Home / Internet / Povezivanje Smart TV-a na internet

Povezivanje Smart TV-a na internet

Trenutno je aktuelna tema povezivanja smart televizora na internet, kako biste iskoristili sve „smart“ mogućnosti. Da biste to izveli potreban je Smart TV sa LAN portom ili WiFi adapterom. Ukoliko u specifikaciji televizora piše WiFi ready, to znači da morate da izdvojite dodatnu količinu novca za WiFi dongle for smart TV, odnosno, da vaš TV nema ugrađen WiFi adapter, već samo postoji mogućnost da se isti dokupi. To je WiFi usb adaptrer koji je brendirao proizvođač televizora i koji se prodaje po cenama od 50 EUR, pa na više, priznaćete, malo bezobrazna cena. Obratite pažnju da ne možete da koristite bilo koji WiFi adapter, već samo onaj koji prodaje proizvođač. Pogledajte i rezultat puštanje filmova sa prevodom na Smart TV-u preko WiFi kućne mreže.

Povezivanje Smart TV-a na internet SmartHub

Za početak, moramo da razjasnimo da mrežni uređaji rade po definisanim protokolima/standardima i ne razlikuju da li je u pitanju PC, Samsung Smart TV, mobilni telefon… Takođe ako je sve po protokolu mrežni uređaji jednako tretiraju uređaje povezane kablom ili bežično. Dakle, smart tv možete da povežete kablom, možete preko WiFi-a, ukoliko imate adapter na njemu ili čak možete da iskoristite razne mrežne uređaje kako biste na najefiksniji način povezali tv na mrežu-internet.

Povezivanje Smart TV-a na internet usb dongle

Koja je alternativa?

Naša preporuka je kupovina Access Point uređaja (oko 10-15EUR), umesto tog USB WiFi adaptera. Na taj način, Smart TV će misliti da ste povezali mrežni kabal i sve je po protokolu :).

Poželjno je uzeti bar N-Lite 150Mbps Access Point, kako biste mogli da izvršite stream HD filmova kroz WiFi mrežu.

Access Point postavljate u Access Point Client mod i povezujete se na wireless mrežu koju emituje vaš WiFi Router.

tp link access point Povezivanje Smart TV-a na internet

TP-Link Access Point – uređaj koji može da zameni USB WiFi adapter proizvođača.

Alternativa u vidu mreže kroz strujne instalacije

Ovo je skuplja varijanta, ali svakako da u budućnosti postoji perspektiva za ovakvim uređajima. U pitanju je power line serija mrežnih uređaja. Takav uređaj se postavi iza televizora i nakon toga preko ethernet kabla daje internet televizoru. Pogledajte sliku.

Tp Link Power Line Povezivanje Smart TV-a na internet

Jedna od alternativa. TP-Link TL-PA251KIT – mreža kroz strujne instalacije.

 

Ako već imate integrisan WiFi na televizoru

– Ako vaš televizor poseduje WiFi adapter, kroz opcije povezivanja je potrebno odabrati vašu WiFi mrežu i eventualno uneti šifru, ako vam je mreža zaštićena.

Ukoliko Smart TV ima problem sa preuzimanjem IP adrese od rutera, možete ručno da upišete IP parametre:

Na primer, ako se router nalazi na IP adresi 192.168.1.1, unesite sledeće parametreIP: 192.168.1.200
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.1.1
DNS: 8.8.8.8

Proxy OFF

Za korišćenje Skype-a i Video poziva, potrebna vam je i kamera.

Video uputsvo za povezivanje Smart TV-a na internet


Umrežen Tim vam želi ugodno korišćenje Smart TV-a.

About Miloš

Ljubitelj računarskih mreža i interneta. Voljan da pomogne drugima :) Zaljubljenik u sve što ima veze sa mrežama, komunikacijama i bezbednošću na mreži. Cisco i MikroTik sertifikovani inženjer. Obožava digitalnu fotografiju.
Scroll To Top