Home / Internet / Podešavanje TP-Link 854W rutera za Beotel, Verat, Eunet, Orion, PTT ADSL

Podešavanje TP-Link 854W rutera za Beotel, Verat, Eunet, Orion, PTT ADSL

TP-Link TD-854W 150Mb/s Wireless N ADSL2+ 3-play router / modem je novi uređaj na našem tržištu, a nalazi se u ponudi kod skoro svih ADSL provajdera. Zanimljivo je da ništa o njemu ne možete naći na oficijalnoj TP-Link stranici, verovatno zato što se uređaj ne isporučuje worldwide. Zato ćemo se u ovom tekstu baviti baš ovim modelom. U pitanju je naslednik njihovog najprodavanijeg modela TD-W8901G, kome je dodat Wireless N@150mbps adapter. Osim u promeni dizajna, postoji i poboljšanje vezano za Security, po default-u je uključen ACL koji blokira web menažment i telnet sa WAN strane. Pomoću ovog uređaja, uz određenu konfiguraciju, moguće je koristiti Open IPTV servis Telekoma Srbije preko BeotelNet-a, a verovatno i preko ostalih provajdera koji nude Open IPTV.

TP-Link TD 854W

Za početak tehnička specifikacija uređaja:

Proizvođač TP-Link
Model TD-854W
Standard IEEE 802.11n/g/b, IEEE 802.3/3u
Brzina N speed up to 150Mbps
Portovi 4 x UTP LAN 10/100Mb/s
Izmenjiva antena /
Unutrašnji/spoljašnji Spoljasnji
Ostalo 1 x RJ-11 WEP/ WPA-PSK / WPA2-PSK enkripcija, Firewall Anex A sa spliterom

 

Paket je klasičan kineski, kompaktan. Uređaj nema externu antenu, već je antena internog tipa, kao kod Huawei HG530 modela. Pakovanje možete videti na slici:

Sadržaj paketa TD854W: Ruter, Spliter, Adapter, Telefonski kabal i Mrežni kabal

Sada prelazimo na podešavanje koje je u suštini isto za sve internet provajdere, samo se menja struktura username-a (user@beotel, user@sezampro…). Postoji opcija podešavanja preko instalaciong CD-a, ali mi smo odabrali web interface.

  1. Pristupite uređaju preko web browsera. Ukucajte u address bar http://192.168.1.1/ i pristupite uređaju sa admin/admin.
  2. U okviru glavnog menija odaberite Interface Setup (slika), Internet,  pa potom odaberite PVC4 kao Virtual Circuit (slika). To je virtualno kolo na kome radi internet u okviru ATM mreže Telekoma Srbije.
  3. U delu ISP, odaberite tip konekcije PPPoA/PPPoE
  4. Popunite samo polja Username i Password. Polje PPPoE Service Name ostavite prazno. Primer username-a za BeotelNet, peraperic@beotel
  5. Nista više ne podešavajte, na dnu strane odaberite SAVE
  6. Opciono možete podesiti Wireless Security. U Glavnom meniju odaberete Interface Setup, pa Wireless. Najbolje je da prepišete podešavanja sa slike.

TP-Link TD854W – Web Interface, podešavanje internet konekcije

Za podešavanje Wireless-a, pogledajte sliku. Korigujte polja SSID i Pre-Shared Key(minimalno 8 karaktera).


TP-Link TD854W – Web Interface, podešavanje wireless zaštite

Nadamo se da ste pomoću ovog uputstva uspešno podesili Vaš uređaj. Za dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

Podešavanje za model TP-Link TD8901G je identično.

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.
Scroll To Top