Home / Tutorijali / Kako pomoću MAC Adrese pronaći proizvođača mrežnog adaptera [VIDEO]

Kako pomoću MAC Adrese pronaći proizvođača mrežnog adaptera [VIDEO]

Uz pomoć MAC adrese moguće je locirati ko je proizvođač mrežnog adaptera koji potencijalno pravi neki problem. U ovom članku objasnićemo šta je MAC Address-a, kako videti ko je vendor i kako MAC adresu možemo promeniti.

Šta je MAC Adresa?

To je jedinstveni* heksadecimalni broj vezan za neki mrežni adapter – integrisana LAN kartica na matičnoj ploči. Nešto slično kao JMBG. Pošto se MAC adrese vrte na Layer-u 2 OSI modela, bitne su za switching.

  • 12 hexadecimalnih brojeva
  • 48 bit-a
  • prvih 6 hexadecimalnih brojeva označavaju vendora
  • može se menjati

Šta će mi ovo?

Ovo je prilično zgodno priliko rešavanja problema. Dovoljno je locirati koja MAC adresa pravi problem, pronaći ko je proizvođač i onda locirati računar.

mac-address-lookup

Kako pronaći?

Postoji gomila sajtova koji ovo rade, ja čak imam i txt fajl, koji može da zatreba na terenu kada sam offline. U suštini potrebno je uneti prvih 6 hexa brojeva kao u videu ispod i to je to. Sajt na kome možete ovo uraditi OVDE

Promena MAC adrese na MikroTik-u

Pošto je u novijim verzijama MikroTik-a onemogućena promena MAC adrese kroz GUI, u video klipu ću demonstrirati kako se to radi kroz CLI, pa pogledajte video prilog. Promenu je takođe moguće izvršiti na gotovo svakom OS-u, ali na svako adapteru je hardkodovana jedna mac adresa, koja se pri resetu vraća.

Video demonstarcija

Ne zaboravite da se pretplatite na naš YouTube kanal.

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.
Scroll To Top