaznici na Terazijama mogli su da ga vide više puta, jer je u tom delu napravio nekoliko krugova kako bi ga uslikale novinarske ekipe. Iako su i slučajni prolaznici i ljubitelji Google maps poželeli da saznaju nešto više o karakteristikama vozila i obučenosti vozača, te informacije nisu mogli da dobiju jer se automobil nije zaustavljao. Jedino se nezvanično moglo čuti da „guglmobilom” upravljaju inostrani vozači koji ne govore srpski, kako ih znatiželjni prolaznici ne bi ometali u poslu, kao i da se automobil ne sme parkirati bez razloga.

 

Oni najradoznaliji, kada su uočili Googleovo vozilo, dosetili su se i svojim automobilima krenuli za njim kako bi ga aparatima i mobilnim telefonima snimili u akciji. Prolaznici, koji su neobični četvorotočkaš zapazili šetajući Terazijama, imali su različita mišljenja o Google mapiranju.

– Nekoliko puta sam iz radoznalosti posetila „street view” servis. Koristan je i zabavan, a čini mi se i da je vrlo pouzdan. Mislim da će ova akcija značiti i za promociju naše zemlje – navela je studentkinja Marija Nikolić, koja se ne boji da podaci na servisu mogu ugroziti nečiju privatnost. Za razliku od nje četrdesettrogodišnja Sanja Mitrović nije sigurna u to.

– Svakako da je potrebno da kao i ceo svet pratimo moderne tehnologije i mogućnosti koje nam one pružaju, ali ne znam koliko su podaci bezbedni – kazala je Mitrovićeva.

Kako je ranije najavio Rodoljub Šabić poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Google je upoznat sa standardima u zaštiti privatnosti. Pored toga, razloga za brigu nema i zato što se pre objavljivanja „street view” fotografija lica uslikanih osoba zamagljuju, kao i oznake na registarskim tablicama na vozilima. Da se o privatnosti na servisu vodi računa, svedoči i to što će i posle postavljanja slika korisnici moći da zatraže naknadno zamagljivanje na fotografijama.

izvor: b92

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.
Scroll To Top