Home / Networking / Smart TV – Puštanje filmova sa prevodom kroz mrežu [VIDEO]

Smart TV – Puštanje filmova sa prevodom kroz mrežu [VIDEO]

Zašto kupiti Smart TV?

Pored toga što možete da izađete na web browser, skype, facebook, twitter… U okviru smart tv-a postoji i media player koji može da reprodukuje filmove preko mreže sa desktop računara, NAS-a, USB Flash-a… Da li je u pitanju WiFi ili LAN konekcija, nije bitno, bitno je da ste povežani na vašu kućnu mrežu. Takođe moguće je umesto daljinskog upravljača koristiti mobilni telefon ili tablet 😀 pustanje filmova preko mreze smart tv

Samsung Smart Hub 2.0

U ovom članku biće prikazan novi softver koji pokreće Samsung Smart televizore (Smart Hub) i Samsungova aplikacija AllShare (Media Server) koja se instalira na PC računar. Da bi se šerovani filmovi pojavili u interfejsu smart tv-a, potrebna je da televizor pronađe Media Server u vašoj kućnoj mreži. Hadrverski media server je recimo NAS uređaj ili PlayStation 3, ali takođe uz instalaciju softvera sa ove liste, možete podignuti Media Server na vašem desktop računaru. U pitanju je DLNA protokol, koji je podržan kod skoro svih novijih uređaja.

Obratite pažnju da je u ovom članku korišćen noviji televizor sa Dual Core procesorom i novijom verzijom Smart Hub-a, pa ukoliko se dogodi da je vaš smart tv spor i pucaju aplikacije, to je normalno zbog starijeg hadrvera i prve generacije smart platforme. Kada se smart tv poveže na internet, verovatno ćete dobiti obaveštenje da je dostupan update za Vaš tv, instalirajte ga.

Samsung AllShare Media Server podešavanje

Samsung AllShare smart tv U pitanju je oficijalna Samsung aplikacija,  koja više ne može da se preuzme sa njihovog sajta?! Verovatno Samsung sprema nešto novo.  Ovu aplikaciju možete da skinete sa ovog linka. Aplikacija ima bagova i ne odustajte odmah na startu. U okviru aplikacije potrebno je da dodate foldere koje hoćete da šerujete i oni će biti vidljivi u okviru smart tv-a. Naravno, ne morate da koristite ovu samsungovu aplikaciju, mozete instalirati bilo koji drugi DLNA Media Server sa liste i dobićete isti rezultat.

Posle instalacije, potrebno je da idete na Tools – Settings i u okviru toga dodate foldere u kojima se nalaze filmovi. Pogledajte sliku.

Smart tv tutorijal - allshare pustanje filmova sa prevodom

Ako vam više odgovara,  možete da pustite film obrnutim redom, tako što ćete odabrati film iz šerovanog foldera preko same aplikacije i onda iz liste možete da odaberete kompatibilne DLNA uređaje iz vaše lokalne mreže koji treba da reprodukuju video, sliku… To može biti televizor, mobilni telefon, tablet… Pogledajte sliku.

smart tv allshare pustanje filmova sa prevodom

Film i prevod moraju imati isti naziv

Da bi bila moguća reprodukcija filmova sa prevodom, neophodno je da video fajl i subtitle fajl imaju isto ime. Ovo važi za gotovo sve Media Servere.

Na primer, u folderu Avatar:
Video fajl: Avatar.mkv
Prevod: Avatar.srt

Video demonstracija puštanja filma preko WiFi-a

U okviru SmartHub-a, idemo na reprodukciju video fajlova. U oviru ponuđenih uređaja pojaviće se i naš PC na kome je instaliran AllShare Media server. Odaberemo njega. U okviru šerovanih foldera, biramo neki film i to je to. Ako je film istog naziva kao i prevod, isti će se automatski učitati. Pogledajte Video.

Striming preko wireless-a

U našem slučaju, WiFi adapter je integrisan na samom televizoru, a WiFi ruter koji koristimo je TP Link 300Mbps full N. Da biste reprodukovali Full HD filmove, veličine oko 8GB, real-time protok ide i do 25Mbps. Dakle, da biste mogli da gledate Full HD film preko wireless-a neophodno je da imate bar N-Lite 150Mbps ruter.

Prenesite nam vaše utiske i ako vam se dopada, podelite ovo sa drugima preko drušvenih mreža 😀

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.
Scroll To Top