Home / Networking / Xiaomi Mi Router 3 Review

Xiaomi Mi Router 3 Review

Posle dvadesetak dana putovanja, stigao je do mene Xiaomi Mi Router 3, kupljen online za 34$. Napucane specifikacije, dizajn i niska cena su me zainteresovale za ovaj uređaj. Takođe, odmah u startu da napomenem da ovaj uređaj ne podleže carinskom pregledu. Da li sam bacio pare… pa pročitajte članak do kraja.

xiaomi mi 3 router

Minimalistički Dizajn

Prvo što mi je palo na pamet je „kineski Apple“ :). Ruter izgleda zaista moderno! Kompletno bele boje, sa jednom led diodom, koja svetli plavo. Neupadljiv Mi logo i četiri antene pokazuju da se radi o ruteru sa „napucanim“ specifikacijama.

xiaomi mi 3 router

Uređaj je vrlo tanak i može biti i zakačen na zid a antene se mogu postaviti u tri položaja. Ovakav dizajn se može uklopiti vrlo lepo u vaš dom, tako da što se tiče dizajna, od mene pohvala za Xiaomi.

xiaomi mi 3 router

Napucane Specifikacije

Što se tiče specifikacija, prvo moram da naglasim da je ovo jedan od jeftinijih 802.11ac rutera. Na samoj kutiji je oznaka 1200AC, pa hajde da objasnimo šta je to. Pošto uređaj poseduje 4 eksterne antene imamo na rasplaganju 2×2 MIMO 802.11n (300Mbps)+ 2×2 MIMO 802.11ac(867Mbps@80MHz). To je otprilike 300 + 867 = 1200Mbit-a zbirno.

xiaomi mi 3 router

Ispod haube je Wi-Fi SoC – Mediatek MT7620A @ 580MHz, sa 128MB DDR2 RAM-a i 128MB NAND-a. Pozadi se nalazi USB 2.0 za povezivanje diska, a tu su i 3 Fast Ethernet porta (100Mbps). Ovaj potez mi nije baš jasan, kao ni USB2.0, ali ajde, kao da je gigabitni ethernet skup u 2016.

xiaomi mi 3 router

Dual Band

Dual band znači da ovaj uređaj „poseduje“ dve wifi kartice, i da emituje dve mreže istovremeno. Jedna je standarno na 2.4GHz, a druga je na 5Ghz. Danas svaki malo bolji uređaj poseduje wifi na 5GHz, pa naravno da ovo obavezno treba uzeti u razmatranje prilikom odabira sledećeg rutera. Kod mene trenutno od uređaja na 5GHz: iPad, iPhone, 2x Samsung Galaxy, jedino što ne radi na 5GHz je stari Asus Laptop. A zašto je ovo bitno, biće napisano u zaključku recenzije.

xiaomi mi 3 router

Aplikacija za mobilni telefon

Kada se otvori kutija, odmah vas dočekuje QR kod za preuzimanje aplikacije za Android/iOS. Kinez prati trenutne trendove po pitanju „smart“ rutera i aplikacija je tu neizostavna. Aplikacija je na engleskom i sve je bukvalno Next, Next, Finish. Bez problema sa setup-ovao ruter.

Screenshot_2016-05-10-20-37-49Screenshot_2016-05-10-20-51-18 Screenshot_2016-05-10-19-38-45 Screenshot_2016-05-10-19-39-13 Screenshot_2016-05-10-19-47-38

Aplikacija ima dosta opcija, a posebno su zanimljive notifikacije prilikom priključivanja novog uređaja na mrežu. Ruter sam odmah upgradovao na poslenju verziju i to preko mobilne aplikacije :). Ako se kreira nalog na Xiaomi sajtu, i van kuće – preko interneta je moguće pristupiti podešavanjima rutera, pogledati ko je trenutno nakačen i ko koliko troši protoka.

Web interfejs na kineskom

Posle podešavanja rutera, pristupio sam web interfejsu da pogledam šta ima od finih podešavanja. Prvo sam se šokirao kada sam video da nema promene jezika na engleski! Uz pomoć Chrome browsera i opcije translate to English, brzo sam prevazišao ovaj problem. Snimio sam video klip gde je prikazan web interfejs i opcije koje nudi isti.

Meni je bogat opcijama, a ono što je zanimljivo je to da ovaj ruter poseduje tri različita moda: Ruter, Access Point i Repeater! To još nisam stigao da testiram, ali praviću odvojen članak vezan za ove mogućnosti i za domet wifi-a.

xiaomi mi 3 router

Mišljenje nakon nekoliko dana korišćenja

Demontirao sam RB951G i montirao sam ovaj Xiaomi umesto njega, kako bih proverio domet i neke opšte utiske u radu. Razlika u dometu ne postoji, možda Xiaomi još bolje baca na 2.4G, zbog eksternih antena. Podešavanje wifi-a sam odmah podesio na „Wall“ kako bi kartica radila na maksimalnoj izlaznoj snazi, da bih video da li moze da parira Atherosu@1W, koji se nalazi u MikroTik-u. Ono što ću za sada reći je da na 2.4GHz se odlično drži. Signal na 5Ghz znatno više oslabi kada se probija kroz zid, u odnosu na 2,4Ghz, tako da ako niste u istoj sobi, zaboravite na AC brzinu.

xiaomi mi 3 router

Tako je kod svih rutera, ovo i nije neka mana. Dolazimo do najveće mane koja se nadzire odmah po čitanju tehničkih specifikacija – 100Mbps Fast Ethernet portovi. Da li je to veliki problem u praksi… Odmah da kažem da nije, pošto mali broj korisnika ima Internet brzine preko 100Mbps, a i da ima pitanje je da li se može prebaciti 100Mbps preko wifi-a?! Ako recimo imate gigabitni NAS, ovo već može biti problem. Već najavljujem novi članak gde ću probati da generišem saobraćaj, ne bi li se zakucao u limit 100Mbit-nog porta.

xiaomi mi 3 router (6)

Zašto bi neko kupio ovaj ruter?

Glavna prednost ovog rutera je cena i wifi na 5GHz. On može savršeno da posluži u zagušenom etru na 2.4GHz, gde bi se prebacivanjem na 5GHz izbeglo ometanje i samim tim poboljšao kvalitet veze. Zamislite sledeći scenario, živite u soliteru, gde u svakom stanu imate po jedan wifi ruter i svaki stan emituje svoju mrežu na 2.4Ghz. U skenu 50 mreža koje jedna drugu ometaju, a opšte je poznato da na 2.4GHz postoje samo tri kanala koja se ne preklapaju (ometaju) međusobno. U takvom okruženju ovakav uređaj i prebacivanje na nezagušenu 5GHz mrežu rešava sve probleme. To je i smisao ovog uređaja. Pored ovoga moram da naglasim i odličan kvalitet izrade i dizajn u ovoj cenovnoj klasi.

Neke bagove i mane, sem Fast Ethernet protova nisam primetio. Treba napomenuti da je uz ruter stigao adapter DC 12V 1A, sa dužinom kabla od samo 1m!!! Takođe za evropu kinezi šalju i adapter sa američkog šukoa na srpski.  Po meni ovaj uređaj definitivno vredi 30-ak $!

Prijavite se na našu mailing listu ili facebook stranicu kako biste ispratili još testova kojima ću izložiti ovaj uređaj.

Hi Res Galerija i još slika

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :)
Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.

  • Aleksandar

    Postovanje, odlicna prezentacija!
    Vidim da preko AliExpresa (verujem ne samo tamo) ima i „English version“ da se naruci…izgleda da se pojavila verzija sa engleskim interfejsom.

    • Nije problem ni kineska verzija da se podesi. Inicijalni setup se radi preko mobilne aplikacije, a ona je na engleskom 🙂

  • Mac Milan

    Mozes li molim te da mi kazes, da li ovaj ruter ima mogucnost wifi schedule? I da li mozda znas, da li se do sada pojavio engleski interfejs?

    • Moram da pogledam kad dodjem kuci, ali mislim da nema. Koja je ideja iza toga? Da se iskljuci wifi kad legnes da spavas?

    • Upitan

      Ima wifi schedule, kao i engleski interfejs. Meni je dosao sa eng firmwareom ali je jako lose radio. WiFi se gubio i trokirao stalno pa sam mislio da je neispravan ruter. Nasao sam na netu kineski firmware i ubacio i sada sljaka kao svajcarski sat. Nije ni kineski problem, ubacis app na smart telefon i preko nje sve podesis + dobijas preko nje jos neke mogucnosti koje preko browsera ne bi imao.

  • Dzoni

    Odlicna recenzija. Taman sam se nameracio da porucim 3 komada, medjutim Fast Ethernet portovi su definitivno deal-breaker za mene.

    • Thx, ja sam naručio pa tek posle video da su fast ethernet portovi u pitanju… polako, ja bih bio srećan ako wifi ac dohvati 100Mbit-a 😀 Tek treba da testiram… javicu!

Scroll To Top