Home / Security / Podešavanje „šifre“ na wireless ruteru

Podešavanje „šifre“ na wireless ruteru

Podešavanje „šifre“ na wireless ruteru

Još jedan članak u nizu koji se bavi zaštitom Vaše mreže – Podešavanje šifre na wireless ruteru. Ovo je takođe nezabilazno pitanje na gotovo svim forumima i veoma često pitanje korisnika jednog ISP-a. Probaćemo ukratko da objasnimo najbitnije parametre za podešavanje zaštite.

Podešavanje "šifre" na wireless ruteru

Otvorena wireless mreža je opasna iz mnogo razloga, ponovićemo nekoliko opasnosti koje  može da uzrokuje nezaštićena wireless mreža:

  • Krađa ličnih podataka (naloga na mail servisima, društvenim mrežama, on-line bankarskim uslugama)
  • Preuzimanje kontrole, radi dalje distribucije virusa/spam-a/hakerskih napada
  • Sakrivanje sopstvenog identiteta, a kao maska korišćenje vašeg
  • Izazivanje štete

 

Da pređemo na stvar.

Kada kupite wireless (WiFi) router, zaštitu možete da podesite na dva načina. Prvi način je ubacivanjem instalacionog CD-a, a drugi način je podešavanje preko web pretraživača.

Ukoliko niste napredan korisnik, treba da zapamtite tri najvažnija parametra i da razumete šta svaki od njih radi.

  1. SSID
  2. Authentication Type
  3. Pre-Shared Key (šifra)

 

SSID parametar predstavlja ime mreže, koju će emitovati Vaš wireless router.  U ovo polje treba da upišete ime koje ćete lako prepoznati i na taj način ćete znati da je to Vaša mreža. Recimo, Kucna Mreza. U okviru ovog polja, nemojte nikada koristiti slova tipa šđžčć. Prilikom odabira mreže, pojaviće se reč koju ste zadali u SSID polje. Na slici su prikani dostupni SSID-ovi.

Podešavanje "šifre" na wireless ruteru

Authentication Type predstavlja tip autentifikacije. Ovo treba da razumete kao nivo zaštite, odnosno, jačina zaštite vaše bežične mreže. Ovde obavezno odaberete WPA/WPA2 tip. Izbegavajte WEP, to je najlošiji tip zaštite, moguće je provaliti njegovu šifru u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Podešavanje "šifre" na wireless ruteru

TP-Link TD854W/W8901 ADSL WiFi router – Web Interface

Pre-Shared Key ili „šifra“ predstavlja reč od najmanje 8 karaktera. To znaci da tu treba da stavite reč koja će predstavljati šifru za ulazak na Vašu bežičnu mrežu. Naša preporuka je da koristite najmanje 10 karaktera, odnosno kombinaciju Veliko Slovo+mala slova+broj. Recimo, primer jake šifre bi bio Marko22058. U ovom polju nije dozvoljeno koristiti slova šđčćž. Ovu šifru unosite samo kada se prvi put uključujete na mrežu i ovu šifru nikako ne govorite komšiji iz zgrade 🙂

Nadamo se da vam je ovo uputstvo za podešavanje šifre pomoglo. Nakon ovoga, preporuka je i da pročitate osnove sigurnosti i ostale teme iz naše Security sekcije.

Uskoro ćemo postaviti temu za napredno podešavanje wireless-a

P.S. Obično se web interfejsu rutera pristupa preko http://192.168.1.1 , a logujete se sa admin/admin. Obično je naznačeno na svim ruterima preko koje se adrese pristupa. Piše na kutiji ili na nalepnici, sa donje strane rutera.

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.
Scroll To Top