Home / Internet / Podešavanje WiFi rutera i ADSL rutera na 4 načina

Podešavanje WiFi rutera i ADSL rutera na 4 načina

Kupili ste novi Wireless Broadband Router, na kutiji pise Easy Setup, Plug and Play… Sve ste povezali po uputstu, ali to neće da radi. Ubacujete intalacioni CD i idete na Next, Next… Finish, ali i dalje nema rezultata! Zašto?


Ovo je veoma česta pojava i veoma često pitanje koje se postavlja ISP-u. Zovete vašeg ISP-a i od njega ne možete da dobijete podršku za uređaje koje oni ne isproučuju. Shvatate da vam je potreban majstor i to je dodatni trošak za Vas. Naravno, probate da nađete rešenje na Google-u, ali tamo je sve to preopširno…

Upravo ovo je razlog zašto pišemo ovo uputstvo za podešavanje. Želimo da sve imate na jednom mestu i da uštedite Vaš novac 🙂

Zašto WiFi router i ADSL router neće da rade?

 • U 99% slučajeva radi se o problemu da se oba rutera nalaze na istoj IP adresi, 192.168.1.1 (isti subnet)
 • Oba rutera rade u routing modu.

Po default-u, kupljeni broadband wifi router se nalazi na IP adresi 192.168.1.1, na WAN interfejsu je podešen Dynamic IP.

Po default-u, ADSL router se nalazi na istoj IP adresi, na WAN interfejsu je podesen PPPoE.

Na oba rutera je uključen NAT.

Kada ova dva rutera spojite, dobijate takozvani Dupli NAT. Ovo nije bas najbolje rešenje, ali internet bi mogao da funkcioniše bez problema da se uređaji ne nalaze u istoj mreži.

WiFi Broadband Router

Uputstvo za podešavanje #1 – Dupli NAT

Ovo je najlakše podešavanje i ukoliko niste previše tehnički obučeni i zahtevni, možda i najbolje rešenje.

 1. Ulogujte se u Vaš broadband wifi router preko web browsera.
 2. U okviru LAN podešavanjima postavite ip adresu iz drugog opsega, recimo 192.168.0.1
 3. Podesite WLAN zaštitu
 4. Eventualno restartujte Vaš wifi router, ukoliko bude bilo potrebno.

Uputstvo za podešavanje #2 – Dupli NAT – Static

Ovo je podešavanje koje radi isto što i ovo prvo, samo se staticki definiše WAN ip adresa na Vašem wifi routeru.

 1. Ulogujte se u Vaš broadband wifi router preko web browsera.
 2. U okviru WAN podešavanje postavite STATIC IP ADDRESS
 3. U polju za IP adresu stavite adresu 192.168.1.20, za DNS 192.168.1.1
 4. U okviru LAN podešavanjima postavite ip adresu iz drugog opsega, recimo 192.168.0.1
 5. Podesite WLAN zaštitu
 6. Eventualno restartujte Vaš wifi router, ukoliko bude bilo potrebno.

Uputstvo za podešavanje #3 – DHCP OFF

Ovo je takođe jedan zanimljiv način da povežete dva rutera. Mi zapravo nećemo koristiti WAN port Vašeg broadband wifi rutera, već isključivo LAN portove. Podešavanje WAN porta u ovom slučaju je nebinto, ne koristi se. Potrebno je povezati kabal iz ADSL rutera u jedan od 4 LAN porta na Vašem wifi ruteru. Računare uljučujete u preostala 3 LAN porta i preko WLAN-a. Prethodno je potrebno uraditi sledeće korake:

 1. Ulogujte se u Vaš broadband wifi router preko web browsera.
 2. Podesite WLAN zaštitu
 3. U okviru LAN podešavanja ugasite DHCP Server
 4. U okviru LAN podešavanja postavite IP adresu na 192.168.1.254 (Na ovaj način možete imati menadžment nad oba rutera)
 1. Eventualno restartujte Vaš wifi router, ukoliko bude bilo potrebno.

Podesavanje ADSL rutera i Wireless broadband rutera

 Uputstvo za podešavanje #4 – ADSL(bridge) + wifi (PPPoE)

Ovo je po meni najpravilnije podešavanje ovakva dva urđaja. ADSL router se prebacuje u bridge mode, kako bi propustio PPPoE konekciju koju ćemo podesiti na wifi broadband ruteru, koji je povezan iza njega. Na ovaj način, ceo ruting, NAT, DHCP Server… se nalazi na Vašem wifi broadband ruteru, dok je ADSL ruter rasterećen i možemo ga posmatrati kao ADSL modem ili kao ETH to ATM  bridge.

 1. Ulogujte se u Vaš ADSL router preko web browsera.
 2. Na WAN-u, odnosno Internet PVC-u podesite mod rada Bridge (ukoliko ne možete ovo da podesite, obratite nam se putem komentara, e-maila…)
 3. Ulogujte se u Vaš broadband wifi router preko web browsera.
 4. U okviru WAN podešavanja, podesite mod PPPoE
 5. Unesite Vaš username i password koji ste dodbili od ISP-a
 6. Podesite WLAN zaštitu
 7. Eventualno restartujte Vaš wifi router, ukoliko bude bilo potrebno.

Podesavanje ADSL rutera bridz i Wireless rutera PPPoE

Svako od ovih uputstava za podešavanje ima svoje prednosti i mane. Zalaženje u iste bi prevazišlo ovaj tutorijal. Svakako, ukoliko ste manje vešti, a nađete se u gore pomenutoj situaciji, moja preporuka je podesavanje #1. Ako ste sa druge strane tehnički pismeniji i veštiji, preporuka je da odaberete uputstvo #4. Ukoliko nemate pristup ruteru koji ste dobili od ISP-a, preporučujemo rešenje #3.

Za sve probleme i pitanja, Umrežen Tim vam stoji na raspolaganju!

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.
 • Vodafon

  Kako da postavim Easybox 804 u bridge mode? Hocu da ga povezem sa asus gt-ac5300

 • Petkovic Snezana

  Pozdrav..=.Ako moze mala pomoc…imam kvalitetan adsl modem-ruter,marke fritz,koji radi besprekorno,pa bih htela da ga povezem lan-om na kablovski modem-wifi ruter,kako bih u drugoj kuci imali prvenstveno kvalitetan wi,pa mi samo recite kako da podesim mod rada adsl rutera kako bi radio samo kao swicher….unapred zahvalna…

  • za Vas je uputstvo #3. Tako dobijate taj kablovski ruter kao „wifi switch“.

 • dalibor mandic

  Puno mi je pomoglo vase uputsto,Kod mene je sve radilo bez ikakvog podesavanja,samo sam sve spojio i radilo je do letos.Bilo neko nevreme nestalo struje,grmelo i kad je sve ponovo ukjuceno nije vise htelo da radi,tj kroz moj ruter nisam imao internet ali mi je lokalna mreza radila(tv sa kompom zbog pustanja filmova i serija).Pokusavao sam ali nisam mogao resiti pa sam odustao.Ali naisao sam na ovu temu i probao te sa trecim nacinom mi proradilo.Hvala

 • Tibor Danji

  Pozdrav , zbog povecanja signala wifi mreze bih /veca parcela/ bi mi trebala kombinacija povezivanja, imam telekom internet 50/2 , rutre

  • Na ovom TP link ADSL ruteru podesi wifi, ugasi dhcp, promeni lan ip da nemas konflikt sa ZTE. ZTE prikljuci na neki od LAN portova TP linka. Nakon toga wifi i preostali lan portovi su u istoj lan mrezi sa ZTE i trebalo bi da dobijes izlaz na net.

   • Tibor Danji

    @**ZTE prikljuci na neki od LAN portova TP linka** ZTE JE /1/ RUTER a TP/2/ , kod mene je ZTE -SVIC-RESIVER-2 KAMERE-PC -PA TP RUTER/- I 3 LANA PRAZNA U TP RUTERU, i radi wifi ,a domet jos nisam proverio ali Hvala

 • bole

  Pozdrav svima. Imam adsl ruter na spratu, na njega povezani racunari preko kablova i ukljucen wifi koji koristim samo za mobilni telefon. E sad problem je kad sam u prizemlju imam los wifi signal. Da napomenem da imam 2 fiksna telefona(dvojnik), jedan na spratu i povezan je sa adsl ruterom a jedan u prizemlju i on je samo povezan sa telefonskom linijom. Ovo sa 2 fiksna telefona sam napravio zbog menadzment kablova. Meni kao resenje deluje ovaj primer #3(DHCP off), jer mi kao sto sam rekao drugi wireless ruter treba samo za wifi mrezu, a LAN portovi mi nisu potrebni, odnosno u ovom slucaju bolje kao lan to lan, nego wan to lan(primer #4), zbog direktnog pristupa primarnom adsl-om ruteru.Ako bih tako povezao da li bih mogao koristiti wifi i na adsl-om ruteru ili bi on morao da bude iskljucen kada je na wireless ruteru ukljucen? Posto su na adsl-om ruteru vec zauzeta 2 lan porta(lan1 i lan4 povezani racunari), da li ja mogu da iskoristim jedan od preostala 2 lan porta (lan2 i lan3)? U ugovoru pise da za internet povezivanje mogu da koristim samo 2 lan porta (lan1 i lan4), a ostala 2 (lan2 i lan3) za neku drugu namenu i valjda se placaju, pa je pitanje da li bih mogao tako da povezem (#3), s obzirom da su mi vec zauzeta ta dva lan porta? Da li bih mogao wireless ruter da povezem preko telefona (dvojnika) u prizemlju, jer bi za mene to bilo najbolje resenje, posto ne bih morao da razvlacim lan kabl od jednog rutera na drugi? Koje je za Vas najbolje resenje? Hvala.

 • Dragoslav Petrovic

  Pozdrav ! Imam MTS TV box (OPEN ADSL-Tv,fixni i internet).Da li je moguce povezati mts ruter( HG 532 e ) sa novim AudioCodes MP252BW,radi poboljsanja WiFi signala,a da pritom sve radi kao i pre? Hvala unapred

 • Ivan Janda

  Pozdrav! Kako bih mogao da vremenski ogranicim wifi konekciju?U pitanju je lokal (picerija), koji okruzuju stambene zgrade. I verovatno je dosta komsija prikaceno na vezu,tako da u popodnevnim satima,tesko da moze neko od gostiju ili personala da se poveze na wifi. Cuo sam da postoji ta opcija opsteg vremenskog ogranicavanja veze,ali mi treba pomoc kako da je ukljucim. Unapred zahvalan!

  • Treba negde da postoji parental ili tako nesto gde se definise kada da radi wifi. Nemam pored sebe interfejt tog modema, pa ne mogu tacno da ti kazem. Najbolje je radi testa definisati wifi password(postaviti zastitu na wifi), pa ako ti onda u istom trenutnku wifi radi kako treba, do komsija je.

   • Ivan Janda

    Da,ali bi trebao svakog dana da menjam sifru. Jer komsije svrate na kaficu i to je to,ode pasword :). A kad promenim sifru,radi taj dan besprekorno.

    • tebi tu jedino onda radi posao hotspot sa ogranicenom sesijom ili vauceri. To ne mozes da radis sa tim modemom.

     • Ivan Janda

      Nista onda….. Hvala

     • Ivan Janda

      Nista onda….. Hvala!

 • Sladjan

  POMOCCCC!
  obrisao sam wifi adapter na laptopu windows 10. Instalirao, ali ne znam kako da ga bridzujemmm? pomoziteee

 • Sladjan

  POMOCCCC!
  obrisao sam wifi adapter na laptopu windows 10. Instalirao, ali ne znam kako da ga bridzujemmm? pomozitee

  • USB wifi adapter da bridzujes? Nema potrebe.

 • Dadek

  Posle više muke koja je trajala nekoliko dana pronađem ovo uputstvo i podesim preko varijante #3. Sve sad radi, međutim internet je dosta sporiji u odnosu kad je kablićem povezan direktno računar na ADLS. U čemu može biti problem.

  Hvala

 • Илија Ићара Миљевић

  Imam telekomov adsl internet i uzeo sam TL-WR740N. Kad ih povezem, ne mogu da pristupim podesavanjima rutera. Kao da nemam internet. Pretpostavljam da TP link nece da radi jer imaju isti ip, ali kako da ga zamenim kad ne mogu da udjem da je promenim? Pomoc?

  • IZ TELEKOMOVOG LAN PORTA U WAN TP LINKA. Obrati samo paznju da na telekomovim ruterima neki portovi su za IPTV box. Dakle moze na 1. i na 4. port… trebao bi da proradi automatski, nije tu u pitanju konflikt ip adresa.

 • Nenad Anđelković

  Pozdrav. Kod načina #3 zanima me kako će IP adresu dobijati uređaji koji se priključe na wifi mrežu ako je DHCP isključen? Na desktop računaru podesiću ručno IP adresu ali šta je sa ovima, tj. neće li se javiti IP Conflict?

  Iskoristio bih ovaj način povezivanja jer je usled havarije na kablovskom modemu verovatno crkao WAN port WiFi rutera. On pokazuje WiFi mrežu ali ne dobija ulaz sa WAN porta.

  • Kod #3 ideja je da se napravi L2 Bridge. To znaci da ce DHCP od rutera ispred da prodje kroz LAN i WLAN portove(rutera iza) i da stigne do racunara. Zamisli da je taj drugi ruter kao „switch sa wifi-em“.

   • Nenad Anđelković

    Aha, ukapirao sam. Hvala.

 • Djordje Maksimovic

  Cao. Ja imam problem od skora wifi ne radi sa adsl modemom.Probao sam svasta i uspeha bez.Pokusavam Uputstvo #3, ali na mom adsl modemu(zyxel-Veratnet) imam samo ulaz ethernet nemam lan, a wifi ruter je Tplink 740n. Kako da povezem onda modem i ruter? I da li uopste mogu da iskoristim metodu 3, prve dve nisu jer nije dupli NAT

  Hvala

  • Probaj podesavanje #4. Izbridzujes taj ADSL modem i iza njega na WAN od 740n podesi PPPoE RUSSIA, veratov user i pass

   P.S. LAN = Ethernet

   • Djordje Maksimovic

    Hvala,sad cu da probam 🙂 Javljam dal sam uspeo.
    P.S. znam svasta al to sad prvi put videh 😀 noob

 • Miso Spremo

  Pozdrav! Imam problem sa wifi ruterom Zyxel model NBG 460N, na nacin da kad je ruter otkljucan odnosno kad na njemu nema sifra za wifi onda sve radi kako treba. Cim mu zakljucam wifi imam probelem da je telefon spojen na navedeni ruter ali poslije nekog vremena i dalje stoji da je telefon spojen al nemam pristup internetu…pa se moram odkaciti sa wifi i ponovo spojiti i onda opet sve radi. Zna li neko u cemu je problem. Probao sam sve vrste zastite ponudene na ruteru al uvjek imam isti problem. Hvala

 • Zlatan

  Zdravo! Moj drug sa komsijom deli mts ADSL internet. Kod komsije se nalazi ruter sa wirelessom, a moj drug je preko mreznog kabla povezan na svoj racunar. Moze li se ovaj kabl ubaciti u jos jedan wifi ruter koji bi bio kod njega kako bi i on „hvatao“ wifi u svojoj kuci ? Hvala unapred !

  • Moze bez ikakvih problema. Kupi najjeftiniji TP LINK 740N, ubaci DDWRT i to je to 🙂

 • Miloš Stojanovski

  Poštovani, molim za pomoć.
  Moja varijanta bi išla ovako, iz 1. u 2. pa u 3., da li to može?
  1. telekomov Huawei HG532e ADSL wifi ruter,
  2. TP Link TL SF1008d switch i
  3. TP-Link TL-WR340G wifi ruter.
  Prva dva rade trenutno, a dodao bih 3. zbog proširenja mreže. Da li bi to moglo da se isprogramira?

 • Predrag Ratkovic

  Poštovani, molim Vas pomozite. Imam TotalNET 20 /1 Mb/s (realna brzina je oko 14Mb/s – 850 Kb/s) ADSL i njihov TP-LINK TD-W8951ND, zbog proširenja kućne bežične mreže nabavio sam dva rutera Linksys EA6300. Problem nastaje kada po upustvu #4 ADSL ruter TP-LINK TD-W8951ND podesim u Bridge mod rada jednostavno nestane Internet ugase se lampice. U čemu je problem? Hvala unapred

  • Ne sme W8951ND da se stavlja u bridz, posto on drzi PPPoE konekciju i logicno je da ce nestati internet.

   • Predrag

    Zahvaljujem na brzom odgovoru. Pošto nemam iskustva (molim Vas razumite ako pitanje nije na mestu) da li to znaci da ne mogu W8951ND i EA6300 povezati po upustvu br.4.

 • Siniša Šele Šešlija

  Pozz. Imam problem i to je ovo : danas, tj juče (24.05.2105) sam od Avasta dobio obavještenje da imam neke probleme na kućnom štitu i da treba da nadogradim firmware. Potrazio sam na netu, pronašao odgovarajući firmware za ruter ( EchoLife HG520i ), mtl-ov iz Republike Srpske, skinuo isti i ubacio na zvanicnom sajtu za podesavanje mtl-ovog interneta (192.168.1.1.). Sve sam uradio kako treba i sad imam problema sa wifi konekcijom. Jednostavno niti lap-top niti mobilni telefon (Nokia Lumia) ne prepoznaju wirlles. Još bolje rečeno ne mogu da se povežu. Šta sam to zeznuo i kako to mogu da popravim. Moram reći da se baš najbolje ne razumijem u ove stvari, oko podešavanje interneta. Da li sam tim podešavanjima promijenio portove za wifi, pa je samo to ili je neki ozbiljniji problem. Hvala na pomoći, unaprijed. Siniša.

  • Zdravo. Pa upgrade firmware-a ne bi trebalo da utiče na ponašanje wireless-a. Sećam se da je na nekim Huawei ruterima nakon upgrade-a WiFi bio isključen. Da li svetli WiFi lampica na ruteru? I samo napomena HG520i je za ISDN liniju, nadam se da je to slučaj i sa firmware-om.

 • Milos

  Dali moze da se telekomov router Hg530 iskljuci , tj. napravi podesavanje da ruter iskljuci internet u odredjeno vreme, pr. od 22 do 07 ???
  milos

  • to ne mozes da isprogramiras na tom ruteru, ali postoji parental control gde odredjenoj ip adresi mozes da dozvolis internet odredjenim danima/satima 🙂

 • Aleksandar

  kad mi se konektuje vise od pet ljudi na WiFi odma sve izbacuje, kako to da promjenim

  • сомерзби

   Рутер – дрешина

 • PrimeraMan

  Imam Sbb modem i na njega sam prikacio wifi ruter i sve je radilo ok u pocetku ali sada svakih deset minuta mi puca net na 1-2 minuta.Kao problem windows mi navodi dns server is not responding , menjao sam dns pa onda stavljao i na automatic… nista ne pomaze.

  • treba utvrditi da li prekid izaziva bag wifi rutera ili veza ka internetu – SBB modem. Proveri u trenutnku prekida lampice na modemu, da li sve sija OK. Proveri status WAN konekcije u okviru wifi rutera, da li je tu sve ok – javna ip adresa…

   • PrimeraMan

    E ovako, kada dodje ko prekida lapica „send“ na modemu prestaje da treperi tako da je problem jos prisutan.

    • Ako sija Cable lampica izgleda da je sve ok sa kablovskim modemom. Uloguj se na web interfejs rutera i pogledaj WAN status. Ukoliko se tu uredno pojavljuje javna ip adresa, probaj upgrade firmware-a.

 • cutura63

  postovanje imam ruter tenda bio je na drugoj mrezi nemogu ga pokrenuti res.sam deset puta molim pomoc

 • Djurica Puja

  Imam jedan problem uzeo sam paket Box 3 i uzeo jos jedan dodatni uredjaj,ali tu imam problem tamo gde treba da povezem je posebna prostorija van kuce. Imam telefonsku liniju,ali mi je problem dali mogu povezati dodatni adsl ruter i dali ce to raditi!Hvala unapred!

  • To nece raditi… Ne mogu da se povezu dva adsl rutera na jednu DSL liniju. Potrebno je razvuci mrezni kabal do drugog box-a.

 • nihad

  pozdrav imam problem ,stavio sam video nadzor i povezo sam ga na net preko routera i staticke ip adrese (dyndns) ,medjutim ruoter je od ht eroneta thomson ..sve uredno radi dok ne nestane struje i kada se dvr i router pokreno ponovo kada dodje struja ,ruter ne prepozna dvr ,pa ga moram ponovo ugasit i upalit nekoliko puta da bi prepozna ip adresu dvra …zamolio bi za pomoc oko toga ako neko zna u cemu je problem kako da router sam prepozna ip adresi dvra u slucaju nestanka struje …

 • Dragan

  Imam ADSL ruter HG530. Jedno vreme je radio Wi-fi. Sada se lampica za Wi fi ugasila i nema Wi fi signala. Probao sa restartom rutera i nece. Sta cinitti?

  • Proverite da neko nije stisnuo wifi dugme na hg530 i time ugasio wifi adapter na ruteru.

 • mcdoc

  Poštovani, planiram video nadzor sa 2-3 IP poe kamere i switcherom koji bi trebao, kako predpostavljam da povežem sa wifi ruterom. Kako znam kamere imaju svoju IP adresu, a meni je uključen DHCP na ruteru.

  • Kamere mogu da dobiju adresu od DHCP-a.
   Kamere mogu da budu konfigurisane sa Statickim IP Adresama.
   Moja preporuka je da se rucno konfigurisu adrese na kameri, ne dhcp.

 • sead

  123456788

 • Darko Radojevic

  Pozdrav, hitno mi je potrebna pomoc. Imam ADSL modem HG520c i na njemu sam imao wi-fi i LAN konekciju i sve je radilo ok. Nakon nekog vremena uzeo sam jos jedan ruter radi boljeg wi-fi signala ( HG520s) i kada sam ih povezao wi fi je poceo da radi kada sam ukljucio one bridge opcije, medjutim LAN konekcija ne radi. Bilo gde da ukljucim lan kabl ( nebitno koji ruter) na kompu se pojavi konekcija i onaj trouglic sa znakom uzvika. Kako mogu da resim taj problem? Najgore je sto sada kada iskljucim ovaj novi ruter i ostanem samo na starom opet nemam net

  • Prva stvar koja ne valja je ta sto su oba ADSL rutera na 192.168.1.1 To izaziva IP conflict.
   Kako si povezao dva rutera? Lan kabal ili Wireless Bridge?

 • mikiSu

  pozdrav , potrebna mi je pomoć kako da povežem provajderov ( mts) ADSL ruter HG520S i TL-WR841ND kako bi proširio pokrivenost kuće wi-fi signalom ( nisam ni s jednom ponuđenom varijantom )

  • Probajte sa opcijom: Enable WDS Bridging

   • mikiSu

    HG520s ne postoje podešavanja za WDS a kada sam povezao bez ikakovog promene parametara na ADSL modem ruteru – ne mogu da dobijem pristup internetu, postoji li nekakv drugi način , hvala

    • WDS bridge se podesava na TP linku, na njegovom wireless delu.

 • IJN

  Pozdrav, Imao bih jedno pitanje: Pokušavam da podesim Bridge mod u situaciji gde je : R1 Wireless ADSL ruter (telekom JetSpeed Wp2) : uključen WDS, prihvati ID (MAC) drugog rutera i na drugom ruteru isključim DHCP i to radi dok ne zaključam mrežu ( password). Inače ruteri komuniciraju pitem WIFI i na R2 se koristi samo wireless. Prilikom biranja enkripcije Biram R1(WPA2) an R2 (AES). U čemu je ovde problem. Hvala

  • Pozz,
   Probaj kombinaciju WPA/WPA2-AES.
   Posle toga probaj WEP, trebao bi da radi. Tu imas password, koji se lakše probija, ali bolje i to ne otvorena mreza. Poslenje, ako ovo ne uspe, idi otvorena mreža + MAC filtering.
   WDS generalno ne preporučujem zbog degradiranja preformansi wireless-a. Ali ako tebi radi OK, što da ne.

 • Iindira

  znaci dzaba sam dala 140 eura

 • Dejan

  Zdravo! Ako sam dobro video na sajtu Asusa, ovaj ruter nema mogućnost da radi kao AP klijent nit kao repeater. Na žalost odgovor je negativan.

 • Iindira

  pozdrav,komsija mi ima ADS internet a ja nemam i sad sam dobio ruter ASUS RT-AC66R Dual Band 3×3 802.11AC Gigabit Router,ZANIMA ME DA LI JA POMOCU OVOG RUTERA MOGU DA HVATAM SIGNAL OD NJEGA I SEBI SALJEM NA LAPTOP?BIT CU ZAHVALAN AKO MI POMOGNETE

 • zoran

  pozdrav.potrebna mi je pomoc za povezivanje av risivera na ruter .koristim mts internet.risiver trazi prim i second dns .internet radio je radio a ja sam pokusao da oformim home network radi citanja podataka sa racunara (slike ,muzika i film)ali sam izgleda oformio home group i od tada ruter ne prepoznaje av risiver.hvala unapred

  • stavite mu primarni dns 8.8.8.8 a sekundarni 8.8.4.4

 • sime

  Imam problem sa bežičnim povezivanjem, huawei modema (m-tel) i router tp-link tl-wr740n, na koji je spojen snimac za video nadzor, ne mogu izaci na internet sa snimacem kako bi isti podesio za pristup sa internet-a, moze li pomoc?

  un apred hvala

  • Trenutno imas takozvani dupli NAT. Javna adresa ti je na na WAN interfejsu m-tel Huawei, pa onda imas Privatnu adresu na Wan portu 740N i onda Privatnu adresu na DVR-u.
   Trebas da uradis sledece:
   1. Saznaj koje portove koristi DVR.
   2. Povezi 740N preko uputstva #3
   3. Fiksiraj privatnu ip adresu na DVR
   4. Uradi Port Forwarding na M-Tel Huawei ruteru.

   Postoji i jos nekoliko resenja, ali je ovo najlakse.

 • r@z@

  Pozz za sve vas. Ovako ja imam problem slican vasim, i nikako da ga rijesim. Imam adsl mrezu i imala sam samo obicni modem, medjutim kupila sam jos jedan s wireless-om i sve je napravljeno, znaci imam wi-fi i jako dobar signal, sve je spojeno kako treba, ali kada udjem preko moba na internet, nikako da me poveze, stalno pise, povezivanje s mrezom, pa onda problem s mrezom, a i dalje pokazuje signal. Koji bi mogo moj problem biti, ljudi pomozite ako znate 😀

  • Ako je android, treba proveriti koju je IP adresu dobio, posto kazete da pokazuje wifi signal (povezan).

   Kako pronaći IP adresu na Android uređaju?

   Verzija #1 (Wi-Fi / interna IP adresa)

   uđite u ‘Settings’ meni

   ovde izaberite ‘Wireless & Networks’ » ‘Wi-Fi’

   kliknite na mrežu, koja je trenutno aktivna

   pojaviće se prozor sa IP adresom

   u većini slučajeva ovde će biti prikazana ‘interna ip adresa’

 • Dalibor

  Postovanje, da li na podesavanju 3 treba da se vidi samo jedan ruter ili oba…???

  • Ako ste podesili adresu iz istog mreznog opsega, DA. Generalno, u toj konfiguraciji, ta adresa je nebitna za sam internet protok, ona se koristi iskljucivo radi lakseg pristupa web interfejsu tog rutera, gde se dobja mogucnost izmene podesavanja. Cilj je da istovremeno mozete da pridjete web interfejsima oba rutera, bez direktnog povezivanja prvo na jedan, pa na drugi uredjaj.

  • Zdravo Žarko.
   Koliko videh, taj ruter ne radi kao repeater, tako da na raspolaganju imaš 2 opcije.

   Podešavanje #3 iili podešavanje #4. Razlika je što sa varijantom 3 imaš WiFi i sa jednog i sa drugog rutera, dok sa varijantom 4 samo tenda šalje WiFi optimalniji scenario ( manja mogućnost da nešto pođe naopako).

  • Oktavian

   Gde ja šta da otvorim-pristupim itd. da bih uposao tu IP adresu, ne znam da nađem to za lan karticu. Znam da imam onu integr. gde i priključujem modem, ali kako tu da priđem?? misslim-odlepiću..

 • Oktavian

  Imao sam problem, sad je još veći. Imam Belkin wifi ruter i kablovski modem Scientific Atlanta. Modem radi besprekorno, a wifi je pravio probleme s protokom na računar. Probao sam po ovim vašim predlozima da uskladim oba, 1. i 2. iz nekog razloga nije hteo da prihvati podešavanje dok je kod 3. prihvatio (DHCP OFF) međutim ostao sam bez mreže na wifi ruteru. Sada kad probam kroz manual setings da vratim podešavanje na staro, ne da mi pristup jer namam int. konekciju na ruteru. Probao sam da resetujem ruter na ono dugmence, gasio ga iz struje pa ponovo i ne vredi. Šta da radim, pomozite molim vas.

  • Lagano, to bi trebalo da bude toliko jednostavno, ali desavaju se bagovi.
   1. Kabal iz kablovskog modema mora da ide u WAN port na wifi ruteru.
   2. Ulogujte se na web stranu tp linka i da pogledamo status WAN konekcije. Tu mora da se vide IP adrese.
   …. Javite koji je status WAN konekcije, ako je to sve ok, mozemo da predjemo dalje.
   Pozz.

  • milan

   Postovanje,
   Imam jedno pitanje imam ikomov kablovski modem koji nema wifi i imam dsl router pirelli a22G, kako da povezem i sta da podesim da bi sa ikomovog dobijao signal a pireli slao wifi i na ostala 3 porta od ukupno 4 lan porta mogao da povezem ostale racunare, dakle 1 port bi bio kao prijem interneta a ostala 3 slala.
   Unapred hvala
   Milan

  • Dejan

   Druže kako da znam da li ima javnu adresu??? Da se toliko razumem ne bih te ni pitao za savet 🙂

   • Pa uloguj na ruter pa mi napisi 🙂
    P.S.
    Privatne ip adrese su iz ovog opsega:
    10.x.x.x
    172.16.x.x – 172.31.x.x
    192.168.x.x
    Sve ostalo je JAVNO 🙂

 • Dejan

  Pozdrav!
  Imam dva racunara i kablovski internet. Bili su povezani na internet tako da je prvi spojen sa modemom preko usba, a drugi preko etherneta (jako bitno: ovaj koji je bio spojen preko usba nisam mogao da spojim sa ethernetom, stojao mi je zuti trougao, a jedina razlika izmedju dva racunara je sto je na prvom instaliran windows 7 a na drugom xp).
  U medjuvremenu kopernikus je promenio pravila tako da sad dobijam samo jednu ip adresu i ne mogu vise da koristim oba ulaza istovremeno.
  Kupio sam ruter Cisco Linksys WRT54GH i spojio ga po uputstvu sa modemom ali ne mogu da se konektujem na internet, probao sam i ove gore opcije ali ne pomaze.
  PS: Kada sam imao ADSL radilo je preko etherneta na oba racunara bez problema.
  Sta bi mogao da bude problem?
  Hvala unapred!

 • Miljan

  Pozdrav. Imam problem sa pristupom Fejsbuk sajtu.. Normalno mogu da pristupim svim sajtovima osim fejbuku. Problem je u tome sto ne mogu da uspostavim konekciju ni preko lap topa ni preko kompa ni preko mob. telefona a do juce je sve normalno radilo.Uopste mi nije jasno gde bi porblem mogao da postoji, mislio sam da je problem do fejsubuka ali odem kod komsije i normalno mi ucita fb stranicu i preko njegovog kompa i preko tel-a. Koristim IPV paket. Molim vas za pomoc!

  • Miljan

   A da sam zakacio neki virus ili da je problem sa pretrazivacem, probem bi se samo javljao kod lap topa ili kompa. ne razumem zasto ne mogu da se konekt. ni preko jednog od 3 telefona u kuci.

  • Cao Darko,sa tom opremom koju imas, mozes da uradis na pc-u ICS (internet connection sharing). To se ukljucuje u opcijama WiFi kartice, u podesavanjima za mrezu, uglavnom izguglaj taj pojam. Kad ukljucis ICS, automatski se LAN kartica na racunaru adresira sa 192.168.0.1
   ————————————————-
   To znaci da moras da na wifi bradband uredjaju prilagodis podesavanje WAN porta prema toj adresi.
   podesi ovako WAN:
   Connection Type: Static IP
   Adresa 192.168.0.2
   Mask:255.255.255.0
   Gateway: 192.168.0.1
   DNS: 8.8.8.8
   —————————-
   Obrati paznju na LAN podesavanje rutera, ako je u ruteru LAN na istom mreznom opsegu (192.168.0.0/24) to moras da promenis na recimo 192.168.5.0/24
   – Mana ovog podesavanja je da komp na kome je wifi kartica je bukvalno „server“ i on mora stalno da bude ukljucen.
   – Za trajno resenje preporucujem jedan Access Point uredjaj, koji ce da se zakaci umesto Wifi kartice na kompu. Iz njega u WAN port broadband rutera i to je to, svi se posle kace na taj broadband.

   Srecno sa podesavanjem, Milos.

  • Boris

   Hvala svima na pomoći. Na kraju sam kupio dva d-link Ethernet over power socket adapter-a i sve fercera kao sat preko utičnica 220V.

 • Boris

  Mali pomak ipak. TP Link-ov ruter sam setovao u WDS enabled i dobio sam WiFi net preko njega. Posle sam na njemu isključio DHCP i ostavio automatsko dodeljivanje IP adrese na računaru pa sam konačno dobio internet i preko kabla (? čudno, ali radi). U takvom režimu mogu preko WEB_UI pristupiti ADSL modemu, ali ne i TP Link_u što mi trenutno i nije tako bitno. E, sad pitanje je da li imam IPTV na bilo kojem LAN portu?

  • IPTV je iskljucivo na 2 i 3 portu Telekomovog ADSL rutera. Na wifi interfejsu telekomovog rutera nemas IPTV signala.

  • Ne moze da se koristi taj ruter sa DDWRT posto on nije ADSL ruter.

 • Boris

  Imam Telekomov net preko HG520c i IPTV paket koji radi ok. Želeo bih da povežem i drugi STB ali bez kabla, samo preko WiFi ako je moguće. Takođe imam i TP Link TL-WR941ND koji sam malo pokušavao da umrežim na adsl modem. Uspeo sam u bridge modu na TP Link-u da dobijem WiFi signal, ali nikako nije bilo neta na LAN portovima. Da li može ovaj ruter uopšte da radi u klijent modu? Da li je moguće dobiti IPTV signal za drugi STB preko WiFi mreže?

  • Boris

   Sada sam video da već postoji slično pitanje. Ali i dalje nisam ništa pametniji. Može li TP Link TL-WR941ND biti od koristi? Ako sam dobro razumeo treba mi još jedan ruter!?

  • Probaj da namestis tako 941ND kao wifi AP, posto ne moze da bude AP klijent, znaci ugasen DHCP i ne koristis WAN port.
   —————————–
   Iz Telekom rutera, iz porta 2 ili 3 u LAN port 941ND i posle toga jedan AP uredjaj da hvata taj signal koji emituje 941ND. Posle iz AP uredjaja ubodi LAN u STB.

   • Boris

    Malo kasnim sa odgovorom. Svašta sam pokušavao, ali još uvek bez uspeha. Čak sam instalirao i Open Wrt nadajući se da ću imati više mogućnosti za konfiguraciju ali ne ide. Elem, koristeći metod br. 3 i tvoj predlog dobijam iptv preko oba modema (adsl i mog novog u seriji) i imam wifi na ruteru . Ima li nekog drugog načina da se proveri da je ok pre kupovine još jednog rutera? I još jedno pitanje. Ne mogu da uspostavim konekciju sa ISP koristeći pppoe na novom ruteru iako znam sve parametre. Verovatno je nešto bagovito u Open Wrt-u. Imaš li neku ideju?
    Pozdrav

    • Potrebno je da se bridzuje interfejs gde je VPI 8 i VCI 35 na ADSL RUTERU, posle toga je moguce podici PPPoE na ruteri iza.

     Ako si razumeo ovo iznad, probaj da li radi.

     • Boris

      To je ok, ali sam ja želeo da zamenim postojeći hg520c sa novim tp linkom, ali se ispostavilo da on nema ATM bridge mode (ili ja ne znam da ga konfigurišem), tako da ne mogu da uspostavim pppoe konekciju sa ISP-om. Za sada ostaje da bude iskorišten kao AP za IPTV, ako i to bude u redu.

     • Boris

      Miloše,
      Uzeo sam na probu jedan TP Link TL-740N i probao da ga konektujem preko LAN porta sa iskljucenim DHPC i propustio je IPTV signal, medjutim kad sam probao da promenim kanal zablokirao je. To mi se isto dešavalo i sa 941ND dok je imao originalni firmware. Ne bih želeo da stavljam neki custom firmware u 740N pa bih te zamolio za malo pomoći, ako imaš isustva sa TP Link softverom.
      Hvala

     • Uf, steta. Ja taj setup nisam probao, nisam imao prilike. Ocigledno postoji neki problem sa multicast saobracajem koji kasnije generise STB. Pri promeni kanala, STB zahteva stream sa odredjene multicast ip adrese. Kod prosledivanja tog zahteva izgleda nesto pravi problem. Nemoj da stavljas custom firmware. Ako mozes probaj da nabavis bas Access Point uredjaj, ne wireless router. Na primer ovaj: http://www.tp-link.com/lk/products/details/?categoryid=245&model=TL-WA5110G

     • Boris

      Na kraju posle mesec dana probanja svega i svašta, moram reći da sam umoran i da mi je dosta. Vraćam TP Link 740N, ostaje mi jedan 941ND za uspomenu i to je to. U svakom zlu uvek ima i ponešto dobro. U mom slučaju bar sam nešto malo naučio o umrežavanju, ali očigledno nedovoljno. Voleo bih samo da znam da li je iko ovo uspeo da uradi.
      Pozdrav i hvala

 • milorad

  zdravo ja sam iz Makedonije i imam po meni malo kompliciran problem ovako preko makedonskog telekoma imam speedport w503 v typ A na njega je zakacen linksys sa ddwrt u njemu i sve to radi ali iz speed porta mi ide kabal u drugu sobu koja nije bas bl;izu na switch gde imam receiver za maxtv i receiver dreambox i ako taj kabal na speedportu ide na lan 3 tada imam max tv ali dreambox nece da radi sering nalazim dreambox preko web-a ali sering nece ako stavim taj kabal na lan 1 ili 2 tada radi dreambox ali nece max tv rekli su mi da su lan 1 i 2 za internet a 3 i 4 za iptv maxtv
  moje pitanje moze li se ikako iskombinovati preko tog kabla switcha da rade oba a da se ne vuce drugi kabal do te sobe jer nije bas blizu a i nemam gde da ga odvucem
  probao sam i ovo jos jednim kratkim kablom idem iz porta 3 u linksys i tada sve sto je preko kabla i sa fiksnom ip radi ali ako idem wifi nista ne moze da se konektuje jer valjda mesa dhpc servere ili sta vec
  pozdrav ako ima pomoci ima ako nema ipak hvala puno

  • Zdravo Milorade,
   Nazalost kroz jedan kabal moze samo ako se postave dva upravljiva switcha (VLAN opcija) i izmedju njih TRUNK port. To zahteva dodatno ulaganje od minimum 100Eura, Problem je sto je taj ADSL ruter odvojen u dva VLAN-a. Portovi 1 i 2 su za net, a 3 i 4 za IPTV.

   • milorad

    hvala na odgovoru Milose ,a pitao bih sada ovako moze li taj iptv=maxtv da radi ako se otstrani speedport i koristi samo linksys za ddwrt softverom i modemom imam ga i ako moze kako

 • sale1603

  drugari imam jako veliki problem,uzeo sam total mix i imam TD-W8951ND ruter koji radi ok ali imam i problem.imam 4 racunara u kuci i hocu da ogranicim protok za svaki racunar.ako neko zna tacno kako se to radi daj ljudi pomagajte!!!!!
  ako moze neko da i sliku posalje jer neznam kako ovo da resim.

  • Zdravo Sale,
   Uloguj se u ruter preko 192.168.1.1 admin/admin. Proveri da li imas opciju Bandwidth Control.
   Ako imas, to izgleda ovako: http://www.tp-link.com/resources/simulator/TD-W8968_V2/index.htm
   Posle toga je jednostavno, modem ce sam povuci brzinu linka, onda ides na ADD, i dodajes za jednu IP adresu ili opseg adresa, garantovanu brzinu, a zatim i maximalnu.

   • sale1603

    hvala na obljasnjenju ali ja nemam takvu opciju na celom ruteru.verovatno da nemoze a bas mi treba takva opcija.hvala u svakom slucaju.

  • Da, postoji. To se zove dynDNS. Proverite da li Vaši mrežni uređaji podržavaju taj servis i registrujte uređaj na nekom od podržanih.

  • Problem je nastao prilikom promene brzine. Kad se poveca brzina na protu, u Vasem slucaju sa 4 na 16M, neophodno je da linija bude odlicnog kvaliteta. Moguce da je losa kucna telefonska instalacija, losa linija… Probajte po ovom uputstvu da proverite kucnu instalciju, ako ne pomogne kontaktirajte telekom.
   Pogledajte o cemu smo pisali: http://www.umrezen.in.rs/tutorijali/pravilno-povezivanje-adsl-modema/

 • Bojana

  Imam TV 42LW4500 LED TV. Da li ikako mogu povezati ovaj TV sa internetom?

 • bratislav

  Zdravo Milose, imam sledeci problem:
  Komsija ima exenet internet i onda smo resili da ga delimo. Ja sam kupio kabl i uzeo dva rutera (Kingnet KN-WR720) i sve to povezao na sledeci nacin – Kod komsije na krovu se nalazi antena od tog provajdera koja je ujedno i ruter i iz nje izlazi jedan kabl ka njegovom racunaru i na toj anteni nema vise portova, taj kabl sam ubo u prvi port na WAN port na prvom ruteru, a u prvi port sam ubo kabl i povezao njegov kompjuter. U podesavanjima rutera sam postavio PPPoP varijantu i ubacio sam korisnicko ime i sifru jer je to nacin na koji njegov net funkcionise. Zatim sam u 4. port ubo kabl koji ide ka mom racunaru i on funkcionise bez problema.
  Problem nastaje kada kod sebe kuci hocu da povezem drugi ruter jer hocu da imam i WiFi u kuci. Pokusao sam da taj kabl koji dolazi do moje kuce ubodem u drugi ruter u WAN port, a zatim u prvi port da prikljucim svoj racunar, medjutim to nije radilo 🙁 Moje pitanje je:
  Da li ja trebam da izvrsim neka podesavanja drugog rutera i koja su to podesavanja.
  Posle procitanog clanka vezanog za ova 4 nacina interesuje me sledece:
  Da li bi kod mene uspela 4 varijanta ako prvi ruter stavim na Bridge tj da li ce komsija moci sa njega da ima net, a ja kod sebe na drugom ruteru da podesim PPPoP varijantu?
  ako je potrebno mogu i da Vam pustim i slike vezane za sama podesavanja rutera, tj opcije koje mi nudi,
  Unapred zahvalan

  • Zdravo Bratislave,
   Ovo je kljucni deo „Zatim sam u 4. port ubo kabl koji ide ka mom racunaru i on funkcionise bez problema.“
   Dakle, na ruteru kod tvog prijatelja imate internet na kablu, dalje ostaje da ti povezes svoj ruter i da to radi!
   Najlakse je da ne koristis WAN port na tvom ruteru, da ne bi pravio dupli ili cak triple NAT 🙂
   Isprati korake:
   Uloguj se u tvoj Kingnet.
   Podesi wifi zastitu.
   Ugasi DHCP server i promeni IP adresu rutera na recimo 10.0.0.50, da bi izbegao IP conflict.
   Ubodi kabal od prvog Kingneta-a u jedan od 4 LAN porta.
   To je to, trebao bi da radi net na preostala 3 porata i na wifi-u.

   • bratislav

    RADI 😀 hvala puno na savetu, pozzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

 • brule85

  Pozdrav!

  Imam problem otkako sam na postojeću mrežu dodao još jedan WiFi ruter, pa ne mogu da otvaram sajtove koji imaju veze sa Guglom (Google Play, Gmail…), kao ni Fejsbuk. Moja mreža izgleda malo neobično zbog toga što su dve kuće u pitanju, jednu koristim leti a drugu zimi. Signal sa antene dolazi u AP, koji je povezan sa ruterom LAN kablom. Taj ruter redistribuira signal koji ja iz druge kuće hvatam drugom antenom, ide u PC na koji je sada nakačen drugi ruter, Tenda, koji mi po toj drugoj kući šalje signal. Sve je radilo kako treba dok taj drugi ruter nije ušao u igru, a sada mi deluje kao da postoji neki konflikt, možda i u IP adresama. Fejs i Gugl ne rade ni na PC-ju ni na tabletima, dok na laptopu koji ima Win7 rade sasvim normalno. Šta može da bude problem?

  • Jedna slika mreze bi dosta pomogla. 🙂

 • MilosFizi

  Pozdrav.Hvatam internet od komsije preko Pci kartice sa antenom na desktop računaru. Jel mogu i kako da signal pustim na ruter huavejov HG-530 koji mi je ostao po isteku ugovora sa Mtelom i da mi on pusta wifi signal po kući? Hvala

  • Uglavnom može tako što se u podešavanjima rutera odabere transmit power na medium ili low. Nisam imao kontakt sa ZTE uređajima.

 • marris

  Pozdrav,
  da li je moguce spojiti 2 wireless rutera a da pritom oba mogu da rade kao wireless ruteri odnosno da oba emituju wireless signal

  • Za to nemam rešenje. Moguće da se modem apdejtovao na najnoviju verziju FW.

  • Ako je neophodno da se koristi wifi sa tog ADSL modema, mozes da uredis sledece: Na adsl modemu narapivs 2 VLAN-a. Prvi neka bude intefejes ATM0 i LAN1 – na interfejsu ATM0 si konfigurisao PVC gde si napravio bridge.
   Drugi VLAN da bude LAN2.LAN3,LAN4 i WLAN, tako da od toga pravis wifi AP. Dakle izdeliso si ADSL modem na 2 dela, jedan kabal iz LAN 1 ide u MikroTik, gde se posle u njemu podize PPPoE Client i tako dobijas net, a drugi kabal iz LAN2,3,4 ide u Cisco Swithc gde dobijas Access Point u mreži. Nadam se da si razumeo 🙂 Pozz Miloš.

   • Aca

    Razumeo sam te, teorijski, ali upravo sam na Huawei hg532e modemu i ne mogu pronaći kako da na njemu kreiram VLAN? Ako možeš samo taj deo da detaljnije objasniš…
    Hvala!

   • Aca

    …i još nešto, kako u tom slučaju VLAN2 dobija internet? PPPoE je na VLAN1?
    bridgeing tabela izgleda ovako:
    atm0 i eth1 su LAN1
    eth2,eth3, eth4, ath0 su LAN2
    na LAN1 povezan mikrotik na kome je PPPoE, a kako LAN2 dobija internet?

    • Ajde jos plasticnije da probam da objasnim. Dakle tebi je na modemu sve isti VLAN. Ti ces da se ulogujes i da kreiras novi koji obuhvata LAN2,LAN3,LAN4,WLAN. To sad mozes da posmatras kao zaseban uredjaj – WiFi bridge/Acess Point/WiFi Switch, – uredjaj na L2 nivou. Od ADSL rutera ti je ostao LAN1 i internet na tom portu. Posto je to u Native VLAN-u gde je i PVC 8 35 routed konekcija sa NAT-om, ako ne uspeš da bridzujes taj ATM interfejs gde su ATM atributi 8 i 35, jedini problem je dupli NAT. Sta se desava na MikroTik-u:
     1. Uspeo si da bridzujes port
     – sa LAN1 porta povezes kabal u MT ETH1, na MT pravis interfejs PPPoE Client na fizickom interfejsu ETH1. Samim tim, doveo si internet na port MikroTik-a. Kako podesiti internet na MT, maskarada na intefejs PPPoE Client!
     2. Nisi uspeo da bridzujes port, vec na kablu dajes IP klijentu sa privatnom adresom.
     Isto kao ovo gore, samo na ETH1 interfejsu ukljucis IP DHCP Client.

 • Olga

  Postovani,
  iako je tekst zaista odlican i vise nego jasan,
  ja nisam uspela da povezem sledeca dva uredjaja:
  – TP Link TD-8816 (ADSL ruter, operater Orion)
  – Netgear WGR614v9 (Wireless ruter)
  Probala sam opcije 1, 2 i 3 iz Vaseg clanka.
  TD-8816 je prikacen na PC i radi bez ikakvih problema.
  Kada povezem WGR614v9 – WGR614v9 i WGR614v9 – PC,
  mreza postoji (prepoznaju je ostali prenosivi uredjaji u kuci, kao i PC), ali nema protoka.
  Unapred hvala na savetu.

  • Pozdrav Olga,
   I Vaših navoda, vidi se da je ADSL ruter u ruting modu, pošto daje internet na kablu. Na tim WiFi Broadband ruterima konfigurišite WAN port kao DHCP Client(Dynamic Mode) i vidite samo da taj ruter ne bude na istom mrežnom opsegu kao i ADSL ruter i to mora da radi.
   Ako i dalje bude problema, zamolio bih Vas za LAN i WAN info sa problematičnog rutera.

   • Olga

    Milose,
    pre svega hvala na brzom odgovoru.
    U medjuvremnu do mene je dosao prijatelj koji ima kompjuter servis. Probali smo predlozenu opciju, uz jos sto-sta. Nije vredelo. Otisli smo do njegovog servisa, testirali Netgear rutet i shvatil da radi bez problema.
    Odlucili smo da Orion-u vratimo TP Link ruter kojeg sam do tada imala.
    Od Oriona sam takodje dobila TP Link ruter, takodje oznake TD-8816 ali crne boje (prosli je bio bele boje) i nesto drugacijeg rasporeda lampica.
    Konfigurisala sam „novi“ TP Link ruter prema provajderskom uputstvu, povezla Netgear ruter prema opsiu br. 1 iz Vaseg texta i sve radi bez problema.
    U zakljucku,
    jos jednom havala na vremenu u strpljenju. Svako dobro.

 • Nemanja

  pozdrav svima.Imam jedno pitanje.delim sa komsijom internet on ima hg532e ruter i ja sam povezan sa njim preko wlan kartice ali mi je internet jako los.Postoji li mogucnost da se nekako direktnije povevezem sa njim? postoje li neka podesavanja kada se udje na telekomova podesavanja na netu koja bi mi pomogla da imam bolju konekciju sa njim? Nadam se da me razumete. posto sam laik za ove stvari.hvala unapred

 • Marjan

  pozdrav,
  Da li neko moze da mi pomogne oko podesavanja retera?
  Imam ADSL Telekom Srbija brzine 20 mb/s, treba da od tih 20 mb/s, 3mb/s preusmerim na lokal u prizemlju kuce, ali da to bude stalna max brzina protoka u lokalu,a meni da ostane 17 mb/s, znaci da ja na racunaru imam max brzinu od 17 mb/s, a preostala 3mb/s da bude rezervisano za lokal, nezavisno da li ga kristim ili ne .

  Kupio sa ruter tp link TL-wr740n, koji ima mogucnost da ogranici brzinu protoka po ip adresama. Takodje imam ruter arccor easy box a 300 wlan(koji je podesen da radi kao obican ruter, znaci ima WAN,LAN,WIFI i sve to dradi kad ga povezem sa ADSL-om)

  Sada treba da sa ADSL-om povezem taj tp link TL-wr740n pa za tp link(koji ce sluziti da raspodeli brzinu po ip adresama na 17 i 3 mb/s) da kacim arccor easy box a 300 (na arccor-u treba da bude 3 mb/s)koji ce biti u lokalu, a ADSL i tp link kod mene u sobi(17mb/s). Znaci u pitanju je povezivanje tri rutera. Molim za pomoc ili ako neko ima neku ideju, hva unapred

  • Pozdrav, generalno sve se ograničava na na TP Link-u, ako radite po uputsvu #1. Taj treći ruter će bukvano na WAN portu biti ograničen na tih 3Mbit-a. Pogledajte koju ip adresu dobija treći ruter (na WAN-u) i ograničite tu ip adresu na 3M.

 • Milenko

  Pozdrav. Komsija ima adsl mtelov i hvatao sam s n95 signal na oko 50metara 35-50%. Mogao sam da koristim net u potpunosti. Nakon nekog vremena kabl sto spaja ruter i komp je otkezo i zamjenjen je novim(istim)kablom. Od tada vise nemam signal, ponegdje uhvatim signal do 15% ali ne mogu da se konektujem. Da li postoji opcija u rutera za pojacavanje signala? hvala

 • jole

  Pozdrav,interesuje me dali mogu imati iptv na tv,ako su mi fiksni i ruter u jednoj kuci a komp i tv u drugoj,razdaljina je oko 30m.Internet sam uspeo da povezem od rutera do kompa kablom,dali moze i iptv na sl nacin.Hvala

  • Cao Jole,

   Može na isti način. UTP ide do 100 metara. Razvuci kabal i u toj drugoj kući montiraj STB.

   • jole

    Hvala

 • Borislav

  Na Beotel-ov Zyxel jednoportni adsl router spojio sam Tenda wirelwss router po nacinu #3 i dobijam na lan portu internet konekciju za fiksni racunar, wireless signal je odmah prepoznatljiv za laptop, ali pristup internetu je samo u prvom pokusaju, posle repair konekcije, opet samo jedan pokusaj. Sve sam pokusavao, ali… Molim za pomoc

  • Pozdrav,

   Moguće je da postoji problem u wireless konekciji između dva uređaja. Testirajte sa promenom wifi kanala, probajte bez wifi zaštite. Što se tiče konfiguracije, gledano sa strane rutera, isto je da li je u pitanju LAN ili wifi konekcija, ako radi na LAN-u mora i preko wifi. U najgorem slučaju, testirajte sa drugim računarom, tabletom, mobilnim telefonom.

   • Borislav

    Hvala na odgovoru! Pomoglo je da pronadjem uzrok problema. Bez Wifi zastite pristupam internetu bez problema, ali..
    Tenda 11n router ima WPA-PSK, WPA2-PSK & Mixed mode i AES , TKIP algoritme, pa i WPS /koji sam iskljucio/. Koju zastititu upotrebiti kad je s druge strane stariji HP 1.6 mhz sa Win XP, service pack 2.
    Hvala jos jednom. Pozdrav

    • Cao Borislave,
     Windos XP od SP2 bi trebao da radi sa WPA-PSK zaštitom, probajte to, a u najgorem slučaju Vam ostaje WEP, koji inače može da se krekuje, ali treba znati i imati sreće da nemate nekog komšiju hackera 🙂 Kao krajnje rešenje, može da se odradi MAC Filtering – konfiguracija MAC address filtera, gde se navode MAC adrese WiFi uređaja kojima dozvoljavate da se zakače na Vaš ruter. Tada se isključuje enkripcija, a i ne mora 🙂

     • Borislav

      Milose, hvala najlepse na odgovoru. Win XP moze kod mene na laptopu da se podesi na WPS-PSK, AES, tako je i podeseno, ali ne radi, tj. imam pristup netu samo u prvom pokusaju. Video sam na Tendi da moze da se ponudi MAC adresa, u wireless podesavanju, ali ne vidim iskljucivost tu, moram da proucim, ali enkripciju moram da iskljucim, tj. u mode disabled jer samo tada nesmetano surfujem na laptopu. S druge strane fiksni racunar na susednom LAN-u Tende radi besprekorno. Srdacan pozdrav, puno naucih od vas u par reci, a mnoge pitah.

 • Slobodan

  Pozdrav ljudima koji pomazu.E sad hilfe gur gur ili pomoc,imam planet vap4033 koji je spojen na ruter ZyXEL NBG-460N lan iz vapa4033 u wan rutera ZyXEL NBG-460N problem je sledeci kada ne koristim internet neko vreme vap 4033 zaboravi user: i pasword prema provajderu ap i ruter su u vezi sve sljaka ok. samo kad otvorim brovser da idem na net on mi otvori maticnu stranicu provajdera koja mi trazi user i pasword ukucam i sve ok.Dali mogu bilo u AP ili Ruteru negde da ukucam taj user i pasword tako da kad otvorim browser neko od njih posalje automatski user i pasword.
  Hvala unapred.

  • Zdravo Slobodane!

   Prva informacija koja bi nam dobrodošla je info o provideru. Pretpostavljam da je neki od WiFI providera, i da koristi 802.11x PAP autentifikaciju. Postoji fora da se ovo podesi na računaru ( da on šalje user/pass kombo RADIUS-u) a za sam hardware nisam 100% siguran. Sačekaćemo i Miloša, možda on ima neko instant rešenje.

 • Slobodan

  Bravo Probaaa

 • Nevena

  Pozdrav,
  Imam desktop racunar povezan sa adsl ruterom,koji ima wi fi odasiljac,a kupila bih laptop sa wifi-om,koji bi mi bi mi stajao u kuci pored, pa bih koristila taj signal,mada se hvata slab signal sa telfonom pa se plasim da bi i signal koji bih uhvatio laptop bio slab.Inace udaljenost vazdusnom linijom je 10-15met.Sta je resenje,i da li je na mobilnom i laptopu isti wi fi? Inace se ne razumem u to,pa hvala na odgovoru.

  • Cao Nevena,
   Antena u Laptopu je jača od antene u mobilnom telefonu, tako da bi domet trebao da bude bolji. Ako bude problema sa signalom, probajte sa pomeranje wifi rutera ka prozoru…

 • Lazar

  Imam sbb tp-link TD W8951ND Wireless N ADSL2+ ruter 150mbps koji sam danas dobio i hteo bih da ga povezem na TP-link ,ne mogu se setiti oznake ,pisem na poslu,koji radi 300 mbps.Na lan-u ovaj sbb-ov radi ok i brzina downloada je oko 16 mbps,ali zatu na wireless-u brzina drasticno opada,dok na ovom drugom wireless radi mnogo bolje.Zanima me na koji nacin je najbolje da ih povezem,da bih imao bolji wireless?

  • Pozdrav Lazare, da li imate kod SBB-a ADSL ili kablovski internet? Ako hocete da spojite ta dva rutera, najbolje je da na provom ugasiti WiFi, a da drugi povezete po uputstvu #1 ili #3

   • Lazar

    Sbb ADSL internet.Povezao sam po uputstvu 3.Reci mi molim te u podesavanjima adsl rutera da li treba da stoji bridge mode ili nesto drugo?

    • Nema potrebe prebacivati ADSL modem u bridge. SBBov modem u routed/PPPoE mode-u. Na dodatnom ruteru su WAN podšavanja zanemarljiva, jer se sve odvija u okviru LAN-a.

 • Marko

  Pozdrav moje pitanje je sledece, koristim wirless internet preko pci wireles kartice koja se nalazi na mom racunaru(znaci bezicno sam povezan sa provajderom ili ISP-om i imam DODELJENU STATICKU IP ADRESU tipa 192.168.1.3), sada bih hteo taj wireless mogu da koriste i drugi moji uredjaji (tipa laptop , ili telefon) Provajder je na 2 km od mene tako da bez spoljne antene ne mogu da se povezem na laptop.HTEO BIH DA DELIM MOJU INTERNET KONEKCIJU KOJU DOBIJAM OD PROVAJDERA SA DRUGOM KOJI NE MOZE DA SE POVEZE NA PROVAJDERA JER NEMA OPTICKU VIDLJIVOST, MOJE PITANJE JE STA MI TREBA OD OPREME DA BIH MOGO DA PODELIM INTERNET KONEKCIJU SA DRUGOM. JA MISLIM DA MI TREBAJU DVA RUTERA JEDAN DA RADI U AP MODU I DA BUDE POVEZAN PREKO UTP SA DRUGIM KOJI CE DA IMA OMNI ANTENU…DA LI JE OVO MOGUCE MOLIM OBJASNJENJE.

  • Najbolje bi bilo kada biste imaji jedan Access point, koji bi se bezicno zakacio na provajdera, pa iza njega WiFi Broadband router, koji bi delio tu konekciju kroz LAN i WLAN.
   ————————————————————————————————————————-
   Moze da se odradi i nesto preko ICS – Internet Conneciton Sharing-a, ali u tom slučaju mora da bude upaljen Vaš računar.

   • Marko

    Hvala na odgovoru ,veoma ste mi pomogli, mozete li dati neki predlog za neki uredjaj tipa TP Link. Ne mora to da bude nesto specijalno vec da zadovolji 2 do 3 korisnika na 3 Mbit /s maksimalno. Hvala jos jedanput sve najbolje

    • Pozdrav Marko,
     Generalno bilo koji uređaj može da odradi to što je tebi potrebno. Bilo koji TP Link je gotovo proverana varijanta.

 • mendja

  evo moj f…k problem imam dobar ruter edimax br-6504n i od grmljavine mi neradi wan ulaz dali ja mogu i kako to da uradin da iz modema cisco 2100 udjem u ruter preko LAN porat i da i dalje imam wireles preko njega jer je jak sa signalom. Kada se spojim sada propusta internet samo LANom dalje a wifi imam signal i konektujem se na njega ali mi ne propusta internet pomoc sjeba se dava dana pokusavam ali ne ide

  • Pitanje je na mestu. Problem je sledeci. Vi imate kablovski modem i to znaci da mozete da koristite samo jedan racunar. Taj WAN port na tom ruteru radi NAT, kako bi pretvarao privatnu adresu u javnu i na taj nacin je moguce da vise racunara deli jednu javnu ip adresu.

   U Vasem slucaju je moguce koristiti net preko LAN-a i WiFi-a ali samo na jednom racunaru. Da je umesto Cisco kablovskog modema neki ruter, sve bi radilo bez greske sa nasim uputstvom #3.

   Pozdrav.

 • nezalica

  evo ovako
  zivim u selu i povremeno sam kuci jer studiram,a i tada mi je interet potreban
  a bas nemam novca da ga uvodim , studentski stadard, sta da se radi

  komsija ima adsl i adsl ruter hg532e
  ja od njega sa vrha kuce primam neki slab signal
  postavio bih dobru antenu, neka kombinacija satelitske i pbicne stap antene ( do toga prakticno mogu doci besplatno ) , da bih dobio stabilan i dovoljno jak signal
  problem je u tome sto se to mora montirati na nezgodnom mestu
  pa bih zeleo da na tu antenu povezem neki uredjaj koji ce moci da mi posalje dovoljo jak wifi signal po kuci za mene i sestru
  ili u krajnjoj nuzdi da razvucem kabl

  komsija nema nista protiv toga ali ja ne mogu nista da petljam oko njegovog adsl rutera jer bi njegovi roditelji pravili problem
  naravno on ce mi dati njegovu sifru za wifi

  iz onoga sto sam procitao zakljucio sam da bi trebao da kabl od antene koju cu postaviti povezem na mesto originalne antene mog rutera
  i da postupim po vasem uputstu podešavanje #1

  pa vas molim za savet

  • Pozdrav,
   1. uređaj je Access point (AP Client) na koji ćete da prikljucite eksternu antenu. Njegova uloga će biti da se poveže na wifi mrežu koju emituje taj hg520.
   —————————————————-
   Na taj način, logički gledano, Vi dobijate na LAN portu tog Access Pointa pristup internetu, kao da ste se priključili kablom na LAN port HG520 adsl rutera. Taj AP je to premostio.
   —————————————————-
   Dalje je potrebno taj internet na tom kablu dalje proširiti…
   2. uređaj je WiFi Broadband ruter, recimo TP-Link 740n, gde ćete da uključite taj kabal u WAN port. To bi moralo odmah da proradi, pošto je taj ruter po default-u već na 192.168.0.1, pa nećete imati konflikt. Takođe je njegov WAN port po defaultu u Dynamic IP modu (DHCP Client), što je mod koji bi inače trebao da se konfiguriše. Dakle, ostaje Vam samo podešavanje WiFi šifre, ako je to potrebno. O tome smo već pisali…

 • Raske

  Pozdrav strucnjacima!
  Elem, imam veliki problem. Koristim orionov router TP link 8816,koji nema wifi mogucnosti, pa sam uzeo dodatno belkin wifi router G serie da bih napravio wifi mrezu. I sljakalo je to dve godine i pre par dana stalo. Nemam vise wlan uopste, a ni na desktop racunaru nema net. I otkopcam ja belkina(wifi) i prikopcam samo modem i net se pojavi. Nosio belkin u servis,kazu sve ispravno. Mucio se par dana bezuspesno,kad ga prikopcam pobrka mi kompletna podesavanja i na TPlinku. Danas p****m i pazarim DLink DVA-3342SD, dodjem kuci a ono opet isto! Pokusavao sam na sve nacine,premestao kablove,menjao kablove…Dzaba. I ja opet prikopcam samo TPlink i evo ga radi al nemam WIFI…
  Nadam se da nisam udavio ali sam hteo da detaljno opisem problem.
  Ako iko ista zna u vezi s ovim pomagajte, doslo je da bacam sve napolje…
  Pozdrav.

  • Pozdrav Raške,

   Sad sam gledao podešavanja TP Link-a. Na osnovu toga mogu da kažem da treba da uredite sledeće:
   1. Zakačite Tigar-PC direktno na D-Link
   2. Preko CD-a ili preko web interfejsa krenite podešavanje tog wifi rutera.
   3. U okviru podešavanja, za WAN – Tip internet konekcije odaberite Dynamic IP (DHCP)
   4. Podesite Wireless
   5. Uključite kabal iz TP-Linka u WAN port D-Linka i to je to.

   • Raske

    Ma jok drug, spojio d link i komp mreznim kabelom,uradio podesavanja (dhcp),spojio tp i dlink al nista…

    • Sad sam gledao na tvom ruteru(TP Link) dhcp client listu. Tamo se vidi samo Tigar-PC, nema tog D-Link-a. To znači da ruter nije dodelio ip adresu WAN interfejsu tog D-Link-a, odnosno da nisi dobro podesio D-Link. Ako možeš poveži sve kao što sam ti rekao i pristupi D-Linku preko web interfejsa 192.168.0.1 (admin/admin) i pogledaj status WAN(internet) konekcije, ako možeš postavi i sliku.

     • Raske

      Ma problem mi je sto nece uvek da pristupi ip adresi,promenio sam je u 192.168.1.254 kao sto sam gore procitao,da ne dodje do „klanja“. A u cmd sam pokusavao da ga pingujem i nekad uspe a nekad ne,ne znam sta se desava…Problem mi je sto riba konstanto,zbog posla visi na kompu…Aj sad cu probati. Znaci da ne diram podesavanja tp linka,samo spojim komp i dlink mreznim,slikam ekran i postavim ti ovde? Jel mora preko imageshack ili?

     • Raske

      http://imageshack.us/a/img29/9143/b47n.jpg

      Evo drug, opet sam pokusao ono al nece, resetovao sam ga i upali lampicu adsl (blinka jedno odredjeno vreme i ugasi se), a kada blinka ta lapmica onda mogu pristupiti podesavanjima, cim se ugasi gotovo…

     • Pa to je WiFi ADSL ruter.
      Onda ti nije potreban tp link, njega mozes da skines. Povezi taj Dlink i podesi po sledecem uputstvu.

      http://www.umrezen.in.rs/networking/podesavanje-tp-link-854w-rutera-za-beotel-verat-eunet-orion-adsl/

     • Raske

      ma jesam druze, pokusao i to al dzaba…

    • Pa da li uopšte hvata link? Treba nam pojašnjenje vezano za to „neće“ 🙂

     • Raske

      Ma nije hteo da se konektuje na net nikako. Ima signal, al nema izlaza na net. Pokusao sve zivo al nisam uspeo. Otisao danas I uzeo u telekomu paket od 10 Mbita I njihov Huawei ruter, nisam vise imao zivaca…

 • nsad

  imam telekomov pireli wifi ruter koji ima slab domet u odnosu koliko mi treba. Hoću da imam wifi AP koji ima u drugom delu kuće ful signal. Telekomov pireli želim putem wifi mreže da povežem sa drugim WIFI AP (ruterom). Znači ne želim da razvlačim kablve i štemam zid…
  Preporučili su mi TP link WR741ND ali ne uspevam da ga podesim na WDS Bridging. Neće da radi dok ne gurnem kabal iz pirellija u tp. Da li uređaj neadekvatan ili ne znam da ga konfigurišem?????

  • Sada sam pogledao emulator za ovaj ruter, i koliko videh on nema mogućnost da radi kao repeater/range booster/range extender. Vama bi pre trebao uređaj kao što je TL-WA830RE istog proizvođača.

 • jugotb

  Pozdrav, za sta mogu iskoristiti telekomov hg530 koji mi je ostao nakon isteka pretplate?

  • Mozes da ga koristis kod drugog ADSL provajdera, da ga prodaš ili da ga iskoristis kao wifi Access Point.

   • jugotb

    Ova opcija kao wi-fi acess point me i zanima, bio bih zahvalan na nekom tutorijalu ako postoji.

    • To je u suštini uputstvo #3
     Uputstvo za podešavanje #3 – DHCP OFF

     Ulogujte se u Vaš ADSL router preko web browsera.
     Podesite WLAN zaštitu
     U okviru LAN podešavanja ugasite DHCP Server
     U okviru LAN podešavanja postavite IP adresu na 192.168.1.254 (Na ovaj način možete imati menadžment nad oba rutera)
     Eventualno restartujte Vaš wifi router, ukoliko bude bilo potrebno.

     • jugotb

      Upravo probao po tutorijalu #3, radi odlicno. Inace koristim Air Live 5460ap koji mi je odavno pa cisto da imam alternativu ako zakaze. Hvala na pomoci, pozdrav.

 • Dalibor

  Želeo bih da Vam se zahvalim na objašnjenjima. Inače imam Telekomov ruter HG530 i duže vreme sam imao problema sa konektovanjem wlana na dva laptopa. Žično je sve ok, a kada povežem laptop na wlan piše conected ali nema protoka stoji samo žuti trougao sa uzvičnikom. Upotrebio sam vaš prvi način podešavanja i samo sam u broadband preko web adrese(telekom, telekom) u polju NAT postavio da mi bude PVC4 i restartovo ruter.
  Još jednom hvala od sveg srca.

  • @Dalibor
   Nema na čemu!

 • Nikola

  Pozdrav.
  Imam opremu kod KBC net provajdera (Antena Grid + Ruter TP Link) i naime receno mi je da ugasim DHCP jer antena sama radi na PPOE konekciji i daje ip adrese.Medjutim,kada ugasim DHCP,drugi uredjaji mi ne vide internet tj wireless: telefon,IPTV (motorolin uredjaj).Sta moze da bude problem? Mozda treba antena da se podesi da radi u BRIDGE modu (preko browsera)?
  Ne mogu da prikljucim IPTV,verovatno je greska negde u ruteru,zato pomagajte 🙂 Hvala unapred.

  • Nikola

   Da dodam jos,da kada kabal LAN iz modema prebacim u LAN rutera,ne radi mi internet.Radi samo kada iz modema ide u WAN port na ruteru.

   • Najbolje bi bilo da kontaktiraš KBC Net podršku, pošto imas i IPTV stb. Air grid može da radi u ruting modu i da bukvalno na kablu imas net i uz obican swith i ostali računari. Na njemu je takođe podignut i DHCP server. Ako imas internet na kablu koji ide iz AirGrid-a onda je on podešen kao ovo gore napisano. Ako internet imaš samo kad ubodeš AirGrid u WAN TP-Link rutera, onda su iz KBC Neta AirGrid prebacili u Bridge mod, a PPPoE je podešen na WAN portu TP-Link-a.
    Možda su mislili da taj TP-Link koristiš kao „WiFi switch“, tako što nećeš da koristiš njegov WAN port i pritom ćeš ugasiti DHCP server kako bi dobio adresu od AirGrida… U tom slučaju je AirGrid sigurno u ruting modu. Ne znam šta da ti kažem, proveri sa njima 🙂

 • Nikola

  Pozdrav.
  Imam poblem sa Planet routerom. Radio je bez problema, povezan na sbb modem. Onda sam hteo da ga pozajmim prijatelju, medjutim nikako nisam uspeo da ga podesim uz njegov jotelov modem. Sada je problem što ni kod mene više neće da radi. Ne mogu ni da se ulogujem na njega, na podešavanja.
  Molim za pomoć.

  • Shomy

   Probaj sa hardverskim resetom. Drzi se rupica 10 sekundi. Posle toga bi ruter treba da se vrati u fabricko stanje i da je moguce da mu pristupis preko 192.168.1.1

 • Sinisa

  Da li sa ruterom koji je bio povezan na ADLS modem, mogu da hvatam bezicni internet od drugih korisnika.

  • Da, ukoliko taj ruter ima mogucnost da bude Access Point Client. Noviji uređaji imaju tu mogućnost.

 • lazar

  pozdrav,
  na telekomov jetspeed modem preko koga imam i iptv povezan je tp-link tl-wr740 wirless router po upustvu #3.ja bih sada da povezem i usb canon pixma ip2600 stampac na usb port telekomovog modema.sve sam probao i dalje bez uspeha,molim za pomoc

  • Pozz,
   Za početak, povežite se kablom na port JetSpeed-a i proverite da li radi opcija printer šeringa u tom slučaju. Ako radi, problem je to što se printer nalazi u drugoj mreži.

 • Miroslav

  Molim za pomoc.Imam Huawei 530 i uyeo sam stb Fortis DVB c tjuner koji ima mogucnost izlaska na internet.Spojio sam ga lan kablom na adsl ruter na port 4 ali ne ostvaruje vezu koja podesavanja su potrebna.Kada na isti port spojim apacher odmah uspostavi vezu.

  • Pozdrav,
   Onda definitivno problem treba traziti u DVB-C tjuneru. Proverite mrežna podešavanja u interfejsu tjunera. Trebalo bi da bude konfigurisano da automatski primi ip adresu od rutera. Ako ne dobija adrese od rutera probajte ručno da upisete:
   IP: 192.168.1.200
   Subnet Mask: 255.255.255.0
   Default Gateway: 192.168.1.1
   DNS: 8.8.8.8

   Proxy OFF

 • Mićo

  Pozdrav
  Molim pomoć.Imam ruter Huawei hg 520b i preko njega imam iptv,E sad hoću na drugi tv uključiti iptv ali nemam mogućnosti povući kabal od rutera.Kako ja to mogu prikopčati? Postoji li nekakav uređaj da hvata signal preko wireles a da sa njega povučem mrežni kabal.Izvinjavam se ako nisam najbolje objasnio nisam baš stručan po ovom pitanju pozz

  • Zdravo Mićo,
   Razumeo sam pitanje… Vi verovatno mislite na Access Point uređaj koji biste postavili pored drugog STB-a i da se preko WiFi-a salje signal za IPTV.
   Pogledajte u ovoj temi Access Point Client mod.
   http://www.umrezen.in.rs/networking/koji-wireless-uredaj-odabrati/
   To je moguće ali potrebno je da se promeni podešavanje na samom HG520b posle koga neće moci da se koristi WiFi za internet.
   Postoji opcija da postavite dva ovakva uređaja u point to point link i da simulirate kao da je razvučen kabal. U tom sličaju ne treba nista da se dira na HG520 i njegov WiFi ce davati internet.
   U svakom slučaju razmotrite.

   • Mićo

    iz telekoma su mi i rekli da mi trebaju dva uredjaja jedan se postavi kod rutera i prikopca na jedan port dok drugi bi postavili kod tv ali da obratim paznju kad budem kupovao da trazim onaj koji radi u brudz modu,kazu to nema kod nas,da narucim iz vana malo sam gledo preko ebay ima raznih sad vise neznam ni koji naruciti.Ova druga opcija mi bolje paše wireles mi treba

 • Da bi ste uradili po uputstvu #4, morate da znate pppoe user i pass. Admin pristup tom ruteru je Username: admin Password: tzlkisonpk, to ste mogli da nadjete po svim forumima. Kada se ulogujete kao admin, idete na Basic->Wan->PVC0 (ili pogledajte gde je VPI8 i VCI35), tu prebacujete mod rada na bridge.
  Lan kabal iz LAN porta1 ukljucite u WAN port linksys-a i na njemu konfigurisite PPPoE. Onda je potrebno da konfigurisete Port Forwarding na Linksys-u.

 • Goran

  Pozdrav,
  Moram da vam se obratim Za pomoc, Pre dve nedelje sam uzeo adsl kod telekoma i dobio ruter Huawei hg532e na njega sam povezao bolji cisco ruter radi bolje wifi mreze, sada problem mi je da telekomov ruter postavim u bridge mod jer su mi na cisco ruter prikacene surveillance kamere kojima bih trebao da pristupim sa udaljene lokacije. Zvao sam telekom i bio kod njih ali oni nisu znali da mi objasne.

  Hvala u napred

  • Goran

   Da podesen mi je port forwarding na cisco ruteru, Ali uvek me direkno vraca na telekomov kada pokusam da pristupim sa spoljne mreze

 • mia

  Pozdrav… Imam TP Link-ov ADSL ruter, koji je od BHTelekoma, i hocu da prikopcam i TPLInk drugi ruter, jer BH Telekom zastiti svoj ruter od WIFIa, mozete li mi objasniti kako to da uradim, pokusala sam, povezala sve, podesila novi ruter na postavkama ali nema internet konekcije… Mozete li mi pojasniti…

 • Srdjan

  Pozdrav. Ja sam hteo da probam da povezem TP-link ruter- provajder je beotel.net gde nemam WiFi sa adsl ruterom NETGEAR, citao sam vase postove , a posto nemam iskustva, jos sam vise zbunjen. Koji mi kablovi trebaju, sta da promenim? Pogubio sam se u citanju vasih postova. Molim vas za pomoc

 • Karolj Fabian

  Pozdrav. Možete li mi odgovoriti, molim Vas. Da li se adsl modem moze konfigurisati tako da ne koristi dsl ulaz(sa telefonske linije) vec da se npr. sa modema od kablovskog interneta dovede mrežni kabl, koji bi se priključio na jedan od postojećih mrežnih portova(ukupno ih ima 4), a da se njega povežu ostali računari,koji bi imali pristup internetu i da se koristi i bežična konekcija koju taj adsl modem takođe ima. Hvala puno

  • U Vašem slucaju – kablovski internet(modem) ne moze. Takav DSL ruter rutira samo preko RJ11 porta(DSL).
   To što ste zamislili je moguće samo ukoliko se DSL wifi ruter koristi kao wifi AP, iza nekog rutera.

 • Bogi

  Pozdrav, imam problem sa CANYON routerom, racunar koji mi je direktno kablom spojen na njega nema problema da otvori bilo koju stranicu dok laptop koji koristi wi-fi nece dobar dio njih, usput mi ne dozvoljava da skinem antivirus, niti flas player sa neta. Dali je problem u postavkama na racunaru ili imam problem sa routerom. Sta da radim? Hvala unaprijed.

  • Pozdrav Bogi,
   Po mojoj proceni, u pitanju je operativni sistem Windows. Moguće je da imate virus/malware ili da je recimo istekla licenca/crack antivirus programu… Najbolje je da ukoliko imate neki drugi uređaj koji ima wifi (mobilni telefon, tablet, drugi laptop), proverite rad wireless-a. Ukoliko na drugom računaru sve radi kako treba preko WiFi-a, definitivno je problem do Vašeg Windowsa. Pre nego što krenete u reinstalaciju probajte i ovo: http://www.umrezen.in.rs/networking/resetpopravka-ip-protokola-bez-reinstaliranja-os-a/

   • Bogi

    Sve sam probao i na kraju uspijem ali na neki cudan nacin, nakon sto uspostavim vezu sa routerom, sve radi normalno osim tih nekih stranica koje nece ni naopako, e tada jos ukljucim vezu koju inace koristim kada mi je racunar povezan kablom na net tj. WAN Miniport (PPTP)i onda sve ide kako treba. Nikada to nisam ni pokusavao jer mi na local area conection pise network cable unplugged i mislio sam da ove dvije veze idu skupa i da nemaju nikakve veze sa wirelesom. Nadam se da me razumijes, nisam neki strucnjak u ovim stvarima pa malo laicki objasnjavam.

 • Dusan

  Pozdrav
  Imam ADSL ruter hg530 ,,na njega su prikljuceni internet za komp i za total tv kabal ,,,pokusao sam da prikljucim tp-link ruter na njega da bih slao wireles signal oko kuce (tp link je na krovu) 20m kabla ali nece …nema internet a mogu da se povezem,,, podesio sam kao u vasem prvom slucaju (Uputstvo za podesavanje #1 – Dupli NAT)zamenio sam IP adresu u 192.168.0.1 U cemu je problem? Hvala unapred

  • Pozdrav Dušane,
   Obrati pažnju na portove na ruteru HG530. Za internet se koriste portovi 1 i 4, a za IPTV portovi 2 i 3. Ne znam zašto je povezan total tv, verovatno si mislio na STB. Dakle, proveri koje portove koristis. Neka ti Desktop PC bude na LAN portu broj 1, a neka kabal od TP-Link-a bude na portu broj 4. U tom slučaju bi internet morao da radi. Ako i dalje ne radi, pristupi TP linku i pogledaj status WAN konekcije i napisi ovde parametre.

   • Dusan

    Da ..pogresio sam…mislio sam na IPTV … javicu veceras ako uspem …hvala na odgovoru milose

 • Ivan Petrovic

  Problematika je sledeca: Kupio sam samsung smart led tv, i nije hteo lpo da ide na internet preko WI-fi, pa sam moj adsl ruter spustio pored tv-a i povezao ga kablom. E sad nemam internet na kompu, pa sam kupio usb wi-fi i podesio sve i imam internet na kompu. Ali imam stampac konika minolta bizhub koji radi samo preko lan veze pa sam od druga nabavio planet adsl ruter koji mi radi samo kao swich. ali ne mogu da podesim da mi i internet i stampac rade u isto vreme. Dolazi do nekog sukoba. Sve moram da disable jedan adapter, a drugi da enable, a desava mi se da posle nekoliko puta stampac jednostavno nec da primi komandu sa kompa??????

  • Pozdrav Ivane, ako sam dobro razumeo ti si na Telekom ADSL ruter povezao Planet ADSL ruter, kako bi prosirio broj LAN portova?!
   Problem je sto taj Planet ADSL ruter ima ukljucen DHCP server i on dodeljuje adrese iz svog opsega koje se preklapaju sa adresama koje dodeljuje Telekom ADSL ruter. Verovatno se desava IP conflict, odnosno, da dva uredjaja koriste istu IP adresu! Da bi ti Planet ruter radio kao switch, moras da mu ugasis DHCP server u okviru LAN podesavanja. Nakon toga on ce propustiti DHCP Telekomovog rutera i samo ce taj uredjaj da dodjeluje IP adrese. To bi trebalo da resi tvoj problem. Pozz

 • Goran

  Pozdrav svima Vama koji se trudite da nama običnim korisnicima što bolje i lakše približete i dočarate, kako da na najlakši i najbolji način nešto uradimo vezano za umrežavanje. Hvala Vam puno, tekstovi su vam odliči i lepo objašnjeni, mada nama nikad dosta objašnjenja pa sam mislio da Vam predložim nešto. Bilo bi (ako Vam nije problem i imate vremena) dobro kad biste uveli Rečnik Pojmova gde bismo mi mogli da vidimo šta taj određeni pojam znači.
  Npr:
  DHCP- pa to i to
  Dns- pa to i to
  i tako dalje, to bi za nas laike bilo veoma korisno, jer u određenom tekstu naiđemo na neki pojam koji nam nije jasan, pogledamo u Ručnik Pojmova i onda nastavljamo sa daljim isčitavanjem teksta.
  Hvala Vam puno na ovim dosadašnjim tekstovima.
  Pozdrav i svako dobro.

  • Hvala Gorane, vrlo brzo ćemo ubaciti „rečnik pojmova“. Pozdrav.

 • Milenko

  Pozdrav Milose,veoma si blizu u komentaru objasnio sta sam ja cackao na routeru 4,5 minuta pre nego sto sam dobio konekciju.
  Ako nekom bude od koristi napisacu sta sam zadnje cackao pa ce neko strucniji znati sta je od sledeceg moglo da doprinese uspostavljanju konekcije i na taj nacin ce resenje problema za sve ostale koji imaju isti problem biti jasno i dostupno…

  U sustini 3 stvari sam uradio a nesto od toga mi je donelo konekciju…

  1.Napravio sam pppoe konekciju(kuca se sifra i pass koju svako moze da dobije od provajdera i koja se trazi naknadno) na mom pc racunaru pppoe konekcija nije uspevala da se poveze(redial je stalno radio) iako mi je sve bilo podeseno kako treba(modem u bridge modu a router WAN1 na pppoe),i konekciju pppoe u mom pc-u sam samo disable i ostala je da mi radi local connection koja takodje nije mogla da uhvati vezu sa internetom….

  2.Usao sam na router(planet) namestio WAN2 na pppoe i probao da bocnem tu kabal i naravno nisam imao konekciju,ostavio sam WAN2 podesen za pppoe i kabal vratio na WAN1 jer sam video da je ista situacija(nema konekcije)…I onda sam ocajnicki pokusavao sledece>>>

  3.WAN1 na planet routeru je stajao na continuous(programer mi je tako namestio sa kojim saradjujem)-tako i treba da bude,ali sam ja menjao na manual,stisnem dugme za povezivanje(pa sacuvam),connect on demand(pa sacuvam podesavanje)-nista se nije desavalo,na kraju sam vratio na continuous i u polje „service name“ ukucao „telnet“(posto se nerazumem isprobavao sam svakakve gluposti),posle toga nekoliko minuta kasnije doijem konekciju :S

  Samo da napomenem bitnu stvar,iz telekom modema iz Lan 1 kabal ide u router(planet) u WAN1,iz routera iz lan1 ja vucem konekciju i sada dok pisem,lan2 mi je server-nema konekciju,a lan3 je jos jedan kompjuter koji nema konekciju.Postoji mogucnost da je potrebno na kompjuteru samo napraviti pppoe konekciju,naime necu da sirim dezinformacije,upravo sada cu da pokusam na ostala 2 kompjutera napraviti pppoe i javicu sta se desava….Ako je mozda bitno prvo sam router(planet) konfigurisao na pppoe pa tek onda modem(telekom) prebacio u bridge a posle toga sam radio sve one „korake 1,2,3“ -vise su ocajnicki pokusaji nego koraci ali ajde axaax…

  • Milenko

   Ispravka,svi kompjuteri mi imaju konekciju nije potrebno praviti pppoe na racunaru uopste….

 • Milenko

  Pozdrav.Nadam se da ima neko dobre volje da mi pomogne da resim problem oko povezivanja adsl modema sa externim routerom.
  ako uzmemo u obzir da su kablovi pravilno povezani i oba uredjaja 100% ispravna situacija je sledeca…..

  Telekom adsl modem HG530 zelim da radi u bridge modu kako bih ga koristio samo kao modem a externi router (planet network XRT-402D) koristio kao router :D…

  Uradim sledece: modem prabacim na bridge mode(submit,restart with curent setings),odem na router na wan1 namestim pppoe konekciju i naravno ukucam user i pass koji sam trazio od telekoma(idem apply itd),probao sam cak i gasiti i paliti i router pa onda i modem nebi li se nekako skontali ali jednostavno od trenutka kada u modemu(router-u) od adsl-a prebacim na bridge mod konekcija je izgubljena bez obzira sto na routeru ukucam moj pass za pppoe konekciju.Neki problem postoji ako neko zna o cemu je rec(inace user i pass-su tacni 100%),pomagajte ljudi….Bicu vam zahvalan veoma.

  • Milenko

   OMG…Nekako sam namestio a neznam sta sam uradio(iovako se slabo razumem),kada budem znao sta sam uradio dobro ja cu javiti kako bi moj problem ostalima koji su sve uradili kako treba a opet nisu imali konekciju bio od pomoci.axaxax LOL

   • Pozdrav Milenko,
    Moguće je da je na Planet-u uključena opcija Dial On Demand, pa je tek kasnije inicirao PPPoE, kad si pokušao da otvoriš neki sajt. Obrati pažnju, na tom ruteru postoje 2 VLAN-a, i bitno je odakle ide kabal do Planet rutera. Ukoliko te interesuje razlog zbog čega to nije odmah proradilo, pogledaj logove na Planet-u.

Scroll To Top