Home / Networking / Koji Wireless uređaj odabrati? Wireless modovi

Koji Wireless uređaj odabrati? Wireless modovi

S’ obzirom na to da smo pokrili dosta toga kada je reč o primeni WiFi-a u kućnom okruženju, doneli smo odluku da svu teoriju nacrtamo kako bi se sve već ispričano i vizuelno dopunilo, jer čitajući razne forume vidimo da i dalje nije sve baš najsjajnije.

Što se WiFi uređaja tiče, na tržištu postoji dosta različith uređaja… Acess Point, Wireless Router, Wireless Extender… U poslednje vreme, gotovo svi Access Point uređaji mogu da rade i u routing modu, tako da razlike između ovih uređaja gotovo ne postoje. Da ne bih konkretizovao stvari nekim konkretnim nazivom, jer sa razvojem tehnologije spektar mogućnosti se jako povećao, pa su svi ovi uređaji koji se nalaze u masovnoj proizvodnji „hibridi“, i zvaćemo ih WiFi Ruteri. Da biste se odlučili za odgovarajući uređaj, potrebno je da znate koji sve wireless modovi postoje i šta vama tačno treba. Dakle, uređaj birajte na osnovu specifikacije, a ne na osnovu imena, zato što su imena ovakivih uređaja konfuzna.


Wireless Modovi

Režimi u kojima wireless uređaji  mogu da rade su:

  1. Klasični access point – Ovo je režim koji omogućava klijentima da se „kače“ na antenu i tako bežično koriste mrežne resurse ( pristup internetu, deljenje fajlova među sobom…). Ovo je režim u kom se nalazi i vaš kućni adsl modem/ruter kada mu uključite WiFi. Kao što se vidi na slici, jedan računar je povezan kablom na modem/ruter dok LapTop i mobilni telefon bežično pristupaju mreži i sva tri uređaja su međusobno vidljiva (osim ukoliko to nije eksplicitno setovano na ruteru).Sledeća slika je podvarijanta ovog primera a odnosi se na kombinaciju modem koji nema WiFi + Ruter koji ima WiFi. Za detalje o realizaciji ove kombinacije uređaja, pogledajte opcije koje su moguće, a naveli smo ih u članku Podešavanje ADSL i WiFi rutera na 4 načina.

  2. Access Point Client – Je režim gde jedan WiFi ruter prima WiFi signal drugog rutera i prosleđuje ga ka LAN portovima npr. Ovaj mod je odličan ako ne želite da razvlačite kablove po kući, od internet rutera do računara. Tu putanju kojom bi trebao ići mrežni kabl, premostićete WiFi-em, tako što će vam internet ruter emitovati mrežu kojom se pristupa internetu, a drugi ruter koji je AP Client će se svojom antenom konektovati na tu mrežu i proslediti je ka uređajima(računari, mrežni štampač, NAS…) koji su povezani na LAN portove.Uređaji poput lap-topa na slici nesmetano se konektuju na WiFi i vide i uređaje koji su direktno vezani i na internet ruter i na AP Clinet. Laptop računari, wifi PCI kartica, USB wifi kartica… To su uređaji koji rade u AP Client modu.
  3. Repeater mode – je režim u kome dodatni ruter preuzima signal sa internet rutera i pojačava mu signal tako što ga prosleđuje dalje.
    Kao što se vidi na slici, između internet rutera i AP Client-a se nalazi još jedan uređaj. On je potpuno nevidljiv svim uređajima na mreži, i svi uređaji vide samo jednu WiFi mrežu. Uloga repeatera je da odradi redistribuciju WiFi mreže dalje, tj da pojača pokrivanje postojećom WiFi mrežom. Ovaj scenario se primenjuje u situacijama kada vam internet ruter ne „baca“ dovoljno daleko mrežu po objektu.

Pretpostavljam da će mi mnogi zameriti što sam u više navrata koristio izraz „internet ruter“,ali jedini razlog je da osobama koje ne vladaju najbolje IT-em olakšam snalaženje među svim ovim uređajima.

About Dejan

Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. - 9+ godina iskustva u IT-u ( ISP, Enterprise) - Trenutno radim u mladoj perspektivnoj firmi koja nudi kompletna rešenja krajnjim korisnicima - Veliki broj kurseva iz raznih oblasti ( Routing&switching, Security,MDM, Cloud, F-Secure, CEH) - "Svi smo se našli pred problemom koji nam je neko drugi rešio. Pitanje je samo koliko brzo naiđeš na nekog ko je voljan da ti pomogne." - Ponosni otac 2 dečaka
Scroll To Top