Home / Internet / Svi tipovi mobilnog interneta i njihove oznake

Svi tipovi mobilnog interneta i njihove oznake

Inspirisan pojavom 4G mobilnog interneta reših da napišem jedan članak koji je osvrt na dosadašnji mobile broadband.  Sigurno ste videli na svom mobilnom telefonu kako se smenjuju oznake E, 3G, H+… a da u suštini nemate pojma šta one znače. Svaka oznaka ima neke tehničke karakteristike koje nije na odmet znati 🙂 U tabeli ispod pronaći ćete kompletne tehničke karakteristike za svaku od tehnologija, sa prikazanim brzinama.

sta je 4g mobilni internet

Napomena #1

8 Bits = 1 Byte – za neupućene, ove gore brzine su iskazane u bitima po sekundi, a kada ih podelite sa 8 dobijate brzine u bajtima (KB/s, MB/s ili GB/s).

Napomena #2

Sve iskazane brzine u downloadu i uploadu su samo teoretski maximum, a ne ono što ćete dobiti u realnom svetu. U realnosti brzina mobilnog interneta veoma varira, a ovo su neki od najbitnijh faktora:

  • QoS – kvalitet servisa koji daje prioritet biznis korisnicima/voice saobraćaju
  • Jačina/kvalitet signala – Da bi se postigao maximalni rate, nephodan je maximalni kvalitet i jačina signala
  • Zagušenje – Sve ima svoj kapacitet, tako da na „prepunoj Marakani“ ne treba očekivati čuda 🙂

Šta je to 4G?

Ovo je jedna od narednih tema koju ćemo obraditi… Testovi brzine iz realnih situacija i neke tehničke karakteristike…

 

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.
Scroll To Top