Home / Networking / Kako stvarno proširiti WiFi mrežu u 2016. godini

Kako stvarno proširiti WiFi mrežu u 2016. godini

Kako prošiti WiFi signal u kući?

Kako stvarno proširiti WiFi mrežu u zabačene delove kuće, stana, vikendice, hotela…? Pojačavanje WiFi mreže se može uraditi na više načina, ali se takođe mogu uložiti značajna novčana sredstva i dobiti poražavajući rezultati. Ispratite članak do kraja, nabrojaćemo skoro sve opcije za proširenje wifi mreže.

Domaća YouTube scena – inspiracija za post

Listam ti ja tako YouTube i naletim na klip najvećeg domaceg YT kanala o tehnologiji – Srpski Tutorijali. Pogledam klip o stvarnom proširenju WiFi mreže i razočaram se kvalitetom obrađene materije. Moram da se ogradim, na dotičnom kanalu ima dosta dobrih klipova. U pitanju je OVAJ klip.

U klipu se navodi da je kupovina jačeg rutera najbolje rešenje, što je malo sporna izjava a to ću i sada da objasnim.

Zašto kupovina jačeg WiFi rutera nije rešenje?

Imamo jak AP sa 500mW karticom tri antene, na drugoj strani imamo mobilni telefon sa wifi karticom 150mW. Između je tri zida po dijagonali i tu je signal na mobilnom jedna crtica, i u takvoj situaciji, mobilni samo ponekad otvori neku stranicu. Poslušamo savet sa video klipa, kupimo zverski WiFi sa karticom od 1W, istrošimo 200EUR, dobijemo na mobilnom dve ili tri crtice, ali internet radi isto, odnosno i dalje ne radi.

Zašto ne radi kad imam tri crtice?

Pa zato što smo pojačali signal samo u jednom smeru – od wifi rutera prema mobilnom telefonu.
Na žalost, dobijamo situaciju da WiFi ruter sada može da dobaci do moblnog telefona sa dovoljnom jačinom signala, ali mobilni i dalje ne može da dobaci signal do wifi rutera zbog svoje slabije wifi kartice. Pogledajte sliku:

wifi prosirenje signala
Internet je dvosmerna komunikacija, da bi se otvorio neki sajt sa mobilnog telefona, mobilni telefon prvo mora da pošalje zahtev web serveru, a on to u ovom slučaju ne može 🙂

Kako proširiti wifi signal bez kupovine aktivne mrežne opreme (Ruter, AP…)?

Prvo treba analizirati sam objekat, recimo, u pitanju je kuća od tri sprata. Koliko zidova ima između sporne pozicije i wifi rutera. Najgori su betonski zidovi po dijagonali. Šta raditi u ovakvim slučajevima?

Probajte da promenite poziciju wifi rutera, prebacite ga na srednji sprat ili ukoliko imate veliki stan od 100kvm, postavite ga na sredinu stana, kako bi ravnomerno pokrio celu kuću, odnosno kako bi i najslabiji klijenti mogli da dobace do njega. Pogledajte sliku:

wif prosirenje mreze

WiFi sada kroz manje zidova dolazi do sporne tačke, ali šta ćemo sa desktop računarom koji je na wifi rutera bio povezan preko kabla? On prilikom izmeštanja rutera ostaje bez interneta?!

  1. Provući UTP kabal od wifi rutera na spratu, bušenjem zida… +5EUR  Ovo je jedino moguće rešenje ukoliko nemate dodatnih sredstava. Ali ovo je jedno od najboljih rešenja, sve ostalo su kompromisi. Postoje i pljosnati UTP kablovi, koji mogu da prođu ispod vrata… Ako provlačenje kabla ne dolazi u obzir, mora da se ide na aktivu:
  2. Postaviti USB/PCI wifi karticu u PC +20EUR
  3. Postaviti Access Point u Client modu i povezati na PC +30EUR
  4. Powerline – mreža kroz strujne instalacije +50EUR
  5. Par VDSL modema – mreža kroz telefonske instalacije +150EUR

Ukoliko ste u mogućnosti da provučete kabal, to vam je najbolje i najkvalitetnije rešenje u smislu performansi, sve ostalo su kompromisi koje ćemo da navedemo…

Skeniranje etra i promena kanala

Preuzmite na mobilnom telefonu aplikaciju Ping Tools ili WiFi Analyzer. Ili na PC-u inSSIDer. Pošto na 2.4Ghz postoje samo tri kanala koji se ne ometaju međusobno, treba analizirati etar i skloniti se od najzagušenijih kanala. Posebno proučiti kanale 1. – 2412MHz, 6. – 2437MHz i 11. – 2462MHz, pošto se dešava da je u stambenim zgradama katastrofa – svaki stan ima svoj AP.

wifi analyzer softver

U ovom slučaju, ulaganje u dual band wifi ruter i prelazak na 5GHz band je bolje rešenje, ali nije bespatno. Trenutno svi noviji uređaji podržavaju rad na 5GHz.

Kupovina ripitera (repeater)

To je mrežni uređaj dizajniran da prihvati signal i da ga prosleđuje/proširuje dalje. Odmah da naglasim da ovim degradirate performanse minimalno za duplo, pa i više. Dakle, ako je wifi veza mogla da provuče 20Mbit-a, preko ripitera, to je maksimim 10Mbit-a, što je za običan surf OK, ali za igranje igrica nedovoljno dobro. Imajte u vidu da gomila novijih wifi  rutera ima mogućnost prebacivanja u Repeater Mod ili Access Point mod. Recimo ovaj Xiaomi Mi Router 3 to može. Takođe, repeater se ne montira na samu ivicu dometa postojećeg rutera, već u tačku gde je signal dovoljno dobar, da bi se takav dalje proširio. Na mnogim uređajima kao što je recimo TP-Link 740n, postoji i opcija WDS, radi u suštini isto što i repeater, ali pošto je u pitanju nesertifikovani protokol, treba obratiti pažnju na kompatibilnost.

Dodatni Access Point

Ukoliko ne možete da dobacite wifi signal do nekog dela kuće, razvucite kabal i postavite dodatni AP. Neće biti degradacije performansi. Obavezno na oba AP-a smanjite snagu, kako se dve ćelije ne bi preklapale. Zašto ovo pominjem? Pa mnogi ljudi u ovoj konfiguraciji postave isti SSID na oba AP-a, pa ukoliko se ćelije preklapaju, dešava se da se vi nalazite na metar od AP-a, ali ste zakačeni na onaj udaljeni kroz tri zida. Smanjivanjem snage će se prekinuti veza sa udaljenim AP-om, pošto više nije u dometu, i uspostaviće se veza sa drugim AP-om. Ovo se može rešiti wireless controller-om, biće pomenuto do kraja posta.

Prelazak na 5GHz

U pitanju je promena band-a sa 2.4 na 5GHz. Odlično rešenje za poboljšanje kvaliteta korisnika u stambenim zgradama. Što se tiče proširenja, wifi na 5GHz manje dobacuje od wifi-a na 2.4GHz, zato za proširenje signala ne mogu ovo da preporučim, ali za poboljšanje kvaliteta svakako. Viša frekvencija znači veći protok, ali i veće slabljenje, a niža manji protok i manje slabljenje – veći domet. 5GHz 802.11ac i rejtovi od po 800mbps su mogući samo u istoj prostoriji ili samo kroz jedan zid.

Kupujem jaču antenu od 8dBi

Da biste montirali jaču antenu, prvo vaš uređaj mora da podržava izmenjive antene. Kod TP-Linka to je oznaka ND. Ovime se može blago poboljšati domet AP-a, ali pošto je uglavnom problem sa klijentskim uređajima, po meni neisplativo. Bolje je odmah kupiti Hi-Power model.

Isečeš limenku na pola i staviš preko antene

Sigurno ste na nekom lifestyle portalu pročitali tekst sa 10 saveta za povećanje wifi dometa, gde se preporučuje limenka ili windsurfer antena. To je u suštini usmeravanje wifi signala, odnosno, vi od omni antene hoćete da napravite usmerenu :). Usmeravanjem možete dobiti mali boost u signalu. Sigurnija varijanta je da ostavite fabričku omni antenu, koja je urađena po proračunu i da postavite ruter na bolju poziciju.

windsurfer antena i limenka

Podigni taj rutera sa poda

Podignite ruter bar pola metra iznad „zemlje“, poboljšaćete wifi domet. Nikako ne ubacujte wifi ruter u rack. WiFi signal se odbija o metalne površine i imajte to u vidu prilikom postavljanja wifi rutera na novu poziciju. Ukoliko nabijete wifi ruter iza kućišta, znatno ćete smanjiti domet.

Udaljite wifi ruter od ovih uređaja

Mikrotalasna radi na 2.4GHz opsegu, samo sa 1000x jačom snagom: 250-500mW vs 800W! Naravno da kada je uključena možete očekivati smetnje. Neke bežične tastature koriste risivere na 2.4GHz, bebi alarm sistemi, wifi kamere, bluetooth uređaji, baza fiksnog telefona… Lista uređaja koji operišu na 2.4GHz.

Podešavanje u web interfejsu

Na nekim ruterima, po defaultu je izlazna snaga kartice podešena na normal ili low(eco). Postavite vrednost na High/Max. U wireless podešavanjima odaberite zemlju United States, kako biste otključali full snagu na kartici. Ukoliko vaš ruter podržava dd-wrt firmware, recimo TP-Link 740n, možete probati i sa njim.

WiFi ruteri sa više antena

Polako pročitajte prvo specifikaciju i razmislite šta će biti klijenti. Ne treba vam AC ruter ukoliko ni jedan od kijenata ne podržava taj protokol. Ako ruter ima 4 antene, obično su dve za 2.4GHz a preostale dve za 5GHz.
Nikako u 2016. ne kupujte ruter koji nema bar dve antene. MIMO tehnologija je jedna od najboljih stvari u wifi tehnologijama. Sa dve antene protok će ići po dva strima i tako ćete duplirati protok, naravno, samo ukoliko klijent takođe ima dve antene. Postoje i wifi uređaji gde se ne vide antene. Antene na takvim uređajima su uglavnom manjeg pojačanja i slabijih karakteristika.

Wireless Controller – budućnost WiFi-a

Sigurno ste se pitali kako radi wifi u nekom shopping centru gde ima 100-ak Access Point uređaja. Pa preko wireless controller-a :). Ovo je budućnost wifi-a! Uskoro će se pojaviti hipsterske poslovne kancelarije, gde će sve ići preko wifi-a, radiće se u pokretu, u svakoj prostoriji će se nalaziti minimum jedan AP. Na slici je prikaz interfejsa Ubiquiti kontrolera.

ubnt wireless controller

Wireless Controller je parče hardvera i parče softvera koje kontroliše rad više AP-ova.
Obično se konfiguriše jedan SSID na svim AP uređajima + Captive Portal/Hotspot sa reklamom + seamless wireless roaming. Taj roaming predstavlja prebacivanje klijenta na najbliži AP, kako se on kreće po objektu, a da pri toj radnji nemate prekid interneta. Dinamički se postavlja kanal koji je najmanje zagušen, forsira se AP koji je manje opterećen, smanjuje i pojačava snaga, radi se triangulacija i prati pozicija klijenata, servira određena reklama ispred određene radnje… Pravi se ćelijsko pokrivanje prostora, slično kao u mobilnoj telefoniji. Kod ovakvih sistema, preklapanje ćelija mora biti minimum 20%, a snage AP-ova podešene prema najslabijim uređajima. Od vendora, tu su prisutni:

Cisco – Najjača kompanija, ali i najskuplja i najkvalitetnija implementacija. Cena trenutno aktuelnog AP-a 1200EUR-a, po komadu + kontroler + licenca = od 5K EUR pa na više.

UBNT (Ubiquiti) – Od njih je SBB ukrao onaj naziv UniFi®, implementacija ovog rešenja je srednje cene i srednjeg/dobrog kvaliteta. Zahteva posebnu mašinu(PC), gde će biti podignut kontroler.

TP-Link EAP– Kinezi malo kaskaju oni su tek ove godine predstavili EAP softver. Nisam imao prilike da to testiram, ali bih rado to učinio. Ako neka firma/prodavnica hoće da ustupi uređaj, stojimo na raspolaganju. Cenovno su tu negde kao UBNT.

MikroTik CAPsMAN – Pre dve godine, sa blagim zakašnjenjem, MikroTik je nastupio sa svojm kontorlerom. Trenutno je aktuelan CM2 paket i što se tiče ovog sistema, tu imam dosta iskustva. Činjenica je da je ovo rešenje najjeftinije, a sa druge strane najfleksibilnije za implementaciju. Prednost je to što bilo koji model MikroTika može da bude CAP a i CAPsMAN u ovom sistemu. Sa novim hardverom, opasno se približava ostalim vendorima, a sam MikroTik OS je toliko detaljan, da gotovo možete da podesite bilo šta. Što se tiče CAPsMAN-a biće ovo u Srbiji jedno od najrasprostanjenijih implementacija zbog cene. Pravićemo uskoro video tutorijal za CAPsMAN-a.

ARUBA, Ruckus, Meraki… – Profesionalna rešenja na nivou Cisco-a. Preskupi za domaće standarde, implementirani na Aerodromu Nikola Tesla i još po negde.

Zaključak

Proširenje wireless mreže je jedno od najčešćih pitanja po raznim forumima pa i na našoj facebook stranici. Rešenje nije tako jednostavno, proizvođači poturaju razne ripitere i moćne rutere i zbunjuju ljude. Što se mene tiče, ne bih mogao da preporučim ripiter uređaj zato što drastično smanjuje performanse, ali ukoliko se radi samo o nekom surfu, proveri mailova, nekome će da završi posao. Jedino što bih mogao sa 100% sigurnošću da preporučim je provlačenje kabla pa postavka dodatnog AP-a i izmeštanje WiFi rutera na bolju poziciju. Promena wifi kanala, kupovina jačeg rutera, montaža jače antene, promena benda… ovime se dobija mali boost i unapređuje wifi koji već dobro radi, a ne wifi koji ne radi. Fizika je fizika, a ukoliko hoćete da je zaobiđete, to mora da se plati, powerline adapterima, VDSL bridge konverterima, ripiterima, a svako od tih rešenja je inferiornije u odnosu na kabal. Zato pamet u glavu i prilikom renoviranja kuće ili izgradnje iste, u svaku prostoriju minimum jedan UTP kabal, kroz koji je dalje moguće propustiti i telefone, interfone, kamere…

Ovo je za sada sve čega sam se setio, ako neko nešto ima da doda, tu su komentari i facebook stranica.

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.
Scroll To Top