Home / Internet / Kako stvarno izmeriti brzinu?

Kako stvarno izmeriti brzinu?

Jedna od najčešćih žalbi koju ISP-ovi od korisnika dobijaju je upravo žalba na brzinu. I ovakve žalbe su najčešće neosnovane, ukoliko ne postoji neki globalni problem na strani ISP-a. Da li se uopšte obratiti provideru ili ne, pod znakom je pitanja, sve dok ne budete 100% sigurni da ste proverili sve što je u vašim rukama/nadležnosti.

Kako bi trebalo da izgleda idealno test okruženje? Idealno bi bilo:

 • imati clean instalaciju operativnog sistema na PC-u sa samo najnovijim driverima za mrežnu kartu.
 • Računar sa modemom/ruterom/MK povezan mrežnim kablom direktno. ( izbegavati WiFi)
 • Raskačiti sve ostale uređaje sa mreže ( privremeno – dok traje test)
 • Proveriti netstat-om da nema možda nekih uspostavljenih konekcija ( update OS-a i sl….)
 • Ukoliko nije clean instalacija OS-a, pobrisati ruting tabelu, DNS cache, resetovati IP protokol+wins, internet cache
 • Ukoliko nije clean instalacija OS-a, pogasiti AV,FW,itd
 • Optimizovati MTU
 • Podesiti mrežnu kartu + restartovati PC nakon toga

 

Speed test zaobilazimo u širokom luku jer postoji mnogo razloga zašto nije merodavan:

 • Opterećenost servera
 • Flash!!!
 • Računar ( ako je starija&slabija konfiguracija ili ako imate integrisanu grafiku srednjeg životnog doba)

Ako su svi preduslovi koji su navedeni ispunjeni, a pri tom imate stabilnu konekciju, možete pristupiti merenju brzine. Direktni download je jedini merodavan, i trebalo bi ga pustiti sa dve ili više web lokacija. Predlozi su: Adobe, Microsoft,Nvidia… Sa lokacija poskidajte neke fajlove koji su 100+MB, i na osnovu toga izračunajte prosek. Što se upload-a tiče, ista je situacija, ali vam ne treba neki tako veliki fajl ( jer svi dobro znamo koliki je prosečan upload u Srbiji) 20-ak MB će biti sasvim dovoljno. Primenjuje se isti recept. 2+lokacije ka kojima uploadujete fajl, uzimate prosek i dobijate realnu vrednost.

Izuzetak u oba slučaja je preveliko odstupanje sa jedne od lokacija. Ako npr sa adobe-a i nvidia-e dobijete 450+kBps a sa microsofta 350kBps, onda je logično da taj rezultat nije tačan. Isto se može preneti i na upload.

Što se pinga tiče, za ovo ne postoji neki mnogo merodavan način provere, jer ping pripada ICMP protokolu, kom je često na ruterima dat najniži prioritet ( pod ruterima najčešće mislim na rutere nadprovajdera).

About Dejan

Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. - 9+ godina iskustva u IT-u ( ISP, Enterprise) - Trenutno radim u mladoj perspektivnoj firmi koja nudi kompletna rešenja krajnjim korisnicima - Veliki broj kurseva iz raznih oblasti ( Routing&switching, Security,MDM, Cloud, F-Secure, CEH) - "Svi smo se našli pred problemom koji nam je neko drugi rešio. Pitanje je samo koliko brzo naiđeš na nekog ko je voljan da ti pomogne." - Ponosni otac 2 dečaka
Scroll To Top