Home / Security / Upotreba VPN-a u 2018. godini

Upotreba VPN-a u 2018. godini

U ovom članku ćemo se baviti upotrebom VPN servisa u ovom trenutku, obzirom da se sam internet promenio. Internet je postao javna mreža gde ne postoji privatnost, gde nas prate reklame i gde se filtriraju određeni sadržaji.

sta je vpn

Šta je VPN?

O samom VPN-u smo pisali još 27. sep 2012. godine i tada je VPN imao totalno drugu upotrebu.

Članak VPN koncepti.

Tada je VPN bio sinonim za biznis upotrebu, zaposleni se preko PPTP konekcije kače na VPN Server u firmi od kuće. U narodu je bio popularan Hamchi, za igranje multiplayer igara, ja sam konkretno igrao C&C Generals. Generalno mana VPN-a je overhead – usporenje internet veze u određenom procentu.

Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP) je završio svoje

Sam PPTP je najpopularniji VPN protokol ikada. Njegova najveća prednost je ta što prolazi do servera kroz NAT. Njegova najveća mana je bezbednost, a koliko je bušan govori činjenica da je ovaj protokol izbačen u najnovijim verzijama operativnih sistema iOS i Android. Zamena i kombinacija koja se pokazala dobro i podržana je u novijim verzijama operativnih sistema je L2TP + IPSec.

VPN

Simulacija rada VPN mreže, izvor: www.shellfire.net

Kako danas koristimo VPN?

 1. Promena lokacije
  Zbog restrikcije određenih sadržaja po celom svetu, neretko se korisnici opredele za upotrebu VPN-a. Na primer, u Kini nije moguće koristiti popularne društvene mreže i pomoću VPN-a moguće je pristupiti takvim sadržajima. Spotify je najbolji servis za slušanje muzike, ali je nedostupan u Srbiji. Kako biste koristili Spotify, neophodno je da se predstavite serveru sa IP adresom iz SAD, a to upravo može da ponudi VPN. Netflix je dostupan kod nas, ali je ponuda filmova i serija jako slaba, mnogo je manje ekskluzivnog sadržaja nego u SAD.
 2. Javni WiFi
  Upotreba otvorenog WiFi-a je idealna za krađu lozinki i navlačenje crypto virusa. Trenutno je nezamislivo bilo šta ozbiljnije raditi na ovakvoj mreži bez VPN-a.
 3. P2P i piraterija
  Popcorn Time, Kodi, Bit Torrent – konzumacija piratskog sadržaja… To je kod nas još uvek nekažnjivo, delom zbog zaostale pravne regulative, a delom zbog još uvek nerazvijene internet infrastrukture. U Nemačkoj, prilikom preuzimanja piratskih sadržaja preko p2p mreže, na kućnu adresu automatski stigne kazna od 1200EUR, pa ako je to jeftinije od mesečne petplate od 5EUR 🙂
 4. VoIP prisluškivanje
  Umrianje fiksne telefonije i prelazak na SIP su idealni za prisluškivanje. A korišćenje kineskih ATA uređaja sa backdoor-om je još jedan udar na vašu privatnost. Preporuka je da se voice saobraćaj zaštiti nekom od VPN tehnologija, na primer IPSec.
 5. Gledanje domaćih TV kanala iz inostranstva
  Obaveza svih domaćih IPTV provajdera je da blokiraju domaći TV sadržaj korisnicima van Srbije. Upotreba VPN tehnologija može da obezbedi simulaciju pristupa iz Srbije i samim tim gledanje domaćih kanala iz inostranstva.
 6. Anonimnost
  Ovo je i najveći problem, odnosno preporuka za korišćenje VPN-a. Ostanite koliko toliko anonimni korišćenjem VPN-a. Reklame, hakeri, NSA, Facebook, Google, Apple i svi ostali će imati otežan posao prilikom praćenja vas i pribavljanja vaših ličnih informacija.

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.
Scroll To Top