Home / Security / Zašto ne treba (još uvek) instalirati Windows 10

Zašto ne treba (još uvek) instalirati Windows 10

  • Čika Bili špijun
  • OS za špijuniranje
  • Kod Microsofta nikada za „Dž“

Ovo je ono što sam čuo do sada o Windows-u 10. Pročitao sam par članaka i svi su u fazonu, „koji špijunski OS“! Neki strani portali prenose, da kad je komp idle 15 minuta, kreće igranka, odnosno slanje podataka na Microsoftove servere. Deo sa DW.

Mediji na nemačkom se sve više bave novim Majkrosoftovim operativnim sistemom Vindous 10. Američki koncern se našao na meti kritika zbog špijuniranja svojih korisnika koje je veće nego ikad.

windows 10

Povodom Majkrosoftove aktuelizacije operativnog sistema Vindous na verziju 10, mnogi nemački mediji na nemačkom jeziku pišu o vrlo problematičnoj zaštiti ličnih podataka korisnika tog sistema. Nemačka Centrala za zaštitu potrošača je posle testiranja novog operativnog sistema saopštila da on pretvara računar u „neku vrstu privatnog aparata za prisluškivanje“: „Majkrosoft sakuplja ne samo imena, adrese, brojeve telefona, podatke o starosti i polu korisnika, već registruje i gde se računar nalazi, sve sadržaje na internetu koje je korisnik pregledao Internet eksplorerom, podatke o osobama sa kojima je korisnik u kontaktu kao i pojmove koje je ukucavao u pretragu. Korisnici digitalnih uređaja su i sami postali roba koja se iznosi na tržište“.

Većina medija kao rešenje predlaže da se prilikom konfigurisanja „desetke“ određene funkcije jednostavno isključe. To je i jedan od glavnih argumenata pristalica novog operativnog sistema, koji tvrde da Majkrosoft postupa korektnije od konkurencije (pre svega Gugla i Epla) jer ne krije šta radi i daje korisniku mogućnost da zaštiti svoje podatke – doduše, u tom slučaju mu neće stajati na raspolaganju sve funkcije. No, i pored mogućnosti konfiguracije, „sistem očigledno telefonira sa centralom i kada korisnik to ne zna ili ne želi“, piše austrijski Standard, dodajući da se „kompletno isključivanje funkcija transfera podataka ne može izbeći.“

„Ako se, na primer, deaktivira Kortana – alatka u vidu „asistentkinje“ koja prima i izvršava instrukcije – kao i opcija da ukucavanje pojma u startni meni Vindousa pokrene i pretragu na internetu, ipak će i dalje biti prenošeni podaci na osnovu kojih može da se identifikuje računar. Korisnici pri tome misle da u slučaju da su isključili pomenute funkcije više nema povezivanja sa internetom […] Sistem, osim toga, u redovim vremenskim razmacima šalje podatke na Majkrosoftov server ssw.live.com, čak i onda kada su korisnici deaktivirali vezu s njim, pa i kada se prilikom aktiviranja operativnog sistema upotrebi lokalni nalog koji nije povezan sa nalogom kod Majkrosofta“.

IT-portal Hajze kritikuje i činjenicu da Vindous 10 nema dobru zaštitu kriptogafskih protokola koji omogućavaju sigurnu komunikaciju preko interneta: sistemu je dovoljno da odgovarajući certifikat potiče od izdavača koji je pohranjen u „desetki“, i kada to ustanovi, bespogovorno ga prihvata. Pri tome svaki izdavač registrovan u sistemu može da izdaje certifikate za svaki servis – što znači da to napadaču na sistem omogućava uvid u osetljive podatke ukoliko se posluži certifikatom nekog od izdavača koji su poznati sistemu.“

„Ako napadač uz pomoć lažnog certifikata proprati šifrovanu razmenu podataka između korisnika i Majkrosoftovog servera, dobiće i internet-adrese i sve parametre o surfovanju korisnika internetom, a u određenim slučajevima i „kolačiće“, korisnička imena i lozinke, pa čak i lokalne adrese intranet-stranica koje se koriste u firmama – jer Majkrosoft i njih šalje na svoj server […] Potrebno je dobro proučiti mogućnosti da se podešavanjima funkcija Vindousa bar donekle osujeti ova manija sakupljanja podataka.“

Internet-magazin za ljubitelje tehnike Tern on doneo je tekst pod naslovom „Majkrosoft i pored svega i dalje špijunira“. Nabrojivši već opisane rupe u sistemu zaštite podataka, portal piše da „je Majkrosoft na pitanja o tome odgovorio da Vindous 10 stalno dobija nove funkcije i da je zato razmena podataka neophodna. Osim toga, da korisnici samo treba da deaktiviraju odgovarajuće opcije u meniju da bi prestalo slanje podataka ovom koncernu. No, i u slučaju konfiguracije koja maksimalno štiti lične podatke, špijuniranje nije sasvim prekinuto. Tako ostaje otvoreno pitanje: koliko Majkrosoft zaista ozbiljno shvata zaštitu podataka?“

Ostaje da se provere i druge optužbe na račun velikog koncerna, na primer, da računari sa njegovim operativnim sistemom šalju Majkrosoftovim serverima i podatke o svemu što je ukucano preko tastature, te o svim audio ili video sadržajima koji su pokrenuti u računaru.

 

Što se tiče ekipe sa bloga „umrežen“, sačekaćemo da se oglasi Microsoft, šta sve radi sa našim podacima… pa ćemo razmisliti o „besplatnom“ upgrade-u.

Neki momci su snifovali saobraćaj i vaši lični podaci se šalju na sledeće servere Microsofta:

vortex.data.microsoft.com
vortex-win.data.microsoft.com
telecommand.telemetry.microsoft.com
telecommand.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
oca.telemetry.microsoft.com
oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
sqm.telemetry.microsoft.com
sqm.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
watson.telemetry.microsoft.com
watson.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
redir.metaservices.microsoft.com
choice.microsoft.com
choice.microsoft.com.nsatc.net
df.telemetry.microsoft.com
reports.wes.df.telemetry.microsoft.com
wes.df.telemetry.microsoft.com
services.wes.df.telemetry.microsoft.com
sqm.df.telemetry.microsoft.com
telemetry.microsoft.com
watson.ppe.telemetry.microsoft.com
telemetry.appex.bing.net
telemetry.urs.microsoft.com
telemetry.appex.bing.net:443
settings-sandbox.data.microsoft.com
vortex-sandbox.data.microsoft.com
survey.watson.microsoft.com
watson.live.com
watson.microsoft.com
statsfe2.ws.microsoft.com
corpext.msitadfs.glbdns2.microsoft.com
compatexchange.cloudapp.net
cs1.wpc.v0cdn.net
a-0001.a-msedge.net
statsfe2.update.microsoft.com.akadns.net
sls.update.microsoft.com.akadns.net
fe2.update.microsoft.com.akadns.net
diagnostics.support.microsoft.com
corp.sts.microsoft.com
statsfe1.ws.microsoft.com
pre.footprintpredict.com
i1.services.social.microsoft.com
i1.services.social.microsoft.com.nsatc.net
feedback.windows.com
feedback.microsoft-hohm.com
feedback.search.microsoft.com
rad.msn.com
preview.msn.com
ad.doubleclick.net
ads.msn.com
ads1.msads.net
ads1.msn.com
a.ads1.msn.com
a.ads2.msn.com
adnexus.net
adnxs.com
az361816.vo.msecnd.net
az512334.vo.msecnd.net

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.
Scroll To Top