Home / Internet / Da li kupiti TP Link Wireless Repeater / Extender?

Da li kupiti TP Link Wireless Repeater / Extender?

Ovog puta pisemo o TP-Link RE200 Wireless AC Extender/Repeater-u. U prošlosti smo pisali negativno o ripiter urađajima zbog toga što degradiraju performanse wifi mreže, ali ovaj model ima par skrivenih mogućnosti koje možda promene naše mišljenje. Ispratite ovaj post do kraja.

tp-link-re200-wireless-exteneder-repeater1

tp-link-re200-wireless-exteneder-repeater16

Uloga repeater uređaja u WiFi mreži

Ovaj uređaj služi da postojeći signal dodatno proširi, kako bi se izbegle takozvane „mrtve tačke“, odnosno mesta u objektu do kojih ne dolazi dovoljno jak wifi signal. Kako proširiti wifi mrežu možete pročitati ovde, a tu se ripiter navodi kao jedna od opcija, zato obavezno prvo pročitati taj post.

tp-link-re200-wireless-exteneder-repeater7

tp-link-re200-wireless-exteneder-repeater6

tp-link-re200-wireless-exteneder-repeater13

 

tp-link-re200

Dizajn

U pitanju je uređaj jako malih dimenzija koji se direktno uključuje u utičnicu i podseća na „lopova“. Ima takozvanu „dijamantsku“ teksturu i jako lepo izgleda. Vrlo lepo će se uklopiti u jedan moderan ambijent. Ovo je odlično ako vas nerviraju neuredni kablovi.

tp-link-re200-wireless-exteneder-repeater11

tp-link-re200-wireless-exteneder-repeater12

Hardware

U pitanju je model sa AC oznakom, a od interfejsa imamo sledeće:

  • 2×2 802.11n radio@2.4GHz
  • 1×1 802.11ac radio@5GHz
  • Fast Ethernet port

Dakle, dve wlan kartice i jedan ethernet.

tp-link-re200-wireless-exteneder-repeater10

tp-link-re200-wireless-exteneder-repeater15

Konfiguracija i web interfejs VIDEO

Konfiguracija je jako jednostavna, bukvalno next, next, finish, i tu nećemo puno da se zadržavamo, snimili smo video gde se vidi podešavanje i ceo web interfejs sa svim opcijama. Setup je moguće izvršiti i preko WPS dugmeta, gde se prvo stisne WPS na glavnom ruteru, a zatim u narednih 2 minuta treba pritisnuti WPS i na extenderu.
Važno je da se napomene da kada se ovaj extender konfiguriše, ne možete pristupiti podešavanjima istog dok se ne nakačite na neku od mreža koje on emituje. Dakle morate prvo da se nakačite na wifi koji emituje repeater/extender, pa tek onda imate pristup preko web adrese http://tplinkrepeater.net

Entertainment Adapter – Access Point

Ovo je odlična mogućnost, gde se ovim uređajem zamenjuje Access Point uređaj i istovremeno proširuje wifi mreža. Pošto ovaj extender ima LAN port, ako biste povezali na taj LAN PC ili stariji Smart TV, bez wifi adaptera, ovaj extender pušta internet preko LAN-a i istovremeno radi svoju primarnu funkciju repeticije signala preko dva wlan interfejsa. Zašto biste kupili access point pored ovoga?

tp-link-re200-wireless-exteneder-repeater9

High Speed Mode

E ovo je po meni „feature“ koji prodaje ovaj uređaj!  Standardni repeater mod podrazumeva da jedna wlan kartica istovremeno i prihvata signal i proširuje, što rezultuje ubijanjem performansi za duplo, a i više. U pitanju je odlična opcija gde se iskorišćava potencijal postojanja dve wlan kartice u ovom uređaju. Kod High Speed moda, u zavisnosti od podešavanja, jedna kartica je čist klijent – kači se na postojeću wifi mrežu, dok druga wifi kartica isključivo radi kao AP – emituje novu wifi mrežu. U testu koji smo napravili, prva kartica se kačila na 2.4GHz mrežu, a ova druga kartica na 5GHz je emitovala novu mrežu. Napravljen je bukvalno wifi bridž, gde se ne gube performanse. Mogu da kažem da sam zadovoljan ostvarenim rezultatima, što se vidi na slici ispod. Dobili smo povećanje od skoro 10dBi i osetno bolje performanse u spornoj prostoriji.

tp-link extender

Zaključak

Repeater ne preporučujemo zbog degradiranja performansi, ali u ovom slučaju gde TP Link RE200 može da posluži kao Access Point a i da iskoristi obe wifi kartice u high speed modu… Svakako treba razmotriti ovakav tip uređaja. Kod mene gotovo svi uređaji rade i na 5GHz, pa mi je ovaj uređaj fino „legao“. Nas je ovaj TP Link WiFi Extender prijatno iznenadio i slobodno možemo da ga preporučimo u high speed modu 🙂

Galerija Hi-Res

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.
Scroll To Top