Home / Networking / MikroTik RB1100AHx4 Dude Edition – TEST

MikroTik RB1100AHx4 Dude Edition – TEST

Novo iz MikroTik-a

I tako ja dobijem ovaj zverski ruter u Milanu, gde je i predstavljen 🙂 Već par meseci sam prvi čovek na svetu, pored MikroTik-a, koji poseduje ovaj Dude Edition model, pa da napisem par redova. Uređaj je pravo osveženje u moru rutera, a svakako SSD disk i mogućnost da hostuje Dude i Syslog je nešto što ga izdvaja od svih uređaja na tržištu.

MikroTik RB1100AHx4 Dude Edition

MiroTik RB1100AHx4 hardver

Zverski hardver! Hardverski, jedina mana je nedostatak SFP porta. Pošto nema smisla da prepisujem tehničke specifikacije, pogledajte detaljnu specifikaciju ovde (RB1100AHx4.PDF).

MikroTik RB1100AHx4 Dude Edition

Sta je to novo na RB1100AHx4

Novi quad core ARM procesor je zver. ARM-ov dual core je debitovao u RB3011 i pokazao se sjajno, tako da ovaj quad koji se overklokuje do 2GHz sigurno nije slab.

MikroTik RB1100AHx4 Dude Edition

Ovaj uređaj je negde po snazi kao CCR 1009. Arhitektura je drugačija, ali je snaga po jezgru u odnosu na CCR veća, zbirno su tu negde. RAM-a 1GB, pri importu Dude Mape sa 4K uređaja bilo je slobodno oko 500MB RAM-a, Nand 128M i zvezda M2SSD 60GB.

SSD MikroTik Dude Edition

Pored toga, treba izdvojiti Dual 220V napajanje + 48V kleme + POE in, što otvara neograničene mogućnosti da ovaj uređaj konfigurišete tako da on nikada ne ostane bez struje.

dual power supply MikroTik

MikroTik RB1100AHx4 Dude Edition upotreba

Kome treba ovaj MikroTik? Svojom snagom hardvera može da bude centralni ruter u okviru nekog WISP-a (Wireless internet service provider). Sa druge strane, recimo imate firmu sa 100+ zaposlenih, imate potrebu da poterate 100+Mbita, da imate VPN koncentrator sa IP Sec akceleracijom. Želite uređaj koji će biti kontroler za 20-30 Wireless Acces Point-a. Hoćete web proxy… Treba vam uređaj koji ima u sebi NMS, odnosno može da hostuje DUDE i Syslog i tako oslobodite serverske resurse, a sa druge strane imate graficki prikaz mreže i real time informaciju koliko trošite protoka i obaveštenje o problemu na nekom uređaju. Idealan ruter za neku firmu. Sa druge strane kod WISP-a moze da drzi BGP( full tabela 650k ruta koristi oko 700mb rama), OSPF, PPPoE koncentrator, Tunnel koncetrator, Queue, Dude… šta ćeš više…

MikroTik RB1100AHx4 Dude Edition

Vezano za IPSec HW akceleraciju

iOS i Android u najnovijim verzijama su izbacili PPTP client-a, tako da sada ukoliko imate PPTP server, morate da pređete na nešto drugo, sigurnije. Sa MikroTik-om, to je jako bezbolno, najlakša i najbolja zamena za PPTP, se pokazala kombinacija L2TP + IPSec, što ovaj uređaj gura vrhunski zbog HW akceleracije.

MikroTik RB1100AHx4 Dude Edition

Instalacija Dude-a na RB1100AHx4

Proces instalacije Dude-a na ovaj RB i importovanje mape sa Dude-a, koji se hostuje na Windows Serveru, Virtualnoj Masini je vrlo jednostavan proces. Pravim poseban post i video klip koji cu da ubacim ispod. Dude je moguće ubaciti na jos neke routerboard-ove, ali ni jedan od njih nema SSD, pa samim tim, broj uređaja i brzina samog NMS-a ne može da bude zadovoljavajuća.

RB1100AHx4 Dude Edition Winbox Video

MikroTik RB1100AHx4 cena

Cena ovog uredjaja je oko 50 000 din kod domaćeg uvoznika. Kada se pogleda šta sve nudi, stvano korektna cifra. Tačno negde između RB3011 i CCR1009.

MikroTik RB1100AHx4 Dude Edition

Prodajem RB1100AHx4 Dude Edition

Ovaj uređaj je nov, samo testiran, odnosno urađena recenzija. Ukoliko vam treba ovakav uređaj, javite se na mail ili preko FB-a. Cena povoljna INBOX 🙂 (PRODATO)

Galerija HD fotografija ovog uređaja

P.S. Upotreba slika samo uz dozvolu.

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.
Scroll To Top