Home / Internet / Podešavanje WiFi rutera i ADSL rutera na 4 načina

Podešavanje WiFi rutera i ADSL rutera na 4 načinaKupili ste novi Wireless Broadband Router, na kutiji pise Easy Setup, Plug and Play… Sve ste povezali po uputstu, ali to neće da radi. Ubacujete intalacioni CD i idete na Next, Next… Finish, ali i dalje nema rezultata! Zašto?

Ovo je veoma česta pojava i veoma često pitanje koje se postavlja ISP-u. Zovete vašeg ISP-a i od njega ne možete da dobijete podršku za uređaje koje oni ne isproučuju. Shvatate da vam je potreban majstor i to je dodatni trošak za Vas. Naravno, probate da nađete rešenje na Google-u, ali tamo je sve to preopširno…

Upravo ovo je razlog zašto pišemo ovo uputstvo za podešavanje. Želimo da sve imate na jednom mestu i da uštedite Vaš novac :)

Zašto WiFi router i ADSL router neće da rade?

 • U 99% slučajeva radi se o problemu da se oba rutera nalaze na istoj IP adresi, 192.168.1.1 (isti subnet)
 • Oba rutera rade u routing modu.

Po default-u, kupljeni broadband wifi router se nalazi na IP adresi 192.168.1.1, na WAN interfejsu je podešen Dynamic IP.

Po default-u, ADSL router se nalazi na istoj IP adresi, na WAN interfejsu je podesen PPPoE.

Na oba rutera je uključen NAT.

Kada ova dva rutera spojite, dobijate takozvani Dupli NAT. Ovo nije bas najbolje rešenje, ali internet bi mogao da funkcioniše bez problema da se uređaji ne nalaze u istoj mreži.

WiFi Broadband Router

Uputstvo za podešavanje #1 – Dupli NAT

Ovo je najlakše podešavanje i ukoliko niste previše tehnički obučeni i zahtevni, možda i najbolje rešenje.

 1. Ulogujte se u Vaš broadband wifi router preko web browsera.
 2. U okviru LAN podešavanjima postavite ip adresu iz drugog opsega, recimo 192.168.0.1
 3. Podesite WLAN zaštitu
 4. Eventualno restartujte Vaš wifi router, ukoliko bude bilo potrebno.

Uputstvo za podešavanje #2 – Dupli NAT – Static

Ovo je podešavanje koje radi isto što i ovo prvo, samo se staticki definiše WAN ip adresa na Vašem wifi routeru.

 1. Ulogujte se u Vaš broadband wifi router preko web browsera.
 2. U okviru WAN podešavanje postavite STATIC IP ADDRESS
 3. U polju za IP adresu stavite adresu 192.168.1.20, za DNS 192.168.1.1
 4. U okviru LAN podešavanjima postavite ip adresu iz drugog opsega, recimo 192.168.0.1
 5. Podesite WLAN zaštitu
 6. Eventualno restartujte Vaš wifi router, ukoliko bude bilo potrebno.

Uputstvo za podešavanje #3 – DHCP OFF

Ovo je takođe jedan zanimljiv način da povežete dva rutera. Mi zapravo nećemo koristiti WAN port Vašeg broadband wifi rutera, već isključivo LAN portove. Podešavanje WAN porta u ovom slučaju je nebinto, ne koristi se. Potrebno je povezati kabal iz ADSL rutera u jedan od 4 LAN porta na Vašem wifi ruteru. Računare uljučujete u preostala 3 LAN porta i preko WLAN-a. Prethodno je potrebno uraditi sledeće korake:

 1. Ulogujte se u Vaš broadband wifi router preko web browsera.
 2. Podesite WLAN zaštitu
 3. U okviru LAN podešavanja ugasite DHCP Server
 4. U okviru LAN podešavanja postavite IP adresu na 192.168.1.254 (Na ovaj način možete imati menadžment nad oba rutera)
 1. Eventualno restartujte Vaš wifi router, ukoliko bude bilo potrebno.

Podesavanje ADSL rutera i Wireless broadband rutera

 Uputstvo za podešavanje #4 – ADSL(bridge) + wifi (PPPoE)

Ovo je po meni najpravilnije podešavanje ovakva dva urđaja. ADSL router se prebacuje u bridge mode, kako bi propustio PPPoE konekciju koju ćemo podesiti na wifi broadband ruteru, koji je povezan iza njega. Na ovaj način, ceo ruting, NAT, DHCP Server… se nalazi na Vašem wifi broadband ruteru, dok je ADSL ruter rasterećen i možemo ga posmatrati kao ADSL modem ili kao ETH to ATM  bridge.

 1. Ulogujte se u Vaš ADSL router preko web browsera.
 2. Na WAN-u, odnosno Internet PVC-u podesite mod rada Bridge (ukoliko ne možete ovo da podesite, obratite nam se putem komentara, e-maila…)
 3. Ulogujte se u Vaš broadband wifi router preko web browsera.
 4. U okviru WAN podešavanja, podesite mod PPPoE
 5. Unesite Vaš username i password koji ste dodbili od ISP-a
 6. Podesite WLAN zaštitu
 7. Eventualno restartujte Vaš wifi router, ukoliko bude bilo potrebno.

Podesavanje ADSL rutera bridz i Wireless rutera PPPoE

Svako od ovih uputstava za podešavanje ima svoje prednosti i mane. Zalaženje u iste bi prevazišlo ovaj tutorijal. Svakako, ukoliko ste manje vešti, a nađete se u gore pomenutoj situaciji, moja preporuka je podesavanje #1. Ako ste sa druge strane tehnički pismeniji i veštiji, preporuka je da odaberete uputstvo #4. Ukoliko nemate pristup ruteru koji ste dobili od ISP-a, preporučujemo rešenje #3.

Za sve probleme i pitanja, Umrežen Tim vam stoji na raspolaganju!

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco sertifikovani inženjer.

205 comments

 1. Imam telekom-ov ADSL (ruter je PIRELLI). On mi je u jednoj kuci. Pa sam sproveo kabal do druge kuce u kojoj mi je ruter – NETGEAR (nasao ga na pijaci :-)). Ali nije los. Bez wireless-a je. :-) Njega sam uzeo kao switch. I razdelio iz njega na 1 komp i 1 lap-top. I to je radilo super 2god sigurno. Onda sam hteo da uzmem neki wireless ruter da imam wireless u toj drugoj kuci,jer ne hvatam wireless od PIRELLI-a. :-) I sad,zeza me wireless od tog TP LINK-a. Nikako da resim problem. Neko vreme radi i odjednom zabaguje,ne radi. Na konekciji mi stoji uzvicnik ili izgubi net totalno-disconnect. Iskljucim ruter,ponovo ga ukljucim,radi. Radi 5min. Evo sada,npr.,nije zabagovao vec pola h. Ali nekad na 2min.,na 10min. Nema pravila. Ne znam zasto tako. I stalno palim i gasim ruter. :-/ I da,stavim mrezni kabal iz TP LINK-a u lap-top, radi bez problema. Probao sam i TP LINK da povezem na TELEKOM-ov,bez NETGEAR-a,isti problem (tako mi je sad trenutno povezano).

 2. Анонимни

  imam telekomov ADSL i na njega je zakacen huawei HG552a1 wifi ruter.
  e sada. kako mogu da povezem tenda w303r na to sve. da bi imao vecu pokrivenost wifi-em.

  najbolje bi bilo da tenda hvata wifi od huawei-a i salje dalje, ali ako moze da se napravi da tenda dobija internet preko lan kabla pa da salje dalje preko wifi-ja moze i to. ako moze.

  hvala.

  • Zdravo Žarko.
   Koliko videh, taj ruter ne radi kao repeater, tako da na raspolaganju imaš 2 opcije.

   Podešavanje #3 iili podešavanje #4. Razlika je što sa varijantom 3 imaš WiFi i sa jednog i sa drugog rutera, dok sa varijantom 4 samo tenda šalje WiFi optimalniji scenario ( manja mogućnost da nešto pođe naopako).

 3. @Oktavijan

  Unesite IP adresu 192.168.2.22 na lan karticu racunara, ako se povezujete kablom. Potom pristupite Belikin Wifi ruteru preko 192.168.2.1 adrese iz web pretrazivaca.
  Ovo je sve pod uslovom da niste uspeli da resetujete ruter.

 4. Imao sam problem, sad je još veći. Imam Belkin wifi ruter i kablovski modem Scientific Atlanta. Modem radi besprekorno, a wifi je pravio probleme s protokom na računar. Probao sam po ovim vašim predlozima da uskladim oba, 1. i 2. iz nekog razloga nije hteo da prihvati podešavanje dok je kod 3. prihvatio (DHCP OFF) međutim ostao sam bez mreže na wifi ruteru. Sada kad probam kroz manual setings da vratim podešavanje na staro, ne da mi pristup jer namam int. konekciju na ruteru. Probao sam da resetujem ruter na ono dugmence, gasio ga iz struje pa ponovo i ne vredi. Šta da radim, pomozite molim vas.

 5. poz, mogu li na wireless router prikopčati smart tv wireless ready, ako uspijem povezati dva routera (adsl + wireless router) Hvala

 6. POMAGAJTE LJUDOVI… Uzasno se nerviram ,vec citav dan pokusavam da sredim prokleti internet, uzela sam ruter TP link TL WR740N , i imam Ikom-ov internet kablovski,modem- onaj motorola sto svima daju. Windows 7 ultimate mi je inace. Instalirala CD sto sam dobila, ( Dinamic IP) ne moze, sve ide ok, do kraja, kad kaze "failed to configure router….check WAN settings…" bla bla. Ja odem na ono online manuelno da probam, mijenjam tamo cuda neka IP,DNS, chanel u 1,6,11 DNS u Googlov 8.8.8.8 . Nista. Opet restartujem sve pa iznova, prvo modem, posle 2 min ruter, pa laptop, i ono opet nece kao ima mreza (kao od pocetka) WAN se kao sredi, ima IP i DNS ali opet signal do kraja ali sa onim danger zutim trouglom preko njega. Probam troubleshoot , prvi put prikaze DNS server not responding, drugi put nesto kao da modem,ruter,i racunar ne komuniciraju dobro, …. nista mi vise nije jasno sta fali. Koliko mi se cini ruter ne prima IP i DNS od modema ili nesto slicno tome, ali ne znam kako dodjavola da to napravim sve sam probala, osim da ih lupam palicom a bih rado! A ako mi vi ne pomognete sigurno cu probati i to….:(

  • Lagano, to bi trebalo da bude toliko jednostavno, ali desavaju se bagovi.
   1. Kabal iz kablovskog modema mora da ide u WAN port na wifi ruteru.
   2. Ulogujte se na web stranu tp linka i da pogledamo status WAN konekcije. Tu mora da se vide IP adrese.
   …. Javite koji je status WAN konekcije, ako je to sve ok, mozemo da predjemo dalje.
   Pozz.

 7. Treba da se proveri da li taj ADSL modem ima wifi. Napisite ovde model o kome se radi ili pogledajte da li postoji wifi lampica ili nesto slicno. Posle toga proverite sa neki mobilnim telefonom vidite vašu mrežu.

 8. Pozdrav. Molim za pomoc. Imam ADSL internet na desktop racunaru koji radi bez problema. Skoro sam kupio laptop i zeleo bih da preko ADSL modema idem na net laptopom odnosno preko Wirelessa. Laptop nikako ne moze da pronadje konekciju za ovaj modem, vide se druge konekcije (konekcije od mojih komsija). Ne znam kako da namestim konekciju na laptopu da hvata net preko ADSL modema koji je prikljucen na desktop racunar. Sta treba da podesim? UNAPRED HVALA

 9. OK, a sta se dogodi, da li mozete da se povezete na Vašu wifi mrežu? Koja se greška pojavljuje?

 10. Milica Filipovic

  Molim Vas pomozite!! Naime imam wireless i do sada je bilo sve u redu, medjutim odjednom nemam vezu i stalno moram da prikljucim kabel da bih imala internet. Kada odem na 192.168.1.1 podesim wireless po uputstvu i iskljucim kabel, ne mogu da koristim wireless. Sta da radim? Hvala.

 11. Ufff, ukoliko je ometanje promena kanala bi mogla da resi problem. Probajte da fiksirate w802.b ili g standarad ili cak da probate bez zastite, radi testa. Ako nista ne urodi plodom, reklamirajte neispravan modem.

 12. Анонимни

  Pozdav. Od telekoma sam dobio modem huawei HG532e. Imam problem kad ukljucim wifi. Lap top i mobilni mogu da koriste ga samo par minuta posle kojeg kao da wifi zaglupi i ne moze da se koristi dok se wifi na modemu ne iskljuci i ukljuci preko dugmenceta ili nesto promeni u podesavanjima(192.168.1.1 >user, password…)a za sve to vreme net preko lan kabla bez problema radi. Mislim da je problem sto sam okruzen velikim brojem wifi konekcija koje vrv guse jedni druge a ovaj modem mislim da ima slab wifi. Mene interesuje da li mogu nesto u podesavanjim da namestim/promenim i osposobim koriscenje wifi. Evo slike kako izgleda prozor za podesavanje wifia ovog modema: http://imageshack.com/a/img838/9422/2cz1.png
  P.s. probao sam sa promenom kanala ali uvek se isto desavalo tj. net preko wifi je radio ili par minuta duze ili par minuta krace

 13. Zdravo Dejane,
  Treba povezati na ovaj način:
  -Iz kablovskog modema iz LAN izlaza ukljuci u wifi ruter u WAN.
  -Obavezno ugasi i upali kablovski modem
  -PC povezi na LAN wifi rutera i uloguj sa na njega preko 192.168.1.1
  -Proveri status WAN konekcije, treba da dobijes JAVNU IP adresu.
  -Ako nisi dobio JAVNU ip adresu u statusu, proveri WAN podesavanje na ruteru, treba da bude Dynamic IP.

  • Postovanje,
   Imam jedno pitanje imam ikomov kablovski modem koji nema wifi i imam dsl router pirelli a22G, kako da povezem i sta da podesim da bi sa ikomovog dobijao signal a pireli slao wifi i na ostala 3 porta od ukupno 4 lan porta mogao da povezem ostale racunare, dakle 1 port bi bio kao prijem interneta a ostala 3 slala.
   Unapred hvala
   Milan

  • Druže kako da znam da li ima javnu adresu??? Da se toliko razumem ne bih te ni pitao za savet :)

 14. Pozdrav!
  Imam dva racunara i kablovski internet. Bili su povezani na internet tako da je prvi spojen sa modemom preko usba, a drugi preko etherneta (jako bitno: ovaj koji je bio spojen preko usba nisam mogao da spojim sa ethernetom, stojao mi je zuti trougao, a jedina razlika izmedju dva racunara je sto je na prvom instaliran windows 7 a na drugom xp).
  U medjuvremenu kopernikus je promenio pravila tako da sad dobijam samo jednu ip adresu i ne mogu vise da koristim oba ulaza istovremeno.
  Kupio sam ruter Cisco Linksys WRT54GH i spojio ga po uputstvu sa modemom ali ne mogu da se konektujem na internet, probao sam i ove gore opcije ali ne pomaze.
  PS: Kada sam imao ADSL radilo je preko etherneta na oba racunara bez problema.
  Sta bi mogao da bude problem?
  Hvala unapred!

 15. Ruter je ispravan, jer je radio kod drugara koji mi ga je dao. Sada sam uradio "hard" reset i sada imam novi problem. Naime, takav reset sam uradio i kada sam uzeo ruter i ulogovao se na stranu za podesavanja rutera, kucajuci sifru admin/admin. Sada, nakon novog reseta, nece da mi se uloguje, a sve isto kucam!? Strasno!!!

 16. Pedja Peric Moguće je da je neispravan, probajte sa resetom na default (preko rupice reset) i upgrade firmware-a.

 17. I jedno i drugo su uradjeni kako treba-sifra i username tacni, a kabl na svom mestu.
  Inace, danas sam nosio ruter na posao (tamo imamo adsl net) i isti je problem. Ruter je "davao" internet, ali ga nije bilo na racunaru. Drugar koji mi je dao ruter, koristio ga je za kablovski internet (mozda to nesto znaci).

 18. Pedja Peric
  Proverite da li je dobro unet PPPoE user i password. To moze da se proveri sa KBC Net-om. U smislu povezivanja uredjaja, proverite jos jednom, da li je kabal koji je isao u PC, sada povezan na WAN port wifi rutera.

 19. Milose, izgleda da ste osetili gde je problem. Na strani gde su informacije o WAN-u, ovo stoji:
  Connection Type PPPoE
  Login Status Disconnected
  Connection UptimeNot available
  IP Address0.0.0.0
  Subnet Mask0.0.0.0
  Gateway0.0.0.0

  Pored opcije Login status, koja je Disconnected, kao sto se vidi, ima opcija Connect, ali kada kliknem na nju, nista se ne desava, tj. vraca me na ovu istu stranu

 20. Pedja Peric imate mail na stranici o nama, ja sam Milos.
  Samo treba da se ulogujete u ruter preko ip adrese 192.168.1.1 i pogledate na toj strani WAN IP ADDRESS. I to napisete ovde, posle toga cemo da vidimo da li je dobro podesavanje ili nije.

 21. Postovani, mogu li dobiti vas mail, na koji bih poslao word fajl, gde sam odradio copy/paste strane podesavanja rutera?

 22. Posto nisam bas vican ovim stvarima, odradio sam copy/paste te strane. Na koji mail mogu da vam posaljem?

 23. Pedja Peric
  OK idemo dalje… Kada povezete tako ruter, ulogujte se i poledajte status WAN konekcije na ruteru, da vidimo da li je prosao PPPoE i da li se vidi javna ip adresa na WAN interfejsu.

 24. Postovani,
  takav podesavanja sam i namestio na ruteru, ali mi to nije otklonilo problem. Zato sam se i obratio vama za pomoc…

 25. Pedja Peric
  Sve je jasno kao dan!
  Vi imate podigntu PPPoE konekciju na računaru, pa samim tim to morate da podesiti i na D Link wifi ruteru.
  U okviru WAN/INTERNET podešavanja na D LINKu podesiti conneciton type PPPoE sa userom i passom za KBC Net.
  Posle toga, racunar ide na jedan od LAN portova na D LINK-u i vise ne morate da pokrece pppoe konekciju za izlazak na net.

 26. Ethernet adapter Local Area Connection:

  Connection-specific DNS Suffix . :
  Description . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139/810x Family Fast Eth
  ernet NIC
  Physical Address. . . . . . . . . : 00-E0-1C-3B-A0-F2
  Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
  Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
  Autoconfiguration IP Address. . . : 169.254.110.108
  Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
  Default Gateway . . . . . . . . . :

  PPP adapter KBC:

  Connection-specific DNS Suffix . :
  Description . . . . . . . . . . . : WAN (PPP/SLIP) Interface
  Physical Address. . . . . . . . . : 00-53-45-00-00-00
  Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : No
  IP Address. . . . . . . . . . . . : 109.206.99.158
  Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255
  Default Gateway . . . . . . . . . : 109.206.99.158
  DNS Servers . . . . . . . . . . . : 10.130.22.2
  109.206.96.2
  NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

 27. Da li možete da napišete podesavanja sa LAN kartice računara gde radi internet. IP adresa…
  To možete da vidite preko Command prompta comandom ipconfig /all

 28. Hvala Bogu da postoji ovakav sajt! Naime, moj problem je sledeci: imam bezicni internet. Kabl iz antene ide direktno u racunar. Juce sam dobio wifi ruter (D-Link D600), preko koga ne uspevam da uspostavim internet konekciju. Uspeo sam da preko pretrazivaca podesim (preporucena podesavanja od prethodnog vlasnika) parametre, ali kada internet kabl iz antene stavim u ruter, ne mogu da pristupim internetu preko racunara. Kada isti kabl vratim u racunar, interner radi normalno. Da li imate ideju/resenje u cemu je problem? Hvala i pozdrav

 29. Miljane, koji provajder, koji ADSL modem? Probaj gašenje paljenje modema. Ako ne pomogne, vidi da sa podrskom provajdera resetujete modem na default, pa ponovo podesite. Pozz

 30. Pozdrav. Imam problem sa pristupom Fejsbuk sajtu.. Normalno mogu da pristupim svim sajtovima osim fejbuku. Problem je u tome sto ne mogu da uspostavim konekciju ni preko lap topa ni preko kompa ni preko mob. telefona a do juce je sve normalno radilo.Uopste mi nije jasno gde bi porblem mogao da postoji, mislio sam da je problem do fejsubuka ali odem kod komsije i normalno mi ucita fb stranicu i preko njegovog kompa i preko tel-a. Koristim IPV paket. Molim vas za pomoc!

  • A da sam zakacio neki virus ili da je problem sa pretrazivacem, probem bi se samo javljao kod lap topa ili kompa. ne razumem zasto ne mogu da se konekt. ni preko jednog od 3 telefona u kuci.

 31. Deluje kao nekompatibilnost web interfejsa rutera i web browser-a. Probaj preko Internet Explorera da pristupis.

 32. Pozdrav, kupio sam novi wifi ruter, asus rt n-10e, i kada hocu da udjem na 192.168.1.1 na podesavanja izbaci mi samo ovo https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203441290223590&set=a.1257565569911.39462.1552788703&type=1&relevant_count=1

 33. MEDA – PROBLEM ! Imam wfi karticu u racunaru i direktno u nju ide kabal koji je prikacen na spoljnoj anteni ( na krovu kuce), i tako imam internet.Sve radi ok, signal dobar. Ali pošto sada imam i lap top i imamo android telefone po kuci, hteli bi smo da imam i internet na tim uređajima. Kupio sam wfi ruter sa antenicom D-link 524, da preko njega hvatam wfi signal. Kako sada da povežem. Meni je sada slobodna lan kartica na računaru. Treba da se SHARUJE ovaj internet koji imam u racunaru, da "izlaz" inteneta ide preko lan karte u racunaru, i da kabal iz lan karte ubacim u wfi ruter u lan port !? Pitanje, kako da shaujem internet, i kako da podesim sve !? wfi ruter je podesen vec, na drugom racunaru kod druga sam povezao, podesio user, sifru…iskljucio dhc server ( on ima adsl), i sve radi….samo sam ga skinuo i doneo kuci tako podesenog. jel sada treba da se drugacije podesi ili njega nista ne diram ! ? Hvala unapred

  • Cao Darko,sa tom opremom koju imas, mozes da uradis na pc-u ICS (internet connection sharing). To se ukljucuje u opcijama WiFi kartice, u podesavanjima za mrezu, uglavnom izguglaj taj pojam. Kad ukljucis ICS, automatski se LAN kartica na racunaru adresira sa 192.168.0.1
   ————————————————-
   To znaci da moras da na wifi bradband uredjaju prilagodis podesavanje WAN porta prema toj adresi.
   podesi ovako WAN:
   Connection Type: Static IP
   Adresa 192.168.0.2
   Mask:255.255.255.0
   Gateway: 192.168.0.1
   DNS: 8.8.8.8
   —————————-
   Obrati paznju na LAN podesavanje rutera, ako je u ruteru LAN na istom mreznom opsegu (192.168.0.0/24) to moras da promenis na recimo 192.168.5.0/24
   - Mana ovog podesavanja je da komp na kome je wifi kartica je bukvalno „server“ i on mora stalno da bude ukljucen.
   - Za trajno resenje preporucujem jedan Access Point uredjaj, koji ce da se zakaci umesto Wifi kartice na kompu. Iz njega u WAN port broadband rutera i to je to, svi se posle kace na taj broadband.

   Srecno sa podesavanjem, Milos.

 34. DA samo ADSL ruter a Borisov to nije.Borise , ako hoces ADSL ruter evo ti moj RP Link 854 w , nov sa garancijom jer ja vise nema volje igrati se macke i misa s Telekomom/Pozdrav!

 35. @ Boris
  Moras da imas ADSL uredjaj, ne moze TP Link TL-WR941ND da se zakaci na ADSL? To je obican broadband router.

 36. Pozdrav!
  Imam TP Link W8901G koji sam kupio zbog izmenljive antenice. Sada imam problem uopste da dobijem net preko njega. Sledio sam nekoliko uputstava, ali ipak nisam uspeo. Da li ste igde opisali postupak podesavanja?
  Hvala!

 37. Da li je moguca 4-ta varijanta ako adsl modem ima wireless pa da se bridge radi bezicno a ne lan u wan?

 38. Mali pomak ipak. TP Link-ov ruter sam setovao u WDS enabled i dobio sam WiFi net preko njega. Posle sam na njemu isključio DHCP i ostavio automatsko dodeljivanje IP adrese na računaru pa sam konačno dobio internet i preko kabla (? čudno, ali radi). U takvom režimu mogu preko WEB_UI pristupiti ADSL modemu, ali ne i TP Link_u što mi trenutno i nije tako bitno. E, sad pitanje je da li imam IPTV na bilo kojem LAN portu?

 39. Milorad Stevkovski-Kobra

  i ovde bih isto pitao
  moze li se speedport ruter skloniti i korisitit modem i linksys sa ddwrt a ipak gledati iptv=maxtv
  preko t-home.mk

 40. Imam Telekomov net preko HG520c i IPTV paket koji radi ok. Želeo bih da povežem i drugi STB ali bez kabla, samo preko WiFi ako je moguće. Takođe imam i TP Link TL-WR941ND koji sam malo pokušavao da umrežim na adsl modem. Uspeo sam u bridge modu na TP Link-u da dobijem WiFi signal, ali nikako nije bilo neta na LAN portovima. Da li može ovaj ruter uopšte da radi u klijent modu? Da li je moguće dobiti IPTV signal za drugi STB preko WiFi mreže?

  • Sada sam video da već postoji slično pitanje. Ali i dalje nisam ništa pametniji. Može li TP Link TL-WR941ND biti od koristi? Ako sam dobro razumeo treba mi još jedan ruter!?

  • Probaj da namestis tako 941ND kao wifi AP, posto ne moze da bude AP klijent, znaci ugasen DHCP i ne koristis WAN port.
   —————————–
   Iz Telekom rutera, iz porta 2 ili 3 u LAN port 941ND i posle toga jedan AP uredjaj da hvata taj signal koji emituje 941ND. Posle iz AP uredjaja ubodi LAN u STB.

   • Malo kasnim sa odgovorom. Svašta sam pokušavao, ali još uvek bez uspeha. Čak sam instalirao i Open Wrt nadajući se da ću imati više mogućnosti za konfiguraciju ali ne ide. Elem, koristeći metod br. 3 i tvoj predlog dobijam iptv preko oba modema (adsl i mog novog u seriji) i imam wifi na ruteru . Ima li nekog drugog načina da se proveri da je ok pre kupovine još jednog rutera? I još jedno pitanje. Ne mogu da uspostavim konekciju sa ISP koristeći pppoe na novom ruteru iako znam sve parametre. Verovatno je nešto bagovito u Open Wrt-u. Imaš li neku ideju?
    Pozdrav

    • Potrebno je da se bridzuje interfejs gde je VPI 8 i VCI 35 na ADSL RUTERU, posle toga je moguce podici PPPoE na ruteri iza.

     Ako si razumeo ovo iznad, probaj da li radi.

     • To je ok, ali sam ja želeo da zamenim postojeći hg520c sa novim tp linkom, ali se ispostavilo da on nema ATM bridge mode (ili ja ne znam da ga konfigurišem), tako da ne mogu da uspostavim pppoe konekciju sa ISP-om. Za sada ostaje da bude iskorišten kao AP za IPTV, ako i to bude u redu.

     • Miloše,
      Uzeo sam na probu jedan TP Link TL-740N i probao da ga konektujem preko LAN porta sa iskljucenim DHPC i propustio je IPTV signal, medjutim kad sam probao da promenim kanal zablokirao je. To mi se isto dešavalo i sa 941ND dok je imao originalni firmware. Ne bih želeo da stavljam neki custom firmware u 740N pa bih te zamolio za malo pomoći, ako imaš isustva sa TP Link softverom.
      Hvala

     • Uf, steta. Ja taj setup nisam probao, nisam imao prilike. Ocigledno postoji neki problem sa multicast saobracajem koji kasnije generise STB. Pri promeni kanala, STB zahteva stream sa odredjene multicast ip adrese. Kod prosledivanja tog zahteva izgleda nesto pravi problem. Nemoj da stavljas custom firmware. Ako mozes probaj da nabavis bas Access Point uredjaj, ne wireless router. Na primer ovaj: http://www.tp-link.com/lk/products/details/?categoryid=245&model=TL-WA5110G

     • Na kraju posle mesec dana probanja svega i svašta, moram reći da sam umoran i da mi je dosta. Vraćam TP Link 740N, ostaje mi jedan 941ND za uspomenu i to je to. U svakom zlu uvek ima i ponešto dobro. U mom slučaju bar sam nešto malo naučio o umrežavanju, ali očigledno nedovoljno. Voleo bih samo da znam da li je iko ovo uspeo da uradi.
      Pozdrav i hvala

 41. zdravo ja sam iz Makedonije i imam po meni malo kompliciran problem ovako preko makedonskog telekoma imam speedport w503 v typ A na njega je zakacen linksys sa ddwrt u njemu i sve to radi ali iz speed porta mi ide kabal u drugu sobu koja nije bas bl;izu na switch gde imam receiver za maxtv i receiver dreambox i ako taj kabal na speedportu ide na lan 3 tada imam max tv ali dreambox nece da radi sering nalazim dreambox preko web-a ali sering nece ako stavim taj kabal na lan 1 ili 2 tada radi dreambox ali nece max tv rekli su mi da su lan 1 i 2 za internet a 3 i 4 za iptv maxtv
  moje pitanje moze li se ikako iskombinovati preko tog kabla switcha da rade oba a da se ne vuce drugi kabal do te sobe jer nije bas blizu a i nemam gde da ga odvucem
  probao sam i ovo jos jednim kratkim kablom idem iz porta 3 u linksys i tada sve sto je preko kabla i sa fiksnom ip radi ali ako idem wifi nista ne moze da se konektuje jer valjda mesa dhpc servere ili sta vec
  pozdrav ako ima pomoci ima ako nema ipak hvala puno

  • Zdravo Milorade,
   Nazalost kroz jedan kabal moze samo ako se postave dva upravljiva switcha (VLAN opcija) i izmedju njih TRUNK port. To zahteva dodatno ulaganje od minimum 100Eura, Problem je sto je taj ADSL ruter odvojen u dva VLAN-a. Portovi 1 i 2 su za net, a 3 i 4 za IPTV.

 42. drugari imam jako veliki problem,uzeo sam total mix i imam TD-W8951ND ruter koji radi ok ali imam i problem.imam 4 racunara u kuci i hocu da ogranicim protok za svaki racunar.ako neko zna tacno kako se to radi daj ljudi pomagajte!!!!!
  ako moze neko da i sliku posalje jer neznam kako ovo da resim.

 43. Pozdrav!
  Imam jedan uredjaj (Arduino) koji je preko WiFy povezan na router (Intracom JetSpeed). Koristim ga za Home automation. Sve radi bez problema, dok se ne promeni IP adresa. Da li postoji mogucnost da ruteru dodelim neko ime, kako bih mogao da uredjaju pristupam preko interneta bez znanja adrese rutera?
  Unapred hvala naodgovoru.

 44. Pozdrav,
  Imam problem sa modemom koji sam dobio iz telekoma, Huawei 520c, puca mi cesto veza, narocito u popodnevnim casovima
  Prvih dan dva sam ga koristio preko wireless ruter i radio je ok ( kombinacija koja je prethodne 2 godine radila bez greske sa nekim njihovim modemom koji je bio ok do 4Mb brzine, ali sad kad sam presao na 20Mb, tj 16 koliko je u stanju da se isporuci, pojavili su se pomenuti problemi, pa su mi dali ovaj 520c )
  Ako moze savet ( posto sam zvao servis njihov ) u slucaju da mi zamene modem sa identicnim, pa se opet jave problemi, da li ja mogu da kupim neki kvalitetniji modem koji ima ugradjen wifi ( kao ovaj 520c ) i da li me cekaju neka podesavanja ili je plug and play kao ovaj iz telekoma sto su mi dali i koji bi mi preporucili?
  Hvala

 45. @ Bojana,
  Koliko sam uspeo da nadjem po internetu, taj TV nije smart, tako da ne moze da se poveze na internet.

 46. Imam TV 42LW4500 LED TV. Da li ikako mogu povezati ovaj TV sa internetom?

 47. Zdravo Milose, imam sledeci problem:
  Komsija ima exenet internet i onda smo resili da ga delimo. Ja sam kupio kabl i uzeo dva rutera (Kingnet KN-WR720) i sve to povezao na sledeci nacin – Kod komsije na krovu se nalazi antena od tog provajdera koja je ujedno i ruter i iz nje izlazi jedan kabl ka njegovom racunaru i na toj anteni nema vise portova, taj kabl sam ubo u prvi port na WAN port na prvom ruteru, a u prvi port sam ubo kabl i povezao njegov kompjuter. U podesavanjima rutera sam postavio PPPoP varijantu i ubacio sam korisnicko ime i sifru jer je to nacin na koji njegov net funkcionise. Zatim sam u 4. port ubo kabl koji ide ka mom racunaru i on funkcionise bez problema.
  Problem nastaje kada kod sebe kuci hocu da povezem drugi ruter jer hocu da imam i WiFi u kuci. Pokusao sam da taj kabl koji dolazi do moje kuce ubodem u drugi ruter u WAN port, a zatim u prvi port da prikljucim svoj racunar, medjutim to nije radilo :( Moje pitanje je:
  Da li ja trebam da izvrsim neka podesavanja drugog rutera i koja su to podesavanja.
  Posle procitanog clanka vezanog za ova 4 nacina interesuje me sledece:
  Da li bi kod mene uspela 4 varijanta ako prvi ruter stavim na Bridge tj da li ce komsija moci sa njega da ima net, a ja kod sebe na drugom ruteru da podesim PPPoP varijantu?
  ako je potrebno mogu i da Vam pustim i slike vezane za sama podesavanja rutera, tj opcije koje mi nudi,
  Unapred zahvalan

  • Zdravo Bratislave,
   Ovo je kljucni deo „Zatim sam u 4. port ubo kabl koji ide ka mom racunaru i on funkcionise bez problema.“
   Dakle, na ruteru kod tvog prijatelja imate internet na kablu, dalje ostaje da ti povezes svoj ruter i da to radi!
   Najlakse je da ne koristis WAN port na tvom ruteru, da ne bi pravio dupli ili cak triple NAT :)
   Isprati korake:
   Uloguj se u tvoj Kingnet.
   Podesi wifi zastitu.
   Ugasi DHCP server i promeni IP adresu rutera na recimo 10.0.0.50, da bi izbegao IP conflict.
   Ubodi kabal od prvog Kingneta-a u jedan od 4 LAN porta.
   To je to, trebao bi da radi net na preostala 3 porata i na wifi-u.

 48. Pozdrav!

  Imam problem otkako sam na postojeću mrežu dodao još jedan WiFi ruter, pa ne mogu da otvaram sajtove koji imaju veze sa Guglom (Google Play, Gmail…), kao ni Fejsbuk. Moja mreža izgleda malo neobično zbog toga što su dve kuće u pitanju, jednu koristim leti a drugu zimi. Signal sa antene dolazi u AP, koji je povezan sa ruterom LAN kablom. Taj ruter redistribuira signal koji ja iz druge kuće hvatam drugom antenom, ide u PC na koji je sada nakačen drugi ruter, Tenda, koji mi po toj drugoj kući šalje signal. Sve je radilo kako treba dok taj drugi ruter nije ušao u igru, a sada mi deluje kao da postoji neki konflikt, možda i u IP adresama. Fejs i Gugl ne rade ni na PC-ju ni na tabletima, dok na laptopu koji ima Win7 rade sasvim normalno. Šta može da bude problem?

 49. @MilosFizi
  Na žalost ne može. Taj ruter na WAN portu ima prikljucak za telefonski kabal, a ne mrežni. Pošto jedino može da rutira na tom portu, nije Vam od koristi.

 50. Pozdrav.Hvatam internet od komsije preko Pci kartice sa antenom na desktop računaru. Jel mogu i kako da signal pustim na ruter huavejov HG-530 koji mi je ostao po isteku ugovora sa Mtelom i da mi on pusta wifi signal po kući? Hvala

 51. Moze li da se smanji domet wifi signala, da mi ima signal samo u okviru kuce, gotovo na 100m mi komsija ima signal, a ja bi hteo da ne moze niko da me dohvati, ruter je zte ruter zxv10 h201l

 52. @Marris
  Da moguće je. Potrebno je samo obratiti pažnju da ne ometaju jedan drugog pošto će biti blizu. U tom slučaju se konfigurišu kanali koji se ne preklapaju. Recimo, na prvom, kanal 1, a na drugom 6 ili 11. Pozz.

 53. Pozdrav,
  da li je moguce spojiti 2 wireless rutera a da pritom oba mogu da rade kao wireless ruteri odnosno da oba emituju wireless signal

 54. Kada sam pokušao da modem hg532e prebacim u bridge mode nisam uspeo jel polje "Connection type" u okviru INTERNET_R_8_35 je zatamnjeno i ne mogu ništa da menjam. Trenutno stoj PPPoE…i

 55. LAN mi i funkcioniše tako što sam sve povezao na cisco, ali problem nastaje kada mi je ADSL u bridge modu tada računari ne mogu preko wifi izlaziti na internet a Mikrotik je žični i nema wifi. Šta raditi?

  • Ako je neophodno da se koristi wifi sa tog ADSL modema, mozes da uredis sledece: Na adsl modemu narapivs 2 VLAN-a. Prvi neka bude intefejes ATM0 i LAN1 – na interfejsu ATM0 si konfigurisao PVC gde si napravio bridge.
   Drugi VLAN da bude LAN2.LAN3,LAN4 i WLAN, tako da od toga pravis wifi AP. Dakle izdeliso si ADSL modem na 2 dela, jedan kabal iz LAN 1 ide u MikroTik, gde se posle u njemu podize PPPoE Client i tako dobijas net, a drugi kabal iz LAN2,3,4 ide u Cisco Swithc gde dobijas Access Point u mreži. Nadam se da si razumeo :) Pozz Miloš.

   • Razumeo sam te, teorijski, ali upravo sam na Huawei hg532e modemu i ne mogu pronaći kako da na njemu kreiram VLAN? Ako možeš samo taj deo da detaljnije objasniš…
    Hvala!

   • …i još nešto, kako u tom slučaju VLAN2 dobija internet? PPPoE je na VLAN1?
    bridgeing tabela izgleda ovako:
    atm0 i eth1 su LAN1
    eth2,eth3, eth4, ath0 su LAN2
    na LAN1 povezan mikrotik na kome je PPPoE, a kako LAN2 dobija internet?

    • Ajde jos plasticnije da probam da objasnim. Dakle tebi je na modemu sve isti VLAN. Ti ces da se ulogujes i da kreiras novi koji obuhvata LAN2,LAN3,LAN4,WLAN. To sad mozes da posmatras kao zaseban uredjaj – WiFi bridge/Acess Point/WiFi Switch, – uredjaj na L2 nivou. Od ADSL rutera ti je ostao LAN1 i internet na tom portu. Posto je to u Native VLAN-u gde je i PVC 8 35 routed konekcija sa NAT-om, ako ne uspeš da bridzujes taj ATM interfejs gde su ATM atributi 8 i 35, jedini problem je dupli NAT. Sta se desava na MikroTik-u:
     1. Uspeo si da bridzujes port
     - sa LAN1 porta povezes kabal u MT ETH1, na MT pravis interfejs PPPoE Client na fizickom interfejsu ETH1. Samim tim, doveo si internet na port MikroTik-a. Kako podesiti internet na MT, maskarada na intefejs PPPoE Client!
     2. Nisi uspeo da bridzujes port, vec na kablu dajes IP klijentu sa privatnom adresom.
     Isto kao ovo gore, samo na ETH1 interfejsu ukljucis IP DHCP Client.

 56. pozdrav
  Želim povezati stick modem internet t-com na ruter kako bi svi imali pristup wi fi t.j. tp link ima tu mogućnost sve sam probao i ne ide na suportu tp linka nemam u spisku za taj huawei modem da podržava a nema ni firm ware za njega šta mi je uraditi pozdrav

 57. @Anonimni :)
  Lako, sve vezes prvo na cisco switch: IP PBX, RACUNARE, WIFI ACESS POINT… Posle toga mozes bukvalno jedan kabal sa switcha da povezes na port MikroTik-a. Ako je sve jedan VLAN – hoces da se sve vidi medjusobno, nemas gotovo nikakva podesavanja. Na drugi port MT vezes ADSL modem koji si brizovao i na MT podesis PPPoE klijent na tom interfejsu. Nakon toga podignes na MT PPPTP server i ukljucis proxy arp i na taj nacin ce i oni koji se nakace preko VPN-a biti u istoj mrezi kao i sve ovo sa Cisco Switcha.

 58. Pozdrav,
  trebam Mikrotik VPN router postaviti na LAN mrežu i na njemu podići PPTP server. LAN se sastoji od cisco switcha, ADSL modema, PBX centrale i nekoliko računara koji su na LAN pre svega preko wifi.
  Kako fizički povezati Mikrotik router (PPTP server) u BG sa ostalom opremom (ADSL modem, cisco switch…) tj. pozicija uređaja u mreži? Jer Mikrotik je žični router i nema mogućnost wifi-ja, a 5 računara se preko wifi spaja na LAN mrežu.

 59. Postovani,
  iako je tekst zaista odlican i vise nego jasan,
  ja nisam uspela da povezem sledeca dva uredjaja:
  - TP Link TD-8816 (ADSL ruter, operater Orion)
  - Netgear WGR614v9 (Wireless ruter)
  Probala sam opcije 1, 2 i 3 iz Vaseg clanka.
  TD-8816 je prikacen na PC i radi bez ikakvih problema.
  Kada povezem WGR614v9 – WGR614v9 i WGR614v9 – PC,
  mreza postoji (prepoznaju je ostali prenosivi uredjaji u kuci, kao i PC), ali nema protoka.
  Unapred hvala na savetu.

  • Pozdrav Olga,
   I Vaših navoda, vidi se da je ADSL ruter u ruting modu, pošto daje internet na kablu. Na tim WiFi Broadband ruterima konfigurišite WAN port kao DHCP Client(Dynamic Mode) i vidite samo da taj ruter ne bude na istom mrežnom opsegu kao i ADSL ruter i to mora da radi.
   Ako i dalje bude problema, zamolio bih Vas za LAN i WAN info sa problematičnog rutera.

   • Milose,
    pre svega hvala na brzom odgovoru.
    U medjuvremnu do mene je dosao prijatelj koji ima kompjuter servis. Probali smo predlozenu opciju, uz jos sto-sta. Nije vredelo. Otisli smo do njegovog servisa, testirali Netgear rutet i shvatil da radi bez problema.
    Odlucili smo da Orion-u vratimo TP Link ruter kojeg sam do tada imala.
    Od Oriona sam takodje dobila TP Link ruter, takodje oznake TD-8816 ali crne boje (prosli je bio bele boje) i nesto drugacijeg rasporeda lampica.
    Konfigurisala sam „novi“ TP Link ruter prema provajderskom uputstvu, povezla Netgear ruter prema opsiu br. 1 iz Vaseg texta i sve radi bez problema.
    U zakljucku,
    jos jednom havala na vremenu u strpljenju. Svako dobro.

 60. @ Goran
  Ugasiti opciju Dial On Demand na tom ruteru, odnosno umesto toga postaviti Nailed Up Connection. Za to je potreban administratorski pristup. Probajte to da pronadjete na internetu. DoD opcija konektuje taj modem na internet tek kada racunar pokrene web pretrazivac ili neki drugi program koji koristi internet, nakon odredjenog perioda neaktivnosti, diskonektuje modem – gasi internet lampicu. Moguce je da to pravi problem.

 61. Goce, koji je tip interneta u pitanju… Kablovski, ADSL… Koji tacno uredjaj koristite, mislimo na model?

 62. pozdrav svima.Imam jedno pitanje.delim sa komsijom internet on ima hg532e ruter i ja sam povezan sa njim preko wlan kartice ali mi je internet jako los.Postoji li mogucnost da se nekako direktnije povevezem sa njim? postoje li neka podesavanja kada se udje na telekomova podesavanja na netu koja bi mi pomogla da imam bolju konekciju sa njim? Nadam se da me razumete. posto sam laik za ove stvari.hvala unapred

 63. pozdrav,
  Da li neko moze da mi pomogne oko podesavanja retera?
  Imam ADSL Telekom Srbija brzine 20 mb/s, treba da od tih 20 mb/s, 3mb/s preusmerim na lokal u prizemlju kuce, ali da to bude stalna max brzina protoka u lokalu,a meni da ostane 17 mb/s, znaci da ja na racunaru imam max brzinu od 17 mb/s, a preostala 3mb/s da bude rezervisano za lokal, nezavisno da li ga kristim ili ne .

  Kupio sa ruter tp link TL-wr740n, koji ima mogucnost da ogranici brzinu protoka po ip adresama. Takodje imam ruter arccor easy box a 300 wlan(koji je podesen da radi kao obican ruter, znaci ima WAN,LAN,WIFI i sve to dradi kad ga povezem sa ADSL-om)

  Sada treba da sa ADSL-om povezem taj tp link TL-wr740n pa za tp link(koji ce sluziti da raspodeli brzinu po ip adresama na 17 i 3 mb/s) da kacim arccor easy box a 300 (na arccor-u treba da bude 3 mb/s)koji ce biti u lokalu, a ADSL i tp link kod mene u sobi(17mb/s). Znaci u pitanju je povezivanje tri rutera. Molim za pomoc ili ako neko ima neku ideju, hva unapred

  • Pozdrav, generalno sve se ograničava na na TP Link-u, ako radite po uputsvu #1. Taj treći ruter će bukvano na WAN portu biti ograničen na tih 3Mbit-a. Pogledajte koju ip adresu dobija treći ruter (na WAN-u) i ograničite tu ip adresu na 3M.

 64. Pozdrav Milenko,
  Najverovatnije je pomeren ruter i sada taj signal, koji je vec bio los, ne moze da isporuci internet. Sto se tice podesavanje jacine signala u ruteru, postoji opcija, i ona je po defaultu na maximumu, a postoji opcija da se snaga smanji.

 65. Pozdrav. Komsija ima adsl mtelov i hvatao sam s n95 signal na oko 50metara 35-50%. Mogao sam da koristim net u potpunosti. Nakon nekog vremena kabl sto spaja ruter i komp je otkezo i zamjenjen je novim(istim)kablom. Od tada vise nemam signal, ponegdje uhvatim signal do 15% ali ne mogu da se konektujem. Da li postoji opcija u rutera za pojacavanje signala? hvala

 66. Fabijan Styloo Ibraimovic

  nemogu da kradem wifi _:_

 67. Pozdrav,interesuje me dali mogu imati iptv na tv,ako su mi fiksni i ruter u jednoj kuci a komp i tv u drugoj,razdaljina je oko 30m.Internet sam uspeo da povezem od rutera do kompa kablom,dali moze i iptv na sl nacin.Hvala

 68. Na Beotel-ov Zyxel jednoportni adsl router spojio sam Tenda wirelwss router po nacinu #3 i dobijam na lan portu internet konekciju za fiksni racunar, wireless signal je odmah prepoznatljiv za laptop, ali pristup internetu je samo u prvom pokusaju, posle repair konekcije, opet samo jedan pokusaj. Sve sam pokusavao, ali… Molim za pomoc

  • Pozdrav,

   Moguće je da postoji problem u wireless konekciji između dva uređaja. Testirajte sa promenom wifi kanala, probajte bez wifi zaštite. Što se tiče konfiguracije, gledano sa strane rutera, isto je da li je u pitanju LAN ili wifi konekcija, ako radi na LAN-u mora i preko wifi. U najgorem slučaju, testirajte sa drugim računarom, tabletom, mobilnim telefonom.

   • Hvala na odgovoru! Pomoglo je da pronadjem uzrok problema. Bez Wifi zastite pristupam internetu bez problema, ali..
    Tenda 11n router ima WPA-PSK, WPA2-PSK & Mixed mode i AES , TKIP algoritme, pa i WPS /koji sam iskljucio/. Koju zastititu upotrebiti kad je s druge strane stariji HP 1.6 mhz sa Win XP, service pack 2.
    Hvala jos jednom. Pozdrav

    • Cao Borislave,
     Windos XP od SP2 bi trebao da radi sa WPA-PSK zaštitom, probajte to, a u najgorem slučaju Vam ostaje WEP, koji inače može da se krekuje, ali treba znati i imati sreće da nemate nekog komšiju hackera :) Kao krajnje rešenje, može da se odradi MAC Filtering – konfiguracija MAC address filtera, gde se navode MAC adrese WiFi uređaja kojima dozvoljavate da se zakače na Vaš ruter. Tada se isključuje enkripcija, a i ne mora :)

     • Milose, hvala najlepse na odgovoru. Win XP moze kod mene na laptopu da se podesi na WPS-PSK, AES, tako je i podeseno, ali ne radi, tj. imam pristup netu samo u prvom pokusaju. Video sam na Tendi da moze da se ponudi MAC adresa, u wireless podesavanju, ali ne vidim iskljucivost tu, moram da proucim, ali enkripciju moram da iskljucim, tj. u mode disabled jer samo tada nesmetano surfujem na laptopu. S druge strane fiksni racunar na susednom LAN-u Tende radi besprekorno. Srdacan pozdrav, puno naucih od vas u par reci, a mnoge pitah.

 69. Pozdrav ljudima koji pomazu.E sad hilfe gur gur ili pomoc,imam planet vap4033 koji je spojen na ruter ZyXEL NBG-460N lan iz vapa4033 u wan rutera ZyXEL NBG-460N problem je sledeci kada ne koristim internet neko vreme vap 4033 zaboravi user: i pasword prema provajderu ap i ruter su u vezi sve sljaka ok. samo kad otvorim brovser da idem na net on mi otvori maticnu stranicu provajdera koja mi trazi user i pasword ukucam i sve ok.Dali mogu bilo u AP ili Ruteru negde da ukucam taj user i pasword tako da kad otvorim browser neko od njih posalje automatski user i pasword.
  Hvala unapred.

  • Zdravo Slobodane!

   Prva informacija koja bi nam dobrodošla je info o provideru. Pretpostavljam da je neki od WiFI providera, i da koristi 802.11x PAP autentifikaciju. Postoji fora da se ovo podesi na računaru ( da on šalje user/pass kombo RADIUS-u) a za sam hardware nisam 100% siguran. Sačekaćemo i Miloša, možda on ima neko instant rešenje.

 70. Pozdrav,
  Imam desktop racunar povezan sa adsl ruterom,koji ima wi fi odasiljac,a kupila bih laptop sa wifi-om,koji bi mi bi mi stajao u kuci pored, pa bih koristila taj signal,mada se hvata slab signal sa telfonom pa se plasim da bi i signal koji bih uhvatio laptop bio slab.Inace udaljenost vazdusnom linijom je 10-15met.Sta je resenje,i da li je na mobilnom i laptopu isti wi fi? Inace se ne razumem u to,pa hvala na odgovoru.

 71. Imam sbb tp-link TD W8951ND Wireless N ADSL2+ ruter 150mbps koji sam danas dobio i hteo bih da ga povezem na TP-link ,ne mogu se setiti oznake ,pisem na poslu,koji radi 300 mbps.Na lan-u ovaj sbb-ov radi ok i brzina downloada je oko 16 mbps,ali zatu na wireless-u brzina drasticno opada,dok na ovom drugom wireless radi mnogo bolje.Zanima me na koji nacin je najbolje da ih povezem,da bih imao bolji wireless?

 72. Umrežen – Blog o umrežavanju Najiskrenije hvala :) Upravo to je i bilo potrebno, ali pored toga jos i povuci kabal nanize i navise, i ulevo i udesno prilikom izvlacenja.

 73. lanin456 Stisnite zabicu i povucite punom snagom… Tesko je da moze zabica da se slomi unutra… Čudna situacija :)

 74. Pozdrav moje pitanje je sledece, koristim wirless internet preko pci wireles kartice koja se nalazi na mom racunaru(znaci bezicno sam povezan sa provajderom ili ISP-om i imam DODELJENU STATICKU IP ADRESU tipa 192.168.1.3), sada bih hteo taj wireless mogu da koriste i drugi moji uredjaji (tipa laptop , ili telefon) Provajder je na 2 km od mene tako da bez spoljne antene ne mogu da se povezem na laptop.HTEO BIH DA DELIM MOJU INTERNET KONEKCIJU KOJU DOBIJAM OD PROVAJDERA SA DRUGOM KOJI NE MOZE DA SE POVEZE NA PROVAJDERA JER NEMA OPTICKU VIDLJIVOST, MOJE PITANJE JE STA MI TREBA OD OPREME DA BIH MOGO DA PODELIM INTERNET KONEKCIJU SA DRUGOM. JA MISLIM DA MI TREBAJU DVA RUTERA JEDAN DA RADI U AP MODU I DA BUDE POVEZAN PREKO UTP SA DRUGIM KOJI CE DA IMA OMNI ANTENU…DA LI JE OVO MOGUCE MOLIM OBJASNJENJE.

  • Najbolje bi bilo kada biste imaji jedan Access point, koji bi se bezicno zakacio na provajdera, pa iza njega WiFi Broadband router, koji bi delio tu konekciju kroz LAN i WLAN.
   ————————————————————————————————————————-
   Moze da se odradi i nesto preko ICS – Internet Conneciton Sharing-a, ali u tom slučaju mora da bude upaljen Vaš računar.

 75. Umrežen – Blog o umrežavanju To sam i probao, ali ne moze. Nije mi jasno kojom snagom treba da se povuce. Da li moze biti da se zabica slomila i sta raditi u tim slucajevima?

 76. Prvo se stisne lan konektor (žabica), i onda se vuče ka sebi :)

 77. Na koji nacin mogu da odvojim odnosno iskljucim lan kabl iz lan porta na laptopu? Jednostavno ne mogu da ga odvojim, da li je potrebno nesto prethodno podesiti?

 78. Милан Познић

  kako da namestim wailes na routersu?

 79. evo moj f…k problem imam dobar ruter edimax br-6504n i od grmljavine mi neradi wan ulaz dali ja mogu i kako to da uradin da iz modema cisco 2100 udjem u ruter preko LAN porat i da i dalje imam wireles preko njega jer je jak sa signalom. Kada se spojim sada propusta internet samo LANom dalje a wifi imam signal i konektujem se na njega ali mi ne propusta internet pomoc sjeba se dava dana pokusavam ali ne ide

  • Pitanje je na mestu. Problem je sledeci. Vi imate kablovski modem i to znaci da mozete da koristite samo jedan racunar. Taj WAN port na tom ruteru radi NAT, kako bi pretvarao privatnu adresu u javnu i na taj nacin je moguce da vise racunara deli jednu javnu ip adresu.

   U Vasem slucaju je moguce koristiti net preko LAN-a i WiFi-a ali samo na jednom racunaru. Da je umesto Cisco kablovskog modema neki ruter, sve bi radilo bez greske sa nasim uputstvom #3.

   Pozdrav.

 80. Postoji, ali izgleda da Vaš TP-Link wr340g nije ispravan. Ako svetli samo jedna lampica pwr, to znači da nešto nije u redu sa ruterom. Probajte hardwerski restar preko rupice "reset", nazad gde su kablovi.
  U suštini kad se povezuje WiFi ruter na kablovski modem posle povezivanja kablova samo je potrebno isključiti i uključiti modem i to je to.

 81. da li je uopste moguce podesiti ovaj sbb-ov kablovski modem SCIENTIFITIC ATLANTA sa obicnim wifi ruterom TP-link tp-wr340g. ma nepostoji sansa da se na ruteru wifi upali bilo koja lampica osim ona pwr. ako neko zna nek pomaze.. inace ako nesto znaci koristim win-7 64 bitnu. hvala

 82. fabrički je "naštiman", tako da može da mu se pristupi preko web interfejsa radi podešavanja.

 83. kako da se 'ulogujem' u wi-fi router preko web browsera…kad ne radi, kad nije nastiman,… ???

 84. evo ovako
  zivim u selu i povremeno sam kuci jer studiram,a i tada mi je interet potreban
  a bas nemam novca da ga uvodim , studentski stadard, sta da se radi

  komsija ima adsl i adsl ruter hg532e
  ja od njega sa vrha kuce primam neki slab signal
  postavio bih dobru antenu, neka kombinacija satelitske i pbicne stap antene ( do toga prakticno mogu doci besplatno ) , da bih dobio stabilan i dovoljno jak signal
  problem je u tome sto se to mora montirati na nezgodnom mestu
  pa bih zeleo da na tu antenu povezem neki uredjaj koji ce moci da mi posalje dovoljo jak wifi signal po kuci za mene i sestru
  ili u krajnjoj nuzdi da razvucem kabl

  komsija nema nista protiv toga ali ja ne mogu nista da petljam oko njegovog adsl rutera jer bi njegovi roditelji pravili problem
  naravno on ce mi dati njegovu sifru za wifi

  iz onoga sto sam procitao zakljucio sam da bi trebao da kabl od antene koju cu postaviti povezem na mesto originalne antene mog rutera
  i da postupim po vasem uputstu podešavanje #1

  pa vas molim za savet

  • Pozdrav,
   1. uređaj je Access point (AP Client) na koji ćete da prikljucite eksternu antenu. Njegova uloga će biti da se poveže na wifi mrežu koju emituje taj hg520.
   —————————————————-
   Na taj način, logički gledano, Vi dobijate na LAN portu tog Access Pointa pristup internetu, kao da ste se priključili kablom na LAN port HG520 adsl rutera. Taj AP je to premostio.
   —————————————————-
   Dalje je potrebno taj internet na tom kablu dalje proširiti…
   2. uređaj je WiFi Broadband ruter, recimo TP-Link 740n, gde ćete da uključite taj kabal u WAN port. To bi moralo odmah da proradi, pošto je taj ruter po default-u već na 192.168.0.1, pa nećete imati konflikt. Takođe je njegov WAN port po defaultu u Dynamic IP modu (DHCP Client), što je mod koji bi inače trebao da se konfiguriše. Dakle, ostaje Vam samo podešavanje WiFi šifre, ako je to potrebno. O tome smo već pisali…

 85. Pozdrav strucnjacima!
  Elem, imam veliki problem. Koristim orionov router TP link 8816,koji nema wifi mogucnosti, pa sam uzeo dodatno belkin wifi router G serie da bih napravio wifi mrezu. I sljakalo je to dve godine i pre par dana stalo. Nemam vise wlan uopste, a ni na desktop racunaru nema net. I otkopcam ja belkina(wifi) i prikopcam samo modem i net se pojavi. Nosio belkin u servis,kazu sve ispravno. Mucio se par dana bezuspesno,kad ga prikopcam pobrka mi kompletna podesavanja i na TPlinku. Danas p****m i pazarim DLink DVA-3342SD, dodjem kuci a ono opet isto! Pokusavao sam na sve nacine,premestao kablove,menjao kablove…Dzaba. I ja opet prikopcam samo TPlink i evo ga radi al nemam WIFI…
  Nadam se da nisam udavio ali sam hteo da detaljno opisem problem.
  Ako iko ista zna u vezi s ovim pomagajte, doslo je da bacam sve napolje…
  Pozdrav.

  • Pozdrav Raške,

   Sad sam gledao podešavanja TP Link-a. Na osnovu toga mogu da kažem da treba da uredite sledeće:
   1. Zakačite Tigar-PC direktno na D-Link
   2. Preko CD-a ili preko web interfejsa krenite podešavanje tog wifi rutera.
   3. U okviru podešavanja, za WAN – Tip internet konekcije odaberite Dynamic IP (DHCP)
   4. Podesite Wireless
   5. Uključite kabal iz TP-Linka u WAN port D-Linka i to je to.

   • Ma jok drug, spojio d link i komp mreznim kabelom,uradio podesavanja (dhcp),spojio tp i dlink al nista…

    • Sad sam gledao na tvom ruteru(TP Link) dhcp client listu. Tamo se vidi samo Tigar-PC, nema tog D-Link-a. To znači da ruter nije dodelio ip adresu WAN interfejsu tog D-Link-a, odnosno da nisi dobro podesio D-Link. Ako možeš poveži sve kao što sam ti rekao i pristupi D-Linku preko web interfejsa 192.168.0.1 (admin/admin) i pogledaj status WAN(internet) konekcije, ako možeš postavi i sliku.

    • Pa da li uopšte hvata link? Treba nam pojašnjenje vezano za to „neće“ :)

     • Ma nije hteo da se konektuje na net nikako. Ima signal, al nema izlaza na net. Pokusao sve zivo al nisam uspeo. Otisao danas I uzeo u telekomu paket od 10 Mbita I njihov Huawei ruter, nisam vise imao zivaca…

 86. imam telekomov pireli wifi ruter koji ima slab domet u odnosu koliko mi treba. Hoću da imam wifi AP koji ima u drugom delu kuće ful signal. Telekomov pireli želim putem wifi mreže da povežem sa drugim WIFI AP (ruterom). Znači ne želim da razvlačim kablve i štemam zid…
  Preporučili su mi TP link WR741ND ali ne uspevam da ga podesim na WDS Bridging. Neće da radi dok ne gurnem kabal iz pirellija u tp. Da li uređaj neadekvatan ili ne znam da ga konfigurišem?????

  • Sada sam pogledao emulator za ovaj ruter, i koliko videh on nema mogućnost da radi kao repeater/range booster/range extender. Vama bi pre trebao uređaj kao što je TL-WA830RE istog proizvođača.

 87. Pozdrav, za sta mogu iskoristiti telekomov hg530 koji mi je ostao nakon isteka pretplate?

  • Mozes da ga koristis kod drugog ADSL provajdera, da ga prodaš ili da ga iskoristis kao wifi Access Point.

   • Ova opcija kao wi-fi acess point me i zanima, bio bih zahvalan na nekom tutorijalu ako postoji.

    • To je u suštini uputstvo #3
     Uputstvo za podešavanje #3 – DHCP OFF

     Ulogujte se u Vaš ADSL router preko web browsera.
     Podesite WLAN zaštitu
     U okviru LAN podešavanja ugasite DHCP Server
     U okviru LAN podešavanja postavite IP adresu na 192.168.1.254 (Na ovaj način možete imati menadžment nad oba rutera)
     Eventualno restartujte Vaš wifi router, ukoliko bude bilo potrebno.

     • Upravo probao po tutorijalu #3, radi odlicno. Inace koristim Air Live 5460ap koji mi je odavno pa cisto da imam alternativu ako zakaze. Hvala na pomoci, pozdrav.

 88. Želeo bih da Vam se zahvalim na objašnjenjima. Inače imam Telekomov ruter HG530 i duže vreme sam imao problema sa konektovanjem wlana na dva laptopa. Žično je sve ok, a kada povežem laptop na wlan piše conected ali nema protoka stoji samo žuti trougao sa uzvičnikom. Upotrebio sam vaš prvi način podešavanja i samo sam u broadband preko web adrese(telekom, telekom) u polju NAT postavio da mi bude PVC4 i restartovo ruter.
  Još jednom hvala od sveg srca.

 89. Pozdrav.
  Imam opremu kod KBC net provajdera (Antena Grid + Ruter TP Link) i naime receno mi je da ugasim DHCP jer antena sama radi na PPOE konekciji i daje ip adrese.Medjutim,kada ugasim DHCP,drugi uredjaji mi ne vide internet tj wireless: telefon,IPTV (motorolin uredjaj).Sta moze da bude problem? Mozda treba antena da se podesi da radi u BRIDGE modu (preko browsera)?
  Ne mogu da prikljucim IPTV,verovatno je greska negde u ruteru,zato pomagajte :) Hvala unapred.

  • Da dodam jos,da kada kabal LAN iz modema prebacim u LAN rutera,ne radi mi internet.Radi samo kada iz modema ide u WAN port na ruteru.

   • Najbolje bi bilo da kontaktiraš KBC Net podršku, pošto imas i IPTV stb. Air grid može da radi u ruting modu i da bukvalno na kablu imas net i uz obican swith i ostali računari. Na njemu je takođe podignut i DHCP server. Ako imas internet na kablu koji ide iz AirGrid-a onda je on podešen kao ovo gore napisano. Ako internet imaš samo kad ubodeš AirGrid u WAN TP-Link rutera, onda su iz KBC Neta AirGrid prebacili u Bridge mod, a PPPoE je podešen na WAN portu TP-Link-a.
    Možda su mislili da taj TP-Link koristiš kao „WiFi switch“, tako što nećeš da koristiš njegov WAN port i pritom ćeš ugasiti DHCP server kako bi dobio adresu od AirGrida… U tom slučaju je AirGrid sigurno u ruting modu. Ne znam šta da ti kažem, proveri sa njima :)

 90. Pozdrav.
  Imam poblem sa Planet routerom. Radio je bez problema, povezan na sbb modem. Onda sam hteo da ga pozajmim prijatelju, medjutim nikako nisam uspeo da ga podesim uz njegov jotelov modem. Sada je problem što ni kod mene više neće da radi. Ne mogu ni da se ulogujem na njega, na podešavanja.
  Molim za pomoć.

  • Probaj sa hardverskim resetom. Drzi se rupica 10 sekundi. Posle toga bi ruter treba da se vrati u fabricko stanje i da je moguce da mu pristupis preko 192.168.1.1

 91. Da li sa ruterom koji je bio povezan na ADLS modem, mogu da hvatam bezicni internet od drugih korisnika.

 92. pozdrav,
  na telekomov jetspeed modem preko koga imam i iptv povezan je tp-link tl-wr740 wirless router po upustvu #3.ja bih sada da povezem i usb canon pixma ip2600 stampac na usb port telekomovog modema.sve sam probao i dalje bez uspeha,molim za pomoc

 93. Molim za pomoc.Imam Huawei 530 i uyeo sam stb Fortis DVB c tjuner koji ima mogucnost izlaska na internet.Spojio sam ga lan kablom na adsl ruter na port 4 ali ne ostvaruje vezu koja podesavanja su potrebna.Kada na isti port spojim apacher odmah uspostavi vezu.

  • Pozdrav,
   Onda definitivno problem treba traziti u DVB-C tjuneru. Proverite mrežna podešavanja u interfejsu tjunera. Trebalo bi da bude konfigurisano da automatski primi ip adresu od rutera. Ako ne dobija adrese od rutera probajte ručno da upisete:
   IP: 192.168.1.200
   Subnet Mask: 255.255.255.0
   Default Gateway: 192.168.1.1
   DNS: 8.8.8.8

   Proxy OFF

 94. kupio sam ruter i posle 20 kombinacija ne mogu da udjem u mrezu mislim da nije dobro postavljen nacin da se objasni ima ne dorecenih uputstva kao da smo svi prosli neki kurs zasto jednostavno kada moze komplikovano ali to je vec opsti problem ZALOSNO!?

 95. Pozdrav
  Molim pomoć.Imam ruter Huawei hg 520b i preko njega imam iptv,E sad hoću na drugi tv uključiti iptv ali nemam mogućnosti povući kabal od rutera.Kako ja to mogu prikopčati? Postoji li nekakav uređaj da hvata signal preko wireles a da sa njega povučem mrežni kabal.Izvinjavam se ako nisam najbolje objasnio nisam baš stručan po ovom pitanju pozz

  • Zdravo Mićo,
   Razumeo sam pitanje… Vi verovatno mislite na Access Point uređaj koji biste postavili pored drugog STB-a i da se preko WiFi-a salje signal za IPTV.
   Pogledajte u ovoj temi Access Point Client mod.
   http://www.umrezen.in.rs/networking/koji-wireless-uredaj-odabrati/
   To je moguće ali potrebno je da se promeni podešavanje na samom HG520b posle koga neće moci da se koristi WiFi za internet.
   Postoji opcija da postavite dva ovakva uređaja u point to point link i da simulirate kao da je razvučen kabal. U tom sličaju ne treba nista da se dira na HG520 i njegov WiFi ce davati internet.
   U svakom slučaju razmotrite.

 96. Da bi ste uradili po uputstvu #4, morate da znate pppoe user i pass. Admin pristup tom ruteru je Username: admin Password: tzlkisonpk, to ste mogli da nadjete po svim forumima. Kada se ulogujete kao admin, idete na Basic->Wan->PVC0 (ili pogledajte gde je VPI8 i VCI35), tu prebacujete mod rada na bridge.
  Lan kabal iz LAN porta1 ukljucite u WAN port linksys-a i na njemu konfigurisite PPPoE. Onda je potrebno da konfigurisete Port Forwarding na Linksys-u.

 97. Pozdrav,
  Moram da vam se obratim Za pomoc, Pre dve nedelje sam uzeo adsl kod telekoma i dobio ruter Huawei hg532e na njega sam povezao bolji cisco ruter radi bolje wifi mreze, sada problem mi je da telekomov ruter postavim u bridge mod jer su mi na cisco ruter prikacene surveillance kamere kojima bih trebao da pristupim sa udaljene lokacije. Zvao sam telekom i bio kod njih ali oni nisu znali da mi objasne.

  Hvala u napred

 98. Pozdrav… Imam TP Link-ov ADSL ruter, koji je od BHTelekoma, i hocu da prikopcam i TPLInk drugi ruter, jer BH Telekom zastiti svoj ruter od WIFIa, mozete li mi objasniti kako to da uradim, pokusala sam, povezala sve, podesila novi ruter na postavkama ali nema internet konekcije… Mozete li mi pojasniti…

 99. Pozdrav. Ja sam hteo da probam da povezem TP-link ruter- provajder je beotel.net gde nemam WiFi sa adsl ruterom NETGEAR, citao sam vase postove , a posto nemam iskustva, jos sam vise zbunjen. Koji mi kablovi trebaju, sta da promenim? Pogubio sam se u citanju vasih postova. Molim vas za pomoc

 100. Pozdrav. Možete li mi odgovoriti, molim Vas. Da li se adsl modem moze konfigurisati tako da ne koristi dsl ulaz(sa telefonske linije) vec da se npr. sa modema od kablovskog interneta dovede mrežni kabl, koji bi se priključio na jedan od postojećih mrežnih portova(ukupno ih ima 4), a da se njega povežu ostali računari,koji bi imali pristup internetu i da se koristi i bežična konekcija koju taj adsl modem takođe ima. Hvala puno

 101. Pozdrav, imam problem sa CANYON routerom, racunar koji mi je direktno kablom spojen na njega nema problema da otvori bilo koju stranicu dok laptop koji koristi wi-fi nece dobar dio njih, usput mi ne dozvoljava da skinem antivirus, niti flas player sa neta. Dali je problem u postavkama na racunaru ili imam problem sa routerom. Sta da radim? Hvala unaprijed.

  • Pozdrav Bogi,
   Po mojoj proceni, u pitanju je operativni sistem Windows. Moguće je da imate virus/malware ili da je recimo istekla licenca/crack antivirus programu… Najbolje je da ukoliko imate neki drugi uređaj koji ima wifi (mobilni telefon, tablet, drugi laptop), proverite rad wireless-a. Ukoliko na drugom računaru sve radi kako treba preko WiFi-a, definitivno je problem do Vašeg Windowsa. Pre nego što krenete u reinstalaciju probajte i ovo: http://www.umrezen.in.rs/networking/resetpopravka-ip-protokola-bez-reinstaliranja-os-a/

   • Sve sam probao i na kraju uspijem ali na neki cudan nacin, nakon sto uspostavim vezu sa routerom, sve radi normalno osim tih nekih stranica koje nece ni naopako, e tada jos ukljucim vezu koju inace koristim kada mi je racunar povezan kablom na net tj. WAN Miniport (PPTP)i onda sve ide kako treba. Nikada to nisam ni pokusavao jer mi na local area conection pise network cable unplugged i mislio sam da ove dvije veze idu skupa i da nemaju nikakve veze sa wirelesom. Nadam se da me razumijes, nisam neki strucnjak u ovim stvarima pa malo laicki objasnjavam.

 102. Pozdrav
  Imam ADSL ruter hg530 ,,na njega su prikljuceni internet za komp i za total tv kabal ,,,pokusao sam da prikljucim tp-link ruter na njega da bih slao wireles signal oko kuce (tp link je na krovu) 20m kabla ali nece …nema internet a mogu da se povezem,,, podesio sam kao u vasem prvom slucaju (Uputstvo za podesavanje #1 – Dupli NAT)zamenio sam IP adresu u 192.168.0.1 U cemu je problem? Hvala unapred

  • Pozdrav Dušane,
   Obrati pažnju na portove na ruteru HG530. Za internet se koriste portovi 1 i 4, a za IPTV portovi 2 i 3. Ne znam zašto je povezan total tv, verovatno si mislio na STB. Dakle, proveri koje portove koristis. Neka ti Desktop PC bude na LAN portu broj 1, a neka kabal od TP-Link-a bude na portu broj 4. U tom slučaju bi internet morao da radi. Ako i dalje ne radi, pristupi TP linku i pogledaj status WAN konekcije i napisi ovde parametre.

 103. Problematika je sledeca: Kupio sam samsung smart led tv, i nije hteo lpo da ide na internet preko WI-fi, pa sam moj adsl ruter spustio pored tv-a i povezao ga kablom. E sad nemam internet na kompu, pa sam kupio usb wi-fi i podesio sve i imam internet na kompu. Ali imam stampac konika minolta bizhub koji radi samo preko lan veze pa sam od druga nabavio planet adsl ruter koji mi radi samo kao swich. ali ne mogu da podesim da mi i internet i stampac rade u isto vreme. Dolazi do nekog sukoba. Sve moram da disable jedan adapter, a drugi da enable, a desava mi se da posle nekoliko puta stampac jednostavno nec da primi komandu sa kompa??????

  • Pozdrav Ivane, ako sam dobro razumeo ti si na Telekom ADSL ruter povezao Planet ADSL ruter, kako bi prosirio broj LAN portova?!
   Problem je sto taj Planet ADSL ruter ima ukljucen DHCP server i on dodeljuje adrese iz svog opsega koje se preklapaju sa adresama koje dodeljuje Telekom ADSL ruter. Verovatno se desava IP conflict, odnosno, da dva uredjaja koriste istu IP adresu! Da bi ti Planet ruter radio kao switch, moras da mu ugasis DHCP server u okviru LAN podesavanja. Nakon toga on ce propustiti DHCP Telekomovog rutera i samo ce taj uredjaj da dodjeluje IP adrese. To bi trebalo da resi tvoj problem. Pozz

 104. Pozdrav svima Vama koji se trudite da nama običnim korisnicima što bolje i lakše približete i dočarate, kako da na najlakši i najbolji način nešto uradimo vezano za umrežavanje. Hvala Vam puno, tekstovi su vam odliči i lepo objašnjeni, mada nama nikad dosta objašnjenja pa sam mislio da Vam predložim nešto. Bilo bi (ako Vam nije problem i imate vremena) dobro kad biste uveli Rečnik Pojmova gde bismo mi mogli da vidimo šta taj određeni pojam znači.
  Npr:
  DHCP- pa to i to
  Dns- pa to i to
  i tako dalje, to bi za nas laike bilo veoma korisno, jer u određenom tekstu naiđemo na neki pojam koji nam nije jasan, pogledamo u Ručnik Pojmova i onda nastavljamo sa daljim isčitavanjem teksta.
  Hvala Vam puno na ovim dosadašnjim tekstovima.
  Pozdrav i svako dobro.

 105. Pozdrav Milose,veoma si blizu u komentaru objasnio sta sam ja cackao na routeru 4,5 minuta pre nego sto sam dobio konekciju.
  Ako nekom bude od koristi napisacu sta sam zadnje cackao pa ce neko strucniji znati sta je od sledeceg moglo da doprinese uspostavljanju konekcije i na taj nacin ce resenje problema za sve ostale koji imaju isti problem biti jasno i dostupno…

  U sustini 3 stvari sam uradio a nesto od toga mi je donelo konekciju…

  1.Napravio sam pppoe konekciju(kuca se sifra i pass koju svako moze da dobije od provajdera i koja se trazi naknadno) na mom pc racunaru pppoe konekcija nije uspevala da se poveze(redial je stalno radio) iako mi je sve bilo podeseno kako treba(modem u bridge modu a router WAN1 na pppoe),i konekciju pppoe u mom pc-u sam samo disable i ostala je da mi radi local connection koja takodje nije mogla da uhvati vezu sa internetom….

  2.Usao sam na router(planet) namestio WAN2 na pppoe i probao da bocnem tu kabal i naravno nisam imao konekciju,ostavio sam WAN2 podesen za pppoe i kabal vratio na WAN1 jer sam video da je ista situacija(nema konekcije)…I onda sam ocajnicki pokusavao sledece>>>

  3.WAN1 na planet routeru je stajao na continuous(programer mi je tako namestio sa kojim saradjujem)-tako i treba da bude,ali sam ja menjao na manual,stisnem dugme za povezivanje(pa sacuvam),connect on demand(pa sacuvam podesavanje)-nista se nije desavalo,na kraju sam vratio na continuous i u polje „service name“ ukucao „telnet“(posto se nerazumem isprobavao sam svakakve gluposti),posle toga nekoliko minuta kasnije doijem konekciju :S

  Samo da napomenem bitnu stvar,iz telekom modema iz Lan 1 kabal ide u router(planet) u WAN1,iz routera iz lan1 ja vucem konekciju i sada dok pisem,lan2 mi je server-nema konekciju,a lan3 je jos jedan kompjuter koji nema konekciju.Postoji mogucnost da je potrebno na kompjuteru samo napraviti pppoe konekciju,naime necu da sirim dezinformacije,upravo sada cu da pokusam na ostala 2 kompjutera napraviti pppoe i javicu sta se desava….Ako je mozda bitno prvo sam router(planet) konfigurisao na pppoe pa tek onda modem(telekom) prebacio u bridge a posle toga sam radio sve one „korake 1,2,3″ -vise su ocajnicki pokusaji nego koraci ali ajde axaax…

 106. Pozdrav.Nadam se da ima neko dobre volje da mi pomogne da resim problem oko povezivanja adsl modema sa externim routerom.
  ako uzmemo u obzir da su kablovi pravilno povezani i oba uredjaja 100% ispravna situacija je sledeca…..

  Telekom adsl modem HG530 zelim da radi u bridge modu kako bih ga koristio samo kao modem a externi router (planet network XRT-402D) koristio kao router :D…

  Uradim sledece: modem prabacim na bridge mode(submit,restart with curent setings),odem na router na wan1 namestim pppoe konekciju i naravno ukucam user i pass koji sam trazio od telekoma(idem apply itd),probao sam cak i gasiti i paliti i router pa onda i modem nebi li se nekako skontali ali jednostavno od trenutka kada u modemu(router-u) od adsl-a prebacim na bridge mod konekcija je izgubljena bez obzira sto na routeru ukucam moj pass za pppoe konekciju.Neki problem postoji ako neko zna o cemu je rec(inace user i pass-su tacni 100%),pomagajte ljudi….Bicu vam zahvalan veoma.

  • OMG…Nekako sam namestio a neznam sta sam uradio(iovako se slabo razumem),kada budem znao sta sam uradio dobro ja cu javiti kako bi moj problem ostalima koji su sve uradili kako treba a opet nisu imali konekciju bio od pomoci.axaxax LOL

   • Pozdrav Milenko,
    Moguće je da je na Planet-u uključena opcija Dial On Demand, pa je tek kasnije inicirao PPPoE, kad si pokušao da otvoriš neki sajt. Obrati pažnju, na tom ruteru postoje 2 VLAN-a, i bitno je odakle ide kabal do Planet rutera. Ukoliko te interesuje razlog zbog čega to nije odmah proradilo, pogledaj logove na Planet-u.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top